Relevance Of Buffalo Milk In The Food Industry: Benefits And Applications

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v22i2.3674

Keywords:

Nutrition, minerals, probiotics

Abstract

The review article addresses the potential use of buffalo milk, which is prominent in the food industry for its nutritional benefits and varied applications. It is produced in both developing and developed countries, standing out for its high energy content, lower cholesterol levels, and richness in minerals such as calcium, magnesium, and zinc. It is valued for its content of conjugated linoleic acid (CLA), which is beneficial for cardiovascular diseases and cancer. Its applications include yogurt, mozzarella cheese, and probiotic ricotta. The lack of specific regulations and the lack of knowledge about its properties represent challenges. Economically, it is significant in the markets of Italy, Pakistan, and China, contributing to rural  development and tourism.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Almanza H., K., Navarro U., M., & Ruiz C., J. (2019). Extracción de colorante en polvo a partir de la semilla de aguacate

en variedades HASS y fuerte. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 17(1), 5–14. https://doi.org/10.24054/limentech.v17i1.336

Bampidis, V., Skapetas, V., Christodolous, V., Chatziplis, D., Mitsopoulos, L., Lagka, V. (2012). Effect of Parity and Calving Month on Milk Production and Quality of Greek Buffalo (Bubalus bubalis). Animal Science and Biotechnologies. 45 (2).

Bustillo, L., Bechara, Z. (2016). Sustentabilidad y desarrollo rural de los agroecosistemas bufalinos. Revista Venezolana de Gerencia. 21(73): 50-61. https://doi.org/10.37960/revista.v21i73.21056 DOI: https://doi.org/10.31876/revista.v21i73.21056

Byczko, G., Byczko, N. (2011). Leche de Bufala en Polvo. INVENIO 14 (27): 135-152. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87722114009

Calsada Uribe, N. J., Caballero Pérez, L. A., & Soto Tolosa, E. P. (2022). Elaboración de una barra proteica con

recubrimiento de un gel energético a base de café. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 20(2), 5–23.

https://doi.org/10.24054/limentech.v20i2.2282 DOI: https://doi.org/10.24054/limentech.v20i2.2282

Cárdenas, B. (2019). Modelos estadísticos para el pronóstico de los parámetros fisicoquímicos (porcentaje de acidez y densidad) y composicionales (porcentaje de grasa y proteína) de leche de búfala recibida en Colanta planta Planeta Rica. Fundación Universitaria Los Libertadores. Bogotá D.C, Colombia. URI: http://hdl.handle.net/11371/1772

Cazacua, S., Rotsiosa, K., Moshonasa, G.(2014). Consumers’ Purchase Intentions towards Water Buffalo Milk Products (WBMPs) in the Greater Área of Thessaloniki, Greece. Procedia Economics and Finance. 9: 407-416.

https://doi.org/10.1016/S2212-5671(14)00042-2 DOI: https://doi.org/10.1016/S2212-5671(14)00042-2

Granados, C., Meza, L., Paba, R.,Acevedo, D. (2014). Elaboración de Queso de Capa a partir de Leche de Búfala del Municipio Carmen de Bolívar (Colombia). Inf. Tecnol. 25(6). http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642014000600006 DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-07642014000600006

Granados Conde, C., Torrenegra Alarcón, M., León Méndez, G., Arrieta Pineda, Y., Jiménez Nieto, J., & Carriazo-Marmolejo, L. (2019). Deshidratación osmótica método alternativo de conservación de alimentos.@limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 17(2), 101–114. https://doi.org/10.24054/limentech.v17i2.323

Hill, C., Guarner, F., Reid, G. et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus

statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev

Gastroenterol Hepatol 11, 506–514 (2014). https://doi.org/10.1038/nrgastro.2014.66 DOI: https://doi.org/10.1038/nrgastro.2014.66

Iñiguez, C., Rodríguez, T., Martínez, I., Hernández, O., Nieto, M., Martínez, L. (2021). Desarrollo de una leche fermentada a partir de leche de búfala con adición de Lactobacillus acidophilus y Streptococcus thermophilus (cultivo de bioyogur): Developed of fermented milk from buffalo milk with addition of Lactobacillus acidophilus and

Streptococcus thermophilus (Bioyogur culture). Ciencia Y Tecnología De Alimentos, 31(2), 33-38. https://revcitecal.iiia.edu.cu/revista/index.php/RCTA/article/view/272

Lehnen, T.E., da Silva, M.R., Camacho, A., Marcadenti, A., Lehnen, A.M. (2015). A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body compositionand energetic metabolism. J Int Soc Sports Nutr. 17;12:36.

https://doi.org/10.1186/s12970-015-0097-4. DOI: https://doi.org/10.1186/s12970-015-0097-4

