Determination and quantification of cadmium in cocoa beans Santander variety

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.2873

Keywords:

cocoa, cadmium, spectroscopy, fermentation, drying

Abstract

The main source of human exposure to heavy metals is through food, as they tend to accumulate in some plants and fruits through the trophic chains. The objective of the research was to determine the presence of cadmium in fermented and dried fruits of the Santander variety Colombia The research aimed to determine the presence of cadmium in cocoa beans. The samples were collected at the SENA agricultural centre and analysed at the food quality control laboratory of the University of Pamplona, using atomic absorption spectroscopy. The concentration of Cd was determined by performing a calibration curve from a certified Cadmium standard at a specific wavelength of 288.8 nm in a SHIMADZU AA 7000 Atomic Absorption Spectrophotometer with air-acetylene flame, taking into account the necessary characteristics to avoid interferences, achieving an accurate analysis. According to the European Food Safety Authority, the dietary exposure to cadmium in European countries is close to or slightly above the acceptable weekly intake of 2.5 ug/kg body weight. Given the high content of heavy metals, including cadmium, in cocoa, its demand in national and international markets is limited. The results indicated that cadmium was not detected in the sample analysed

References

Arrieta Soto, A. (2016). Determinación y cuantificación de metales pesados Cd, Cu, Pb, Mo y Zn en hígado, músculo, piel, riñón y sangre de ganado bovino del municipio de Tibú Norte de Santander. Pamplona. Obtenido de http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/1649

Bravo, I., Arboleda, C., & Martín, F. (2014). Efecto de la calidad de la materia orgánica asociada con el uso y manejo de suelos en la retención de cadmio, en sistemas altoandinos de Colombia. Acta agronómica, 63(2).

Bustamante Botero, J., & Carrascal, L. (2010). Estandarización de la técnica espectrofotométrica (UV-Vis) para la cuantificación de antraquinonas presentes en productos a base de Aloe Vera. Pereira. Obtenido de https://repositorio.utp.edu.co/server/a

Capar, S. G., Tanner, J. T., Friedman, M. H., & Boyer, K. W. (1978). Análisis multielemental de piensos, desechos animales y lodos de depuradora. Ciencia. Tecnología, 12, 785.

FAO/OMS. (2015). Anteproyecto de Niveles Máximos para el Cadmio en el chocolate y productos derivados de cacao. Programa Conjunto FAO/OMS sobre Normas Alimentarias. Comité del Códex sobre Contaminantes de los Alimentos. Nueva Delhi.

FEDECACAO. (2005). Beneficio o Manejo de la Postcosecha del Grano de Cacao. Federación Nacional de Cacaoteros-Fondo Nacional del cacao.

Flórez Peláez, L. A., & Gómez Sanabria, J. Z. (2029). Determinación de los niveles de cadmio en suelos de plantaciones de cacao (Theobroma cacao L.) ubicadas en la vereda la Esmeralda en el municipio de San Vicente del Chucuri, Santander.

Ho, V., Zhao, J., & Fleet, G. (2014). Yeasts are essential for cocoa bean fermentation. International Journal of Food Microbiology, 174, 72-87. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.12.014

Kostial, K. (1986). Cadmium. En W. Mertz (Ed.), Trace Elements in Human and Animal Nutrition (pp. 319-345). Orlando: Academic Press.

Lofts, S., Spurgeon, D., & Svendsen, C. (2005). Fractions affected and probabilistic risk assessment of Cu, Zn, Cd, and Pb in soils using the free ion approach. Environ. Sci. Technol. 39(21), 8533-8540.

Martínez, G. (2010). Determinación de metales pesados cadmio y plomo en suelos y granos de cacao fresco y fermentado mediante espectroscopia de absorción atómica de llama. Sitio web: https://goo.gl/mJ24sH

Mite, F. (2010). Avances del monitoreo de presencia de cadmio en almendras de cacao, suelos y aguas en Ecuador. Sitio web: http://goo.gl/fqznac

Melgarejo, M., Barrera, M., & Carrillo, M. (2006). Oferta y potencialidades de un banco de germoplasma del género Theobroma en el enriquecimiento de los sistemas productivos de la región amazónica.

Niño Bernal, I. (2015). Cuantificación de cadmio en cacao proveniente del occidente de Boyacá por la técnica analítica de voltamperometría. Tunja. Obtenido de https://repositorio.uptc.edu.co/bitstream/handle/001/1425/TGT-174.pdf?sequence=2

Quintana, F., Lucas, F. Gómez, Salomón García, Alberto, & Martínez, Nubia. (2015). Perfil sensorial del clon de cacao (Theobroma cacao L.) CCN51. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría, 13(1), 60-65.

Sánchez Contreras, J. (2010). Metodologías analíticas para la determinación de metales tóxicos en muestras de interés ambiental. Universidad Nacional de Colombia. Obtenido de https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/handle/unal/10901/juancarlossanchezcontreras.2010.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Schwan, R., & Wheals, A. (2004). The microbiology of cocoa fermentation and its role in chocolate quality. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 44(4), 205-221. https://doi.org/10.1080/10408690490464104

Vera Romero, J. M., & Castellanos Suarez, L. J. (2022). Evaluación de características colorimétricas y fisicoquímicas en licores de cacao variedades Santander. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 20(1), 66-76.

Vera, R. J. M., Arrieta, S. A., Quintana, L. F., & García, J. A. (2017). Evaluación de las propiedades fisicoquímicas como parámetros de calidad en la fermentación de clones de Cacao CCN51, TSC01. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 15(2), 76-86.

Published

2024-04-19 — Updated on 2024-04-19

Versions

How to Cite

Vera Romero, J. M., Sanabria-Chanaga, E., & Rico Lizcano, Y. (2024). Determination and quantification of cadmium in cocoa beans Santander variety. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 22(1), 152–162. https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.2873

Issue

Section

Artículos