Factors that intervene in the nutritional quality of life of the inmates of the penitentiary and prison center of Bucaramanga (Colombia).

Authors

  • Merary Gutiérrez Zambrano
  • Norma Rocío Garnica Mayorga
  • Lida Yaneth Maldonado Mateus

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v20i1.2308

Keywords:

foods, habits, inmates, risk

Abstract

It has been observed, by numerous professionals worldwide, that the population incarcerated in prisons presents a food problem caused by various causes. Based on the above, it was seen the need to carry out a project on said population so that with its results, decision makers generate public policies according to their needs. The main factors that intervene in the nutritional quality of life of the inmates of a National Order Reclusion facility (ERON) in Colombia were evaluated. Direct observation and relational analysis were used between nutritional assessment, food consumed, smoking and sedentary lifestyle, the data was obtained from the historical file of the nutritional diagnosis from 2013 to 2016 in 108 women in a situation of sentences (50% of that population) of the inmates of the Penitentiary and Prison Center of Bucaramanga, the Good Shepherd. It was found that the caloric intake of the established meal allows maintaining the balance between the energy consumed and the energy spent, as long as dailyphysical activity is performed; the consumption of food outside the menu demands an increase in physical exercise. It was determined that more than 50% of the population suffers from overweight and obesity, 69% of the surveyed population has the habit of smoking and more than 50% do not exercise and have a sedentary life, additionally they have a habit of consuming food unhealthy and have cardiovascular risk.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Acevedo Correa, D., Montero Castillo, P., Beltrán Cotta, L., Gallo García, L., & Rodríguez Meza, J. (2017). Efecto de la fritura al vacío sobre la absorción de aceite en empanadas de maíz (Zea mays). Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 15(1), 42-49.

Andrade Reyes, L. M. (2021). Tendencias en investigación sobre la influencia de la nutrición en el clima organizacional desde una revisión literaria. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 19(2), 5-30.

Barrera Sotolongo, J., & Osorio León, S. (2007). Envejecimiento y nutrición. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 26(1).

Bejarano-Roncancio, J. J., Celedón-Dangond, C. A., & Socha-Gracia, L. (2015). Alimentación penitenciaria: entre higiene y derechos. Revista de la Facultad de Medicina, 63(3), 527-535.

Bohórquez, G. E., & Mogollón, J. M. G. (2020). Evaluación del impacto de los factores de riesgo que generan enfermedades profesionales y accidentes laborales en las pymes del sector eléctrico de la ciudad de Cúcuta, Colombia. FACE: Revista de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales, 20(1), 110-124. https://ojs.unipamplona.edu.co/ojsviceinves/index.php/face/article/view/470/430

Congreso de la República de Colombia. (2009). Ley 1355, 2009. Por la cual se define la obesidad y las enfermedades crónicas no transmisibles asociadas a ésta como una prioridad de salud pública y se adoptan medidas para su control, atención y prevención. Diario Oficial, Bogotá, D.C., 2009, No. 47.502, 1-10.

Constitución Política de Colombia. (1991). Art. 6. 7 de julio de 1991.

Espinosa, A. A., Torres-Flórez, D., & Valverde, D. A. (2020). Síndrome de Burnout en profesionales de salud del servicio de urgencias del Hospital Universitario de Santander (ESEHUS). FACE: Revista de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales, 19(2), 78-89. https://ojs.unipamplona.edu.co/ojsviceinves/index.php/face/article/view/478/438

FAO, Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (n.d.). Nutrición y salud. http://www.fao.org/docrep/014/am401s/am401s04.pdf. Consultado el 3 de marzo de 2022.

Fornons-Fontdevila, D. (2011). Comer en la prisión; la identidad de los presos de la cárcel Modelo de Barcelona. Revista de Derecho Penal y Criminología, 34, 147-160.

Grandoso, L., & Cucut, L. A. (2004). Los detenidos: ¿sujetos o víctimas de las políticas carcelarias? Un avance hacia alternativas al endurecimiento penal. En VI Jornadas de Sociología. Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de Buenos Aires.

Martins, T. C., Chagas, R. B., Andrade, J. de F. R., Mendes, D. C., Souza, L. P., Díaz, O. V., & Costa, S. M. (2016). Exceso de peso y factores asociados: un estudio de base poblacional. Enfermería Global, 15(44), 51-62.

Martínez, C., Valderrama, C., Cano, I., & Rivera, J. A. (2019). Elaboración de un pan con adición de flores comestibles. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 17(2), 26-44.

Moreno, G. M. (2012). Definición y clasificación de la obesidad. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(2), 124-128.

Niño, H. L. A., Cáceres, N. K. L., & Sáenz, D. L. H. (2018). Situación nutricional de escolares beneficiarios de un programa de asistencia alimentaria en la ciudad de Cúcuta. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 16(2), 18-31.

Oficina de las Naciones Unidas contra la Droga y el Delito (UNODC). (2010). Medidas privativas y no privativas de la libertad. El sistema penitenciario. Manual de instrucciones para la evaluación de la justicia penal. https://www.unodc.org/documents/justice-and-prison-reform/crimeprevention/The_Prison_System_Spanish.pdf. Consultado el 3 de agosto de 2022.

OMS. (2021). Obesidad y sobrepeso. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Consultado el 4 de agosto de 2022.

OMS/FAO. (2003). Serie de Informes Técnicos 916, Dieta, Nutrición y Prevención de Enfermedades Crónicas. Informe de una Consulta Mixta de Expertos OMS/FAO. Ginebra.

ONU, Asamblea General. (1948). Declaración Universal de los Derechos Humanos (217 [III] A). París.

ONU, Asamblea General. (1966). Pacto Internacional de Derechos Económicos, Sociales y Culturales. Adoptado y abierto a la firma, ratificación y adhesión por la Asamblea General en su resolución 2200 A (XXI). Naciones Unidas, Serie de Tratados, vol. 993, 3. https://www.refworld.org.es/docid/4c0f50bc2.html. Consultado el 9 de agosto de 2022.

Ortiz, G. E., Niño, C., & Caballero, P. L. (2021). Hábitos alimenticios en los internos de la Penitenciaria de Palogordo – Girón, Santander. Ingeniería e Innovación, Edición especial.

Ospina, H. M., Macías, B. K., & Vargas, Z. C. (2020). Relación del acceso y consumo de alimentos con el estado nutricional de personas mayores en el departamento del Atlántico. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 18(2), 52-66.

Ríos, P. C., Maldonado, M. L. Y., & Caballero, P. L. A. (2