Evaluation of the antioxidant activity of the curuba (passiflora mollissima bailey) extracted from the municipality of Pamplona norte de santander and its application in a dairy product type ice cream.

Authors

  • Yerlis Diaz-Passo Universidad de Cartagena,
  • Valeria Puerta-De La Barrera Universidad de Cartagena
  • Clemente Granados-Conde Universidad de Cartagena
  • Giovanna Pastrana-May Universidad de Cartagena
  • Glicerio León-Méndez Corporación Universitaria Rafael Núñez

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v21i2.2779

Keywords:

Antioxidant activity, fruits, Curuba, shelf life

Abstract

The antioxidant activity of the Curuba fruit (Passiflora Mollissima) from the municipality of Pamplona (Norte de Santander) – Colombia and the application in a food matrix was determined. The fruits were collected in the municipality of Pamplona – Norte de Santandermceclip0-40c31694f1d3a2b40945513d173afb09.png. Antioxidant activity was determined by DPPH• and ABTS methods. The results of the antioxidant activity test showed that the pulp of Curuba, by the methods of DPPH• and ABTS.+ reached values of mceclip1-ba4a8d833db398b212da9239431e75a7.png respectively. Therefore, the pulp of Passiflora Mollissima is considered promising for designing food products due to its high antioxidant activity.

References

Association of Official Analytical Chemists. Official methods of analysis. Basic calculations for chemical and biological analyses. Arlington, VA: AOAC; 1996.

Chaparro-Rojas D. C., Maldonado M. E., Franco-Londoño M. C., Urango-Marchena L. A. (2014). Características nutricionales y antioxidantes de la fruta curuba larga (Passiflora mollissima Bailey). Perspectivas en nutricion humana, 16(2), 203-212.

Granados C, Tejada C, León G. (2021). Actividad antioxidante del extracto etanólico de Capsicum baccatum L. Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica. 40(1)

Kuskoski E, Asuero A., Troncoso A., Mancini-Filho J., Fett R. (2005). Aplicación de diversos métodos químicos para determinar actividad antioxidante en pulpa de frutos. Food Sci. Technol 25 (4). https://doi.org/10.1590/S0101-20612005000400016

Ochoa C., Sepúlveda J., Maldonado E., Zapata K., Rojano B. (2014). Propiedades antioxidantes de extractos de curuba (Passiflora Mollisima Bailey) en crema de leche. Perspect Nut Hum 16(2).

Mantilla M., Hernández M. (2019). Evaluación fisicoquímica y postcosecha de la curuba (Passiflora mollissima) producida en silos (Norte de Santander). Universidad de Pamplona. Colombia.

Minagricultura. (2019). Cadena del Pasifloras. Indicadores e instrumentos. https://sioc.minagricultura.gov.co/Pasifloras/Documentos/2019-12-30%20Cifras%20Sectoriales.pdf

Re, R., Pellegrini, A., Proteggente, A., Pannala, A. (1999). Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Rad. Biol. Med. 26: 1231-1237.

Rojano B., Zapata K., Cortes FB. (2012). Capacidad atrapadora de radicales libres de Passiflora mollissima (Kunth) L. H. Bailey (curuba). Revista Cubana de Plantas Medicinales, 17(4), 408-419.

Sánchez N., Sepúlveda J., Rojano B. (2013). Desarrollo de una bebida láctea con extractos de curuba (Passiflora mollissima Bailey) como antioxidante natural. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial. 11(1): 164 -173.

Silva B, Andrade P, Valentao P, Ferreres F, Seabra R, Ferreira M (2004). Quince (Cydonia oblonga Miller) Fruit (Pulp, Peel, and Seed) and Jam: Antioxidant Activity. J. Agric. Food Chem. 52: 4705-4712.

Tarón Dunoyer Arnulfo; Barros Portnoy Israel; Mercado Camargo Jairo. (2022). Caracterización de ácidos grasos y fenoles totales con actividad antioxidante de la semilla de durazno (Prunus persica). Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 20 N° 1. Pp: 77 – 91.

Uttara B, Singh AV, Zamboni P, Mahajan RT (2009). Oxidative stress and neurodegenerative diseases: a review of upstream and downstream antioxidant therapeutic options. Current Neuropharmacology. 7(1): 65–74.

Zapata K, Cortes FB, Rojano BA. (2013). Polifenoles y actividad antioxidante del fruto de guayaba agria (Psidium araca). Información Tecnológica. 24(5): 103-112.

Zapata S, Piedrahita A, Rojano B (2014). Capacidad atrapadora de radicales oxígeno (ORAC) y fenoles totales de frutas y hortalizas de Colombia. Perspect Nutr Humana.16(1):25-36.

Published

2024-02-21 — Updated on 2023-12-15

Versions

How to Cite

Diaz-Passo, Y., Puerta-De La Barrera, V., Granados-Conde, C., Pastrana-May, G., & León-Méndez, G. (2023). Evaluation of the antioxidant activity of the curuba (passiflora mollissima bailey) extracted from the municipality of Pamplona norte de santander and its application in a dairy product type ice cream. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 21(2), 114–123. https://doi.org/10.24054/limentech.v21i2.2779 (Original work published February 21, 2024)

Issue

Section

Artículos