good manufacturing practices in the preparation of snack based on sacha inchi

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v21i2.2860

Keywords:

Quality, safety, fatty acids, GMP

Abstract

The objective of the research was to implement a Good Manufacturing Practices Manual in the FOCAZNOM association to comply with the quality standards established in ARCSA-DE-067-2015-GGG. A diagnosis of the preliminary conditions of the Sacha Inchi-based snack production line was carried out through a verification instrument known as a check list based on the documentation, requirements for facilities, equipment and utensils, and hygienic requirements for personal manufacturing, raw materials and inputs, production operations, packaging, labeling and packaging, storage, distribution and transportation to identify compliance with good manufacturing practices. It was found that 64% of the evaluated requirements do not meet the requirements established in ARCSA-067-2015-GG for the implementation of a Good Manufacturing Practices manual because the previous microbiological analyzes showed high microbial load in mesophilic aerobes, molds and E. coli. With respect to the training phase for the actors involved in the production process, a percentage of 83% was achieved in compliance with the quality indicators and in the microbiological analyzes the microbial load was generally reduced. It is concluded that the measures used in this research in relation to the quality and safety of the snack were met with a product suitable for consumption.

References

ARCSA (Agencia Nacional de Regulación, Control y Vigilancia Sanitaria). (2020). Planta procesadora de snacks en Azogues fue clausurada por insalubridad. Disponible en https://www.controlsanitario.gob.ec/planta-procesadora-de-snacks-en-azogues-fue-clausurada-por-insalubridad/ Consultado: (15 de enero de 2020).

Aranda-Ventura, J., Villacrés-Vallejo, J., y Rios-Isern, F. (2019). Composición química, características físico-químicas, trazas metálicas y evaluación genotóxica del aceite de Plukenetia volubilis L. (Sacha inchi). Revista Peruana de Medicina Integrativa, 4(1), 4-14

Barberán, J. (2023). Mejora de la inocuidad del banano (Musa paradisiaca) deshidratado a través de buenas prácticas de manufactura - microempresa “YARA FUTURO AGRÍCOLA S.A.” (Tesis de grado, Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix López, Calceta, Manabí, Ecuador). Disponible en https://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/2113 Consultado: (15 junio de 2023)

Carvajal Rovalino, T. P. (2017). Desarrollo de un manual de Buenas Prácticas de Manufactura para la línea de snacks para la Asociación de Productores y Productoras Nueva Esperanza de Mulalillo (APRONEM) (Tesis de grado, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos. Carrera de Ingeniería en Alimentos). Disponible en: https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/26190

Huanatico-Suárez, E., Calla Florez, M., Arisaca-Parillo, A. J., Zavaleta Huampa, P., Quispe, A., & Quispe Callo, E. A. (2021). Propiedades físico-químicas y digestibilidad in vitro de mezclas alimenticias de cultivos andinos y cereales extruidos. Alfa Revista de Investigación en Ciencias Agronómicas y Veterinaria, 5(15), 199-210.

INEN (Instituto Ecuatoriano de Normalización). (2011). Código de Bocaditos de granos, cereales y semillas. Requisitos. Quito, Ec. Disponible en https://ia903209.us.archive.org/20/items/ec.nte.2570.2011/ec.nte.2570.2011.pdf Consultado: (22 diciembre de 2023)

Intriago, J. y Vera, C. Aplicación de buenas prácticas de manufactura para el mejoramiento de la calidad del chifle en la microempresa “Rico Chifle” (Tesis de grado, Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix López, Calceta, Manabí, Ecuador). Disponible en https://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/1557

Martínez, A. G., Lliteras, I. B., Rizo, D. U., Carrero, E. G., y Fajardo, Y. A. (2021). Toxicología aguda oral del aceite de sacha inchi en ratas sprague dawley. Revista CENIC Ciencias Biologicas, 52(1), 50-58.

Martínez, S. (2020). Estudio de factibilidad de la comercialización de un snack saludable de fruta deshidratada. [Tesis de grado, Universidad de La Salle]. Dispoible en https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1829&context=administracion_agronegocios

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y Agricultura – FA0. (2019). Inocuidad alimentaria, es asunto de todos: Guía para el Día Mundial de la Inocuidad de los Alimentos 2019. Disponible en https://www.fao.org/publications/card/es/c/CA4449ES/ Consultado: (17 enero de 2024)

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y Agricultura – FA0. Sacha inchi: la ‘súper semilla’ que busca cultivar la paz en Colombia. Disponible en https://news.un.org/es/story/2021/10/1498782 Consultado: (17 enero de 2024)}

Oto Catota, F. H., & Prado Prado, J. E. (2023). Propuesta y diseño de buenas prácticas de manufactura para la planta de producción de vino “El último Inca" de la comunidad de Quinticusig del cantón Sigchos (Tesis de pregrado), Universidad Técnica de Cotopaxi, Latacunga, Ecuador. Disponible en https://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/10401

Quiñonez, J. y Villegas, J. (2023). Aplicación de las BPM en la elaboración de queso fresco pasteurizado en quesería alimentos frescos de la parroquia San Isidro (Tesis de grado, Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix López, Calceta, Manabí, Ecuador). Disponible en https://repositorio.espam.edu.ec/bitstream/42000/2119/1/TIC_AI36D.pdf Consultado: (12 abril de 2023)

Ruedas, C. (2019). Buenas prácticas de manufactura (BPM) en el procesamiento de alimentos. Universidad de las Américas. Disponible en https://tinyurl.com/yoekprjq Consultado: (17 enero de 2024)

Salazar, J y Barén, R. (2018). Propuesta de un manual de buenas prácticas de manufacturas para la microempresa chivito como contribución a la mejora técnica. Disponible en http://repositorio.espam.edu.ec/bitstream/42000/931/1/TAE156.pdf Consultado: (17 enero de 2024)

Vásquez Osorio, D. C. (2016). Aprovechamiento de subproductos de sacha inchi (Plukenetia volubilis L.): Desarrollo de un producto alimenticio, empleando harina proveniente de torta residual en la extracción del aceite (Tesis de maestría), Corporación Universitaria Lasallista, Caldas, Antioquia. Disponible en http://repository.unilasallista.edu.co/dspace/bitstream/10567/1691/1/Aprovechamiento_subproductos_sacha_inchi.pdf

Published

2024-04-09 — Updated on 2023-12-15

Versions

How to Cite

Zambrano Loor, J. E., Zambrano Segovia, J. D., Cedeño Alcívar, D. C., & Ortega Arcia, L. A. (2023). good manufacturing practices in the preparation of snack based on sacha inchi. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 21(2), 179–188. https://doi.org/10.24054/limentech.v21i2.2860 (Original work published April 9, 2024)

Issue

Section

Artículos