Preservation of cape gooseberry (PHYSALIS PERUVIANA L) by applying an edible coating based on aloe Barbadensis Miller gel

Authors

  • Mariela Hernández Ordoñez Pamplona University.
  • Ricardo Peñaloza Pamplona University.

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v16i2.340

Keywords:

Aloe, Functional components, Preservation, Coating, Cape gooseberry

Abstract

The cape gooseberry is one of the most promising fruits nationally and regionally due to its functional properties, which allow its preservation to compete in international markets. Edible coatings offer an alternative, using substances with physiologically active components, giving them added value. The objective of this study was to apply an edible coating based on aloe vera gel to the cape gooseberry, in order to increase the shelf life, nutritional value and functional value of the fruit, for this physicochemical measurements were made before and after storage, a series of pre-tests were carried out to identify the coating matrices, the coating was applied by immersion for a time of 30 seconds, they were packaged in thermoformed boxes and subjected to storage for 15 days at the ambient conditions of humidity and temperature of the laboratory, monitoring on days 0, 8 and 15. The results reflected differences in the treatments carried out with respect to the initial characteristics of the cape gooseberry, however when comparing the results between them, greater effectiveness is observed by applying a coating with 50% w / w of aloe vera with the rest of the additives necessary for the matrix, providing physiologically active components from aloe vera and preserving the sensory characteristics for 10 days at ambient conditions (18.5ºC, 68%).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Acevedo Correa, D; Montero Castillo, P; Atencio Salas, M.; Álvarez Medina, M; Rodríguez Meza, J. (2017).Elaboración de un producto cárnico tipo salchicha con incorporación de harina de garbanzo y gel de aloe vera. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN:1692-7125. Volumen 15 N°1. Pp 5 - 16

Almeida Castro. Alessandra, Reis Pimentel. Jane Delane, Santos Souza. Danilo. (2011). Estudio de la conservación de la papaya (Carica papaya L.) asociado a la aplicación de películas comestibles. Revista Venezolana de Ciencia y Tecnología de Alimentos. 2: 049-060. Enero-Junio,

Castro, R., González Blair, G. (2010). Evaluación fisicoquímica de la efectividad de un recubrimiento comestible en la conservación de uchuva (Physalis peruviana L. var. Colombia). Alimentos Hoy, Norteamérica, 19, dic. 2010. Disponible en: <https://alimentoshoy.acta.org.co/index.php/hoy/article/view/44>. Fecha de acceso: 13 ago. 2020.

Fischer, G.; Miranda, D.; Piedrahita, W. y Romero, J. (2005). Avances en cultivo, poscosecha y exportación de la uchuva Physalis peruviana L. en Colombia. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia con el Auspicio del Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. ISBN: 958-701-603-3 p 191-203.

González, Rafael E. Pérez,. Jaime M. y Tarón Arnulfo D. (2015). Efecto de plastificantes sobre las propiedades mecánicas de biopelículas comestibles a base de goma gelana de alto y bajo acilo. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, pp:.172 - 179.

González, Rafael E., Pérez Jaime M, Tarón Arnulfo D. (2015). Efecto de lactobacillus delbrueckii sobre las propiedades texturales de geles binarios de goma gelana. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, pp: 195 – 204.

Martínez Romero, D. Gullén. J. M. Valverde. M. Serrano. P. Zapata, G. Bailén. S, Castillo. D. Valero. (2006). Aloe vera, recubrimiento comestible de frutas y hortalizas. Universidad Miguel Hernández. Capítulo de libro. Tecnología de Pos cosecha. Pp 42- 44.

Pérez T., Andrés F.; D., Ángel O.; Pinzón F., Magda I (2012). Evaluación de transparencia y resistencia al vapor de agua en recubrimientos comestibles a base de gel de aloe barbadensis Miller. Universidad de Antioquia. Vitae, vol. 19, núm. 1, enero-abril, 2012, pp. S126-S128 Medellín, Colombia.

Púa, R. Amparo L., Barreto, G. R., y Ariza, C. S. (2015). Extracción y caracterización de la pectina obtenida a partir de la cáscara de limón Tahití (citrus x latifolia) en dos estados de maduración. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, pp: 180 - 194.

Restrepo F. Jorge I.; Aristizábal T, Iván D (2010). Conservación de fresa (fragaria x ananassa duch cv. camarosa) mediante la aplicación de recubrimientos comestibles de gel mucilaginoso de penca sábila (aloe barbadensis miller) y cera de carnauba. Universidad de Antioquia, VITAE, revista de la Facultad de Química Farmacéutica Medellín, Colombia. págs. 252-263.

Restrepo Ana M., Cortés R. Misael, Márquez. Carlos J. (2008). Uchuvas (physalis peruviana l.) mínimamente procesadas fortificadas con vitamina e. Universidad Nacional de Colombia, VITAE, Revista de la Facultad de Química Farmacéutica, Medellín, Colombia. págs. 19-30

Tejada-Tovar, Candelaria Nahir, Villabona-Ortiz, Ángel y Granados-Conde, Clemente. (2017). Caracterización de la pulpa de ají tabasco (Capsicum frutescens L.) Cultivada en el Departamento de Sucre–Colombia. Revista de La facultad de Ciencias Básicas, Bistua. ISSN: 0120-4211. Vol. 15 N°1. DOI: https://doi.org/10.24054/01204211.v1.n1.2017.2555.

Vega G, Antonio, Ampuero C, Nevenka, Díaz N, Luis, y Lemus M, Roberto. (2005). El aloe vera (aloe barbadensis miller) como componente de alimentos funcionales. Revista chilena de nutrición, 32 (3), 208-214. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182005000300005.

Published

2018-12-29

How to Cite

Hernández Ordoñez , M., & Peñaloza , R. (2018). Preservation of cape gooseberry (PHYSALIS PERUVIANA L) by applying an edible coating based on aloe Barbadensis Miller gel. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 16(2), 50–67. https://doi.org/10.24054/limentech.v16i2.340

Issue

Section

Artículos