Food security in children diagnosed with acute malnutrition Cali: prevalence study

Authors

  • Claudia Patricia Mora Aguirre Fundación Universitaria San Martín https://orcid.org/0000-0002-4130-9245
  • Angie Sofia Sandoval Zapata Fundación Universitaria San Martín
  • Carol Dayana Tombe Cantor Fundación Universitaria San Martín
  • Isabella Zúñiga Fory Fundación Universitaria San Martín

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.2864

Keywords:

Malnutrition, nutritional status, socioeconomic factors, hunger, food security

Abstract

Malnutrition is a dysfunction between energy intake and the body's nutritional requirements, due to inappropriate nutrition. Children are the most affected population, so it is of great importance to intervene in the social determinants due to the irreversible biological sequelae that this event triggers. This research was conducted under a quantitative cross-sectional study, the sample size was 117 families each representing a minor and of the total number of participants each represented a family nucleus: The population were residents of the communes 13, 14, 15 and 21 of the city of Santiago de Cali. Data was collected using the Latin American and Caribbean Food Security Scale (ELCSA) questionnaire. As a result, the following results were obtained in terms of food security: 37 households were food secure (31,6%), 46 households were mildly food insecure (39,3%), 18 households were moderately food insecure (15,4%) and 16 households were severely food insecure (13,7%); 80% of the children were under the care of the mother, who did the household chores; the average age of the adults surveyed was 28,6 years; only 44% had completed secondary education, and in 48,7% of the households the economic income was valued at less than $1.000.000COP. The predominant level of food security was security; however, among the members of the household there was a youngest member with malnutrition, a situation that allowed us to identify that the food did not meet the nutritional requirements for the proper development of the infant.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ávila, G. S. (2017). Desnutrición aguda moderada y severa en menores de cinco años. https://www.dadiscartagena.gov.co/images/docs/saludpublica/vigilancia/protocolos/p2018/pro_desnutricion_menor_5_2018.pdf

Carmona Silva, J. L. (2022). Validación cualitativa de la escala latinoamericana y caribeña sobre seguridad alimentaria (ELCSA): Caso San Felipe Cuapexco, Puebla / Qualitative validation of the Latin American and Caribbean scale on food security (ELCSA): Case of San Felipe Cuapexco, . Revista Trace, 81, 181. https://doi.org/10.22134/trace.81.2022.778

Cordero Herrera, A. M. (2014). Principales enfermedades asociadas al estado nutricional en el niño menor de un año. Medicentro Electrónica.

Cortázar, P. A., Giraldo, N., Perea, L., & Pico Fonseca, S. M. (2020). Relationship between food security and nutritional status: In indigenous children in north of Valle del Cauca, Colombia. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria, 40(1), 56–61. https://doi.org/10.12873/401pico

FAO - Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y Agricultura, (2012). Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria.

Florida, L., & Calderón, L. L. (2010). Estado nutricional de menores de 5 años y seguridad alimentaria de sus hogares. Corregimiento La Florida, Colombia 2010. Fundación Universitaria Del Área Andina, 4(4), 34–40. http://revia.areandina.edu.co/ojs/index.php/vbn/article/view/500/533.

Gutiérrez-Zambrano, Merary; Garnica-Mayorga, Norma Rocío; Maldonado-Mateus, Lida Yaneth. (2022). Factores que intervienen en la calidad de vida nutricional de las reclusas del centro penitenciario y carcelario de Bucaramanga. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 20 N° 2. Pp: 113 – 130.

Jiménez-Jiménez, R. A., Rendón-Rendón , M. C., Chávez-Pérez, L. M. & Soler Fonseca, D. M. (2019). La polarización de los sistemas de producción pecuaria en México. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 4(1), 31-39. https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/rcyta/article/view/981/1118

Lissbrant, S. (2015). Seguridad alimentaria y nutricional en la región caribe: consecuencias de la desnutrición y buenas prácticas como soluciones. Investigación y Desarrollo. https://doi.org/10.14482/i&d.v23i1.6529

Ministerio de Salud y Protección Social (2020). Resolución No 2350 de 2020 (Issue 0).

Ospina Hernández, M. L., Macías Bolívar, K. M., Jassim Álvarez, B. R., Gómez Aguirre, S. M., & García Pacheco, Y. E. (2022). Seguridad alimentaria en familias y su relación con la malnutrición de niños en colegios de barranquilla. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 20(2). https://doi.org/10.24054/limentech.v20i2.2280

República de Colombia. (1993). Resolución 8430 de 1993. In Ministerio de Salud.

Rodríguez Quirós, R. (2017). Seguridad Alimentaria: Evolución conceptual y relación con el cambio climático. Universidad En Diálogo: Revista de Extensión, 7(2), 97–105. https://doi.org/10.15359/udre.7-2.5

OMS - Organización Mundial de la Salud. (2022). Informe de las Naciones Unidas: las cifras del hambre en el mundo aumentaron hasta alcanzar los 828 millones de personas en 2021. Retrieved March 8, 2023, from https://www.who.int/es/news/item/06-07-2022-un-report--global-hunger-numbers-rose-to-as-many-as-828-million-in-2021

Semanal, B. E. (2023). Unidades de análisis y tableros de problemas , semanas epidemiológicas 01 a la 24 de 2023.

Published

2024-04-10 — Updated on 2024-04-10

Versions

How to Cite

Mora Aguirre, C. P., Sandoval Zapata, A. S., Tombe Cantor, C. D., & Zúñiga Fory, I. (2024). Food security in children diagnosed with acute malnutrition Cali: prevalence study. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 22(1), 84–97. https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.2864

Issue

Section

Artículos