HACCP plan to ensure the safety of treated and packaged drinking water in 360 ml presentations

Authors

  • Albeniz Florez Fuentes Pamplona University.
  • Angie Guerrero Pamplona University.

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v16i1.348

Keywords:

water, BPM, calidad, HACCP, safety, critical point

Abstract

Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) is a scientifically based, systematic food safety management system. It identifies specific hazards and their control measures to ensure food safety. The objective of this study was to design a HACCP plan to ensure the safety of treated and packaged drinking water in 360 ml containers at a local company. The methodology used was based on the application of HACCP stages, which include the preliminary steps and the seven HACCP principles. The company's prerequisite programs, as required by Resolution 2674 of 2013, Decree 60 of 2002, and the information provided by the company, were taken into account. Critical points, critical control points, significant hazards, and the control measure were identified. The filtration and packaging stages were identified as critical control points (CCP). The biological, physical and chemical hazards controlled at this stage are: Mesophilic aerobes; Escherichia coli; Pseudomona aeruginosa; microbial growth due to temperature changes, indirect contamination, disinfectant material residues, other chemicals, lubricant residues, coatings, among others; Finally, critical limits for the CCPs, monitoring system and corrective actions in case of any deviation were established. Monitoring and corrective action records were made and their verification was determined, which will be carried out through an internal audit.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aparicio, G. R... (2018). Influencia del sistema HACCP en la mejora continua de la línea de comidas preparadas en un autoservicio de Lima Metropolitana (Perú), 21(1), 73–82.

Arrieta, S. Alexander. y Quijano P. Alfonso. (2016). Identificación de hidrocarburos aromáticos policíclicos en muestras de ganado bovino de la vereda j 10 del municipio de Tibu. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología. ISSN 1692-7125. Volumen 14, N° 1, p. 85 -94.

Castañeda, Rossio, Fuentes, Catalina, & Peñarrieta, J. Mauricio. (2016). Assessment of pre-requirements of haccp and analysis of critical control points for safety during production of artisanal and industrial bread. Revista Boliviana de Química, 33(5), 196-208. Recuperado en 02 de julio de 2020, de http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0250-54602016000500007&lng=es&tlng=en.

Carro Paz, Roberto y González Gómez Daniel (2012). NORMAS HACCP Sistema de Análisis de Riesgos y Puntos Críticos de Control. Facultad de Ciencias Económicas y Sociales. Universidad Nacional del Mar de la Plata.

Dávila, Jacqueline. (2006). Diseño de Un Plan HACCP Para El Proceso de Elaboración de Queso Tipo Gouda En Una Empresa de Productos Lácteos.. Revista ALAN. Año 2006, Volumen 56 - Número 1

Fernández, Jorge A; Quiñónez, Jaime de J., (2003). Diseño del sistema HACCP para el proceso de producción de carne bovina para consumo. (2003). Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN: 0120-0690, vol. 16, núm. 1, marzo, pp. 46-62 Universidad de Antioquia Medellín,Colombia.

Guarnizo, Libardo. (2002). Diagnóstico para la implantación del sistema haccp en la empresa empacadora de agua en bolsa "productos la esperanza", Ibagué Tolima.” (2002). Universidad Nacional Abierta y A Distancia. UNAD. Recuperado de:

https://repository.unad.edu.co/handle/10596/20594.

HACCP. (2016.).Norma de requisitos para la aplicación del sistema de análisis de peligros y de puntos críticos de control (haccp) en establecimientos de alimentos.masinfo.

Herrera, M. E. T. (2015). Evaluación del almidón de papa como floculante para el tratamiento de aguas residuales domésticas. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, p.123 -135.

Lugo, E. R. Ciénaga grande De Santa Marta-Colombia environmental social benefits for water potabilization in the palafític peoples of cienaga grande de Santa Marta-Colombia, 259–264. https://doi.org/10.31910/rudca.v21.n1.2018.685. (2018).

Martínez P., Cesar, Verhelst S., Adriana L. (2015). Calidad microbiológica de carne bovina en plantas de beneficio. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13N° 1. Pp: 72 – 80.

Ministerio de Salud y Protección Social. Resolución 2674 de. 2013.

OMS, F. A. O., y Normas, S. (2015). INTRODUCCIÓN GENERAL. Consultado En Línea: http://www.fao.org/3/y1579s/y1579s01.htm

Organización Panamericana de la Salud, OPS_OMS _ Historia del Sistema HACCP.(2019). Consultado en línea: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=10832:2015-sistema-haccp&Itemid=41431&lang=es

Orellana, D., J. A., (2005). Tratamiento de las aguas, Cap. 6. pp: 1 – 123. Ingeniería sanitaria UTN - FRRO. Versión 2005.

Ramírez Lorenzana Pável Ednar. (2012). Implementación de un sistema HACCP para una línea de producción de refrescos envasados en botellas PET Maestría en Gestión de la Calidad con Especialidad en Inocuidad de Alimentos Guatemala, abril Universidad De San Carlos De Guatemala Facultad De Ciencias Químicas Y Farmacia. Para optar al grado de Maestro. (2012).

Ramírez Pinedo Jorge Enrique. (2017). La, C. I. A. D. E., & Ltda., p. Estudio de mercado y plan de internacionalización C.I. Agua de La Peña Ltda. UNIVERSIDAD DEL ROSARIO. Escuela De Administración Trabajo de grado. Noviembre, Bogotá, Colombia.

Rodríguez, Casero David (2008). Potabilización del agua. Módulo IV: Abastecimientos y Saneamientos Urbanos. Master en Ingeniería

Medioambiental y Gestión del Agua 2006/2007. Escuela De Negocios. EOI. pp: 1- 144.

Rodríguez Vera Wilmar. Implementación del Sistema (HACCP) análisis de peligros y puntos críticos de control y buenas prácticas de manufactura en la industria Laboratorios Biocosmética S.A.S Universidad Libre de Colombia Facultad de Ingeniería Ingeniería Industrial Bogotá, D.C. Junio 13 de 2013.

Tamara Romané Olivera. (2013). “Implementación de la herramienta HACCP en una planta de procesos a productos vegetales pre- elaborados, basado en la norma chilena 2861 oficial 2011”.

Torres, E. G., Alfredo, M. C., Matos, R., Otero, C. M., Moreno, O., (2005). Universidad, S., & Ministerio, D. G. El Análisis de Peligros y Puntos Críticos de Control (HACCP) como instrumento para la reducción de los peligros biológicos.

Unidos, E., Corp., B. M., & Unidos, E. Agua Embotellada y su Calidad Bacteriológica. (2002).

Villamizar, R y Parra, M. L. M. (2015). Uso de Nanopartículas de plata en el control de microorganismos patógenos presentes en alimentos. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13 N° 1. Pp: 54 – 59.

Published

2018-06-28

How to Cite

Florez Fuentes , A., & Guerrero , A. (2018). HACCP plan to ensure the safety of treated and packaged drinking water in 360 ml presentations. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 16(1), 66–86. https://doi.org/10.24054/limentech.v16i1.348

Issue

Section

Artículos