Estimating sheep carcass yield using ultrasonography: influence of castration and place of origin

Authors

  • Daniel Duran Pamplona University.
  • Diego Sanabria Pamplona University.
  • Yanine Trujillo Pamplona University.

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v10i1.1566

Keywords:

Channel, Tissue Composition, Sheep, Performances, Ultrasonography

Abstract

The sheep industry in Colombia is considered a potential economic sector in many regions. The marketing of sheep destined for slaughter in Colombia is not valued by yield, carcass grading, or the proportion of lean cuts; therefore, the objective of this study was to estimate sheep carcass yield using ultrasonography, influenced by castration and place of origin. To this end, 24 sheep were randomly selected from each ecoregion of García Rovira (Santander) and Pamplona (Norte de Santander), 12 of which were castrated at 2 months of age. At approximately 180 days of age, their live weight was measured, and ultrasonographic measurements were taken after a 12-hour fast. After slaughter, the carcasses were refrigerated for 24 hours at 4°C. Six commercial specimens were obtained from the left half carcass, and their morphological composition was estimated by dissecting them to reveal muscle, bone, and subcutaneous fat. The results were statistically analyzed, showing that reproductive status (entire or castrated) was not an influential factor in composition, while the sheep's place of origin was. Ultrasonographic measurements showed a high and positive correlation with live and carcass weight, making ultrasonography a potentially useful technique for estimating carcass composition.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Barnard, R.J., Edgerton, V.R., y Peter, J.B. Effect of exerci- se on skeletal muscle biochemical and histochemical properties. (1970). J ApplPhysiol. 28, 762.

Borton RJ, Loerch SC, McClure KE, Wulf DM. Characte- ristics of lambs fed concentrates or grazed on ryegrass to traditional or heavy weights. II. Wholesale cuts and tissue accretion. (2005). J Anim Sci. 83(6):1345-1352.

Colomer-Rocher, F., Delfa, R., y Sierra, I. Método norma- lizado para el estudio de los caracteres cuantitativos y cualitativos de las canales ovinas producidas en el área mediterránea según los sistemas de producción. (1988). Cuadernos INIA 17:19-41.

Díaz Díaz-Chirón, María Teresa. Características de la canal y de la carne de corderos lechales manchegos. Corre- laciones y ecuaciones de predicción. Tesis doctoral, Universidad Complutense de Madrid (2001). [fecha de acceso 11 de septiembre de 2010]. URL: http:// www.ucm.es/BUCM/tesis/vet/ucm-t25673.pdf.

Giorgio Castellaro G. Razas ovinas y su rol en los sistemas de cruzamientos orientados a la producción de carne en la Región de Los Lagos. Universidad de Chile. Fa- cultad de Ciencias Agronómicas. [fecha de acceso 15 de febrero de 2010]. URL: http://agronomia.uchile.cl/extension/circular_extensio_panimal/CIRCULAR%20DE%20EXTENSION/N_34/Circular%20Extensi%F3n%20n%B0%2034/Razas%20ovinas%20y%20su%20rol%20en%20los%20sistemas%20 de%20cruzamiento%20orienta.pdf.

Kirton A H, DL Johnson. Interrelationships between GR and other lamb carcass fatness measurements. (1979). Proceedingsof the New ZealandSociety of Animal Production.39:194- 20.

Luaces M.L.; Calvo C.; Fernández B.; Fernández A.; Viana J.L.; Sánchez L. Ecuaciones predictoras de la composiciontisular de las canales de corderos de raza gallega. Universidad de Córdoba España. Córdoba, España. (2008). Archivos de Zootecnia. 57 (217):3-14

Mendoza A., Escamilla C., Marshall W., Uña Izquierdo F., Bertot J. y Vázquez R. Estudio del rendimiento, com- posición regional y composición tisular de la canal en ovejos del cruce comercial Dorper X Pelibuey. (2011). Rev. prod. anim., 23 (2): 135-140.

Osorio, J.C. Influência da raça, sexo e peso/idade sobre o rendimento da carcaçaemcordeiros. (1999d). Ciência Rural, Santa Maria, RS, Brasil. 29 (1):139-142.

