Preparation and evaluation of coastal serum with the addition of LACTOBACILLUS LACTIS
DOI:
https://doi.org/10.24054/limentech.v14i2.829Keywords:
Lactobacillus lactis, coastal wheyAbstract
In Colombia, the dairy sector, despite being considered strategic and playing an important role within the agricultural sector and the country's economy, being coastal whey a native artisanal product of the Colombian Caribbean region, obtained by the natural fermentation of raw milk, so the objective of the present investigation was to elaborate and evaluate coastal whey with the addition of Lactobacillus lactis in order to give it added value. The physicochemical, microbiological and rheological characteristics of the produced product were evaluated in compliance with Colombian Standards. The produced coastal whey obtained a content of: fat (18%), chlorides (1.872%), pH (4.3), density (1.032 gcm-3) and acidity (0.75% lactic acid) and microbiological counts indicated a population <10 CFU/g. of E. coli. It can be concluded that the physicochemical and bromatological characteristics of the prepared coastal whey were within the parameters established by Colombian Standards.
Downloads
References
Acevedo D., Rodríguez A, Fernández A.(2010) Efecto de las variables de proceso sobre la cinética de acidificación, la viabilidad y la sinéresis del suero costeño colombiano.
Información Tecnológica. 21(2): 29- 36.
Acevedo D., Rodríguez A., Fernández, A.(2012). Determinaciones oscilatorias de baja amplitud del suero costeño. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient. 15(1): 219 – 225.
Chams L., Cury K., Aguas Y. (2012).Evaluación microbiológica de suero costeño y valoración higiénica en puntos de venta en Montería, Córdoba. Rev. Colombiana cienc. Anim.
(2):344-352.
Cueto C., Garcés F. (2007). Preliminary studies on the microbiological characterization of lactic acid bacteria in Suero Costeño, a Colombian traditional fermented milk product.
Revista latinoamericana de microbiología. 49:11-17.
Granados-Conde C., Acevedo-Correa D, Torres-Gallo R. (2012). Calidad de la leche y del suero costeño de los municipios Turbaco, Arjona y Carmen de Bolívar – Colombia. Revista Lasallista de Investigación. 9(2): 132-137.
Herrera, Fanny A., Santos, J. B. (2015). Perfiles de PCR-RFLP en Staphylococcus aureus Meticilina-resistentes aislados a partir de queso fresco artesanal. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N°2. P. 54 -66.
Motta Correa, Y., Mosquera, W. J. (2015). Avances en el aprovechamiento del lacto suero como materia prima en la industria alimentaria, Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N°1. P.
NTC 4458, microbiología de alimentos y de alimentos para animales. Método horizontal para el recuento de coliformes o Escherichia coli o ambos. Técnica de recuento de colonias utilizando medios fluorogénicos o cromo génicos, 2007.
NTC 4574, microbiología de alimentos y alimentos para animales. Método horizontal para la detección de Salmonella spp, 2007.
NTC 4666. Microbiología de alimentos y alimentos para animales. Método
horizontal para la detección de Listeria monocytogenes. Parte 1: método de detección, 1999.
NTC 4779. Microbiología de alimentos y alimentos para animales. Método horizontal para el recuento de estafilococos coagulasa positiva (Staphylococcus aureus y otras especies), 2007.
NTC 4978. Leche y productos lácteos. Determinación de la acidez titulable - método de refencia, 2001.
PROEXPORT COLOMBIA. Sector Lácteo en Colombia. (2011). 1-18.
Rios, P. Cindy, Maldonado, M. Lida y Caballero P. Luz A. (2016). Bebida fermentada a base de arroz con adición de probióticos. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 14, N°1. P. 54 - 69.
Simanca M., Arteaga M., Pérez Y., Soto M., Salcedo J. (2010). Caracterización y estudio de la fermentación espontanea del suero costeño producido en Montería. Rev. MVZ Córdoba 15(1): 1944 – 1953.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.