Packaging in modified atmosphere in ulloco preservation
DOI:
https://doi.org/10.24054/limentech.v9i2.1551Keywords:
Vacuum packed, tuberAbstract
The ulloco is a tuber from the Andean region, spread to many countries, presenting a great variety in terms of size, shapes and colors; it is considered at the Colombian level as the most primitive, so it was domesticated in the Andes around 5500 years B.C. The objective of this project was to analyze the physicochemical properties of ulloco and the use of vacuum packaging in order to extend its conservation.The results allow us to affirm that Ullocos contain a high water content, slightly alkaline pH, firmness affected by temperature, so the use of vacuum packaging prolongs the shelf life of this tuber.
Downloads
References
Brunt. A, J. Banton, S. Phillis and C. Jones. Ullucus virus C, a newly recognized comovirus intecting Ullucus tuberosus (Basellaceae). Print in Great Britain. 19 February 1982.
Cadima, F. X, Tuberculos, fundación PROINPA, Casilla 4285, Cochabamba, Bolivia. email: proinpa@proinpa. org, xcadima@proinpa.org
Cadima, X., García, W. & J. Ramos (eds) 2003a. Conserva- ción y producción de la papalisa (Ullucus tuberosus). Documento de trabajo No.23. Fundación PROINPA. Programa Colaborativo de Manejo, Conservación y Uso de la Biodiversidad de Raíces y Tubérculos Andinos (PBRTAs). Proyecto Papa Andina. Disponible en internet.
Vimos C y C. Nieto. Análisis de crecimiento y potencial de producción de tres clones promisorios de melloco en Santa Catalina durante tres ciclos agrícolas. (1987- 1989). Trabajo presentado en el VII Congreso Inter- nacional sobre Cultivos Andinos, realizado en la Paz, del 4 al 8 de febrero de 1991.
Carvajal, CH. M y Paz, V. C Efecto de la fertilización edáfica sobre el cultivo de ulloco (ullucos tuberosos) en el altiplano de pasto. Tesis Ingeniería. Agr. Pasto.Colombia, Universidad de Nariño, Facultad de Cien- cias Agrícolas 2000.
Descriptores del ulluco (ullucus tuberosus) IPGRI, Centro Internacional de la papa, Apartado 1558, Lima 12 Perú. Email: t.ames@cgiar.org
Espinosa, P.; R. Vaca; J. Abad; C. Crissman. 1996. Raíces y Tubérculos Andinos-Cultivos Marginados en Ecua- dor. Situación actual y limitaciones de producción. Ediciones Abya Yala. Quito, Ecuador. 178 p.
Haro B. María Belen Elaboración de Melloco (ullucos tu- berosus) cocido y empacado al vacio en la Asociación Pasguazo Zambrano perteneciente a la parroquia San Juan. Riobamba, Marzo 2011.
Ladino D. Gastronomia Cundiboyacence Este Blog Es Hecho Con El Propósito De Dar A Conocer Las Di- ferentes Variedades Gastronómicas Que Presenta La Región Cundiboyacence De Colombia, Ubicada En La Región Andina En Los Departamentos De Boyacá Y Cundinamarca
León, J Plantas alimentarias. Instituto Interamericano de ciencias Agropecuarias. Boletín Técnico N° 6.
Robles E. Origen y Evaluación de la oca, ulluco y mashua. Centro de Informática para la Investigación Agrícola. Lima, Perú, Universidad Agraria La Molina, Lima 1981
Salas D Sonia, Centro Internacional de la Papa (CIP), Apdo. 1558, Lima (Perú); Avances En La Investigación En Posproducción De Alimentos Andinos En El Marco De Condesan
Suquilanda, M. 1984. Cultivos asociados en el Ecuador: una experiencia. IV Congreso Internacional de Cul- tivos Andinos. Centro Regional de Investigaciones, Obonuco, Pasto, ICA, Co.
Tapia M. et al. Cultivo de la oca, ulluco y mashua. En. Ma- nual de Agricultura Andina. La Paz, Bolivia, agosto 1979, IBTA/IICA, 1979.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2011 @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.