Behaviour Of Anthracnosis In Three Commercial Varieties Of Blackberry In Pamplona, North Of Santander
DOI:
https://doi.org/10.24054/limentech.v23i1.3702Keywords:
blackberry, varieties, Colletotrichum spp, incidence, severityAbstract
The objective Anthracnose is reported as one of the diseases of blackberry crops in Colombia. The objective was to evaluate the behavior of anthracnose over time in three commercial varieties of the crop in Pamplona, Norte de Santander. The study was carried out at the El Pino farm in the Sabaneta Alta area, municipality of Pamplona, at an altitude of 2370 (m.a.s.l.). Observations and measurements of variables of incidence and severity of the disease were carried out in three fields of commercial blackberry cultivars (Castilla with and without thorns and a third variety known as Uva blackberry). A datalogger and a rain gauge were located on the farm to record temperature, relative humidity and rainfall. Sampling was carried out every 15 days. Anthracnose behaved as an endemic disease that affected all organs of the three commercial varieties. The disease presented a bimodal behavior with peaks from March to June and from September towards the end of the year. The correlation analysis showed a closer relationship between the incidence of the disease (fruits, foliage and stems) and the increase in temperatures and the severity in the foliage with consecutive rainy days. There was no statistical difference for the variable’s incidence and severity of anthracnose in the foliage, or for the incidence in the stems between the three commercial varieties. There was only statistical significance for the incidence of the disease in fruits, which was higher in the Castilla without thorns blackberry variety.
Downloads
References
Abella Montaño, Y. A. (2015). Estudio de la incidencia de infecciones quiescentes de colletotrichum spp., en flores y frutos de mora (Rubus glaucus Benth) (Doctoral dissertation). Universidad de Cundinamarca.
Agrios N, G. (2005). Fitopatología, Limusa S.A de C. V. México. P 358, 403, 404
Almanza H., K., Navarro U., M., & Ruiz C., J. (2019). Extracción de colorante en polvo a partir de la semilla de aguacate en variedades HASS y fuerte. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 17(1), 5–14. https://doi.org/10.24054/limentech.v17i1.
Andrade Navia, J. M., Jiménez Zapata, E. M., & Rojas Giraldo, L. E. (2024). Los impactos ambientales generados por las pequeñas centrales hidroeléctricas (PCH) en Colombia: Los impactos ambientales generados por las pequeñas centrales hidroeléctricas (PCH) en Colombia. REVISTA AMBIENTAL AGUA, AIRE Y SUELO, 15(1), 132–152. https://doi.org/10.24054/raaas.v15i1.3159
Arias, C. (2008, marzo). Promotora del comercio Exterior de Costa Rica Dirección estudios económicos. Procomer.
Bautista-Montealegre, L. G., Bolaños-Benavides, M. M., Argüelles-Cárdenas, J. H., & Fischer, G. (2019). Fertilización con nitrógeno, fósforo, potasio y calcio en mora (Rubus glaucus Benth.): Efecto sobre Antracnosis bajo condiciones controladas. Acta agronómica, 68(3), 228-236.
Botero MJ, Ríos G, Franco G, Romero M, Pérez JC, Morales JE, gallego JL y Echeverri DI. (2002). Identificación y especialización de enfermedades asociadas a los cultivos de mora (Rubus glaucus Benth.), en el eje cafetero. IV Seminario Frutales de Clima Frío Moderado. Medellín, pp. 87-92. Corpoica, CDTF, UPB.
Cancino-Escalante, G. O., Barbosa Hernández, D. S., & Díaz Carvajal, C. (2012). Diversidad genética de especies silvestres y cultivadas de Rubus L. de los municipios de Pamplona y Chitagá, región Nororiental de Colombia. Bistua: Revista de la Facultad de Ciencias Básicas, 10(1), 80-89. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=90326398002
Cancino-Escalante, G. O., Sánchez-Montaño, L. R., Quevedo-García, E., & Díaz-Carvajal, C. (2011). Caracterización fenotípica de accesiones de especies de Rubus L. de los municipios de Pamplona y Chitagá, región Nororiental de Colombia. Universitas Scientiarum, 16(3), 219-233.
Castellanos González, L., Vera Peña, M. S., & Calderón Gutiérrez, J. A. (2023). Enfermedades fúngicas en mora (rubus spp.) en los municipios de Pamplona y Pamplonita Norte de Santander. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 21(2), 69–84. https://doi.org/10.24054/limentech.v21i2.2628
Ciba-Geigy. (1981). Manual de ensayos de campo en protección vegetal. 2da Edición. Basilea, Suiza: Werner Pûntener, División Agricultura. 205p.