Mahadev, G., Meena, G. (2020). Milk protein concentrates 80: Does composition of buffalo milk matter for its poor functionality?. LWT. 131: 109652. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109652 DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109652

Navarro Varela, José M., Novoa Quiñones, Roberto M., Casanovas Cosío Enrique. Evaluación de parámetros de calidad de la leche bufalina al final de la lactancia en la Provincia de Cienfuegos. REDVET. Revista Electrónica de

Veterinaria [en línea]. 2011, 12(6), 1-10[fecha de Consulta 30 de marzo de 2025]. Disponible en:

https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63622160007

Niño Apolinar, A. M., & Alzate Ibáñez, A. M. (2022). Factores críticos asociados a la implementación de un sistema Haccp en la industria de alimentos y bebidas en Colombia. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 20(1), 45–65. https://doi.org/10.24054/limentech.v20i1.1470 DOI: https://doi.org/10.24054/limentech.v20i1.1470

Ortiz, A. (2019). Evaluación técnica y financiera sobre la producción de suero en polvo partiendo lactosuero generado

en el proceso fabricación de quesos de leche de búfala. Fundación Universidad de América. Bogotá – Colombia.

Parada, M., Caballero, L., M., & Rivera, M. (2020). Selección y entrenamiento de jueces en cata de café. @limentech, DOI: https://doi.org/10.24054/limentech.v18i2.996

Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 18(2), 104–124. https://doi.org/10.24054/limentech.v18i1.3213

Pasquini, M., Osimani, A., Tavoletti, S., Moreno, I., Clementi, F., Trombetta, M.F. (2018). Trends in the quality and

hygiene parameters of bulk Italian Mediterranean buffalo (Bubalus bubalis) milk: A three year study. Anim Sci J.

Jan;89(1):176-185. https://doi.org/10.1111/asj.12916. DOI: https://doi.org/10.1111/asj.12916

Maria-Patiño, E. (2011). Producción y calidad de la leche bubalina. Revista Tecnología En Marcha, 24(5), pág. 25.

Recuperado a partir de https://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/163

Pegolo, S., Stocco, G., Mele, M., Schiavon, S., Bittante, G., Cecchinato, A. (2017).Factors affecting variations in the

detailed fatty acid profile of Mediterranean buffalo milk determined by 2-dimensional gas chromatography. J Dairy Sci. 100(4):2564-2576. https://doi.org/10.3168/jds.2016-11696. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2016-11696

Salzano, A., Neglia, G., D'Onofrio, N., Balestrieri, M.L., Limone, A., Cotticelli, A., Marrone, R., Anastasio, A., D'Occhio, M.J., Campanile, G. (2021). Green feed increases antioxidant and antineoplastic activity of buffalo milk: A globally significant livestock. Food Chem. 15;344:128669. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128669. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128669

Sánchez C, M. A., & Caballero P., L. A. (2019). Uso de cristales de aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) en la elaboración de un relleno líquido para bombom de chocolate. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 17(1), 80–93.

https://doi.org/10.24054/limentech.v17i1.331

Silva, W., Lorenzo, N., Vitorio, P.A., Lourenco, J.B., Barbosa, G., Dos Santos, L.N., Bahia, M., De Nogueira, R., De Sousa, L., Souza, B. (2013) Desenvolvimento e avaliação físico-química e sensorial de uma bebida láctea com sabor a cenoura e laranja com soro de leite de búfala. X Congresso Brasileiro de Buiatria. https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bi tstream/item/95071/1/363.pdf

Soto Toloza, E. P., & Caballero Pérez, L. A. (2021). Evaluación de la calidad de café en taza de una muestra comercial de la región frente a una muestra comercial alta calidad tipo exportación. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 19(1), 17–35. https://doi.org/10.24054/limentech.v19i 1.1408 DOI: https://doi.org/10.24054/limentech.v19i1.1408

Vershelt, A. (2015). Elaboración de leche condensada de leche de bufala (Bubalus bubalis) adicionada con oligofructosa. Universidad Nacional. Medellín – Colombia. URI: https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/54490@LIMENTECH CIENCIA Y TECNOLOGÍA ALIMENTARIA ISSN Impreso 1692-7125/ ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 22 No. 2, p. 305 - 319 año 2024 Facultad de Ingenierías y Arquitectura Universidad de Pamplona 319

Wanapat, M., Kang, S. (2013). World Buffalo Production: Challenges in Meat and Milk Production, and Mitigation of Methane Emission. Buffalo Bulletin, 32(1): 1–21.

Published

2024-12-28

How to Cite

Granados Llamas , E., León Méndez , G., Torrenegra Alarcón , M., Granados Conde , C., & De La Parra Molina , C. (2024). Relevance Of Buffalo Milk In The Food Industry: Benefits And Applications. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 22(2), 305–319. https://doi.org/10.24054/limentech.v22i2.3674

Issue

Section

Artículos

Most read articles by the same author(s)