Osório, J.C., Jardim, P.O., Pimentel, M.A., Pouey, J., Osório, M.T., Lüder, W. E., Borba, M.F. Produção de carne entre cordeiros castrados e não castrados.1. Cruzas Hampshire Down x Corriedale. (1999a).Ciência Rural, Brasil. 29 (1):135-138.

Osorio, J.C., Osório, M.T., Jardim, P., Pouey, J., Esteves, R. Composição regional e tecidualemcordeirosCorrieda- lenão castrados e castrados. (1999c). XXXVIªReunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Brasil. Porto Alegre, RS, Brasil. 4 páginas. CD-ROM.

Osório, J.C.; Osório, M.T.; Faria, H.; Jardim, R.; Esteves, R. Morfología “in vivo”, en la canal y características productivas y comerciales en corderos corriedales no castrados y castrados. Universidad Federal de Pelo- tas, FAEM, Brasil.En: EXOPOL. SEOC. [ fecha de acceso 10 de septiembre de 2010]. URL: http://www. exopol.com/seoc/docs/33-85.pdf.

Osório, J.C., Osório, M.T., María, G.A., Pimentel, M.A., Faria, H.V., Rota, E.L. Efecto de la castración sobre los componentes del peso vivo en corderos Corrieda- les. Jornadas de la AIDA, Zaragoza, España 1999b; 20 (Tomo I):131-133.

Pálsson, H. Meat qualities in the sheep with special reference to Scottish breed and crosses. Carcass measurements as “sample joints” as indice of quality and composition. Journal of AgricultureScience., Cambridge 1939; 29: 544-625.

Partida de la Peña, J. Uso de la ecografìa para determinar la composiciòn corporal de los ovinos. [fecha de acceso 25 de febrero de 2010]. URL:http://www.asmexcria- doresdeovinos.org/sistema/pdf/cienciasdelacarne/ usodelaecografia.pdf.

Pérez, C., Diaz, M.T., Ruiz de Huidobro, F., Velasco, S., Ca- ñeque, V., Lauzurica, S., Manzanares, C., y Onega, E. Engorde de corderos de raza Talaverana en pastoreo o aprisco con distintos sistemas de alimentación. Efecto sobre la proporción de piezas y su composición tisular. In XXIV Jornadas Científicas de la Sociedad Española de Ovinotécnia y Caprinotecnia 1999, 439-442.

Rodrígues S, Cadavez V, Texeira A. Breed and maturity effects on ChurraGallegaBraganca and Suffolk lambs carcass characteristics: killingg-out proportion and composition. (2006).MeatSci. 72(2):288-293.

Ruiz de Huidobro F, Sancha JL, Cantero MA. La clasifi- cación de las canales de vacuno y ovino: ventajas del método. (1996).Eurocarne. 48:17-26.

Simm, G. Genetic Improvement of Cattle and Sheep. (1988). Farming Press. United Kingdom. 433.

Starke, J. S. and D. M. Joubert. A score card for lamb mutton carcasses. (1961). Journal of AgricultureS- cience., Cambridge. 57: 319-323.

Vargas, F.; Vergara, I.; Pérez, M.A Y De Lucas, J. Ca- racterísticas de la canal en ovinos de pelo mediante uso de ultrasonografía y evaluación postmortem.En: EXOPOL. SEOC 2008. [fecha de acceso 10 de septiembre de 2010]. URL: http://www.exopol.com/seoc/docs/33-85.pdf.

Vergara H, L Gallego. Composición de la canal ovina. En: Metodología para el estudio de la calidad de la canal y de la carne en rumiantes. Ministerio de Ciencia y Tecnología-INIA. Madrid, España 2000; 127-136.

Yamamoto SM, Fonseca de Macedo FA, Santello GA. Fabio JL. Composición tisular de lomo de corderos recibiendo dietas conteniendo aceites vegetales. Congreso de Especialistas en Pequeños Rumiantes y Camélidos Sudamericanos, Mendoza, Argentina. (2007):1-3 [en línea]. www.produccion-animal.com. ar Consultado Junio 3, 2009.

Published

2012-06-29

How to Cite

Duran , D., Sanabria , D., & Trujillo , Y. (2012). Estimating sheep carcass yield using ultrasonography: influence of castration and place of origin. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 10(1), 46–56. https://doi.org/10.24054/limentech.v10i1.1566

Issue

Section

Artículos

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>