Daza Orsini, S. M., & Parra Aparicio, G. P. (2021). Espectroscopia de infrarrojo con transformada de fourier (ft-ir) para análisis de muestras de harina de trigo, fécula de maíz y almidón de yuca. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 19(1), 5–16. https://doi.org/10.24054/limentech.v19i1.1407
Escalante, J. C., Cardona Montoya, J. C., & Vélez Tamayo, J. M. (2024). Evaluación financiera de la tecnología en la producción lechera: mejoras en la rentabilidad y la gestión administrativa agropecuaria. REVISTA AMBIENTAL AGUA, AIRE Y SUELO, 15(1), 62–78. https://doi.org/10.24054/raaas.v15i1.2904
Forero De La Rotta, M.C. (1993). Principales enfermedades de la mora de castilla. EN Congreso de la Asociación Colombiana de Fltopatólogos y Ciencias Afines. En: Resúmenes de trabajos. Santa Marta. URI: http://hdl.handle.net/20.500.12324/16482
González, Y., Manzano, O., & García, O. (2019). Puntos críticos de la cadena productiva de la mora (Rubus glaucus Benth), en el municipio de Pamplona, Colombia. Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, 10(1), 9–22. https://doi.org/10.19053/20278306.v10.n1.2019.10008
Hernández Pérez, C. A., Castañeda Pico, C. O., López Bustamante, O. A., Castro Casadiego, S. A., & Medina Delgado, B. (2024). Análisis del impacto ambiental de diferentes estructuras moleculares en Células Solares de Perovskita. REVISTA AMBIENTAL AGUA, AIRE Y SUELO, 15(2), 21–28. https://doi.org/10.24054/raaas.v15i2.3160
León C., Mariana C.; Jaimes P., Jean. (2017). Efecto de la pasteurización y la temperatura de incubación en la fermentación alcohólica del mosto de mora. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 15 N° (2), pp 45 -52. https://doi.org/10.24054/limentech.v15i2.2181
López-Vásquez, J. M., Castaño-Zapata, J., Marulanda-ángel, M. L., & López-Gutiérrez, A. M. (2013). Characterization of Anthracnose resistance caused by Glomerella cingulata and productivity of five Andean blackberry genotypes (Rubus glaucus Benth.). Acta Agronómica, 62(2), 174-185.
Marulanda A., M. I., V., L. I., & Ramírez T., A. M. (2007). Identificación de la especie de colletotrichum responsable de la antracnosis en la mora de castilla en la región cafetera. Scientia Et Technica, 1(37). Recuperado a partir de https://revistas.utp.edu.co/index.php/revistaciencia/article/view/4187
Montaño Rodríguez, M. Ángel, Barrero Echeverría, G., & Merchán Castellanos, N. A. (2024). Efecto Del Cinamaldehído Sobre El Crecimiento De Hongos Filamentosos Aislados En Cultivos De Fresa Y Uchuva. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 22(2), 245–256. https://doi.org/10.24054/limentech.v22i2.3654
Saldarriaga A., Franco G., Díaz A., Múnera G. E. (2017)- Manual de campo para reconocimiento, monitoreo y manejo de las enfermedades de la mora (Rubus glaucus Benth.) Editorial Corpoica. Bogotá Colombia. URI: http://hdl.handle.net/20.500.12324/13317
Parada, M., Caballero, L., M., & Rivera, M. (2020). Selección y entrenamiento de jueces en cata de café. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 18(2), 104–124. https://doi.org/10.24054/limentech.v18i1.3213
Peñaloza, R., & Hernández Ordoñez, M. (2018). Conservación de la uchuva (Physalis Peruviana L) mediante la aplicación de recubrimiento comestible a base de gel de aloe Barbadensis Miller. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 16(2), 50–67. https://doi.org/10.24054/limentech.v16i2.340
Saldarriaga-Cardona A, Castaño-Zapata J y Arango R. (2023). Caracterización del agente causante de la antracnosis en tomate de árbol, manzano y mora. Rev. Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales 32(123): 145-156. https://doi.org/10.18257/raccefyn.32(123).2008.2259.
Sánchez C, M. A., & Caballero P., L. A. (2019). Uso de cristales de aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) en la elaboración de un relleno líquido para bombom de chocolate. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 17(1), 80–93. https://doi.org/10.24054/limentech.v17i1.331
Soto Toloza, E. P., & Caballero Pérez, L. A. (2021). Evaluación de la calidad de café en taza de una muestra comercial de la región frente a una muestra comercial de alta calidad tipo exportación. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 19(1), 17–35. https://doi.org/10.24054/limentech.v19i1.1408
Tabarez Hincapie, K. V., Ramón Vanegas, A. A., Carrasco Salcedo, L. M., & Vásquez Bustamante, J. E. (2024). Evaluación de la producción de biogás a partir de cáscara y mucílago de cacao. REVISTA AMBIENTAL AGUA, AIRE Y SUELO, 15(1), 21–28. https://doi.org/10.24054/raaas.v15i1.2891
Tamayo, M., & Peláez, A. (2000). Caracterización de daños y pérdidas causadas por enfermedades del fruto de la mora de castilla (Rubus glaucus Benth.) en Antioquia. AGROSAVIA. https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/21213
Torres, L. A., González Pedraza, A. F., & Castellanos, L. (2024). Impacto de diferentes prácticas agrícolas sobre las características fisicoquímicas del suelo: un análisis crítico. REVISTA AMBIENTAL AGUA, AIRE Y SUELO, 15(1), 90–105. https://doi.org/10.24054/raaas.v15i1.2916 .
Downloads
Published
Versions
- 2025-04-09 (2)
- 2025-04-07 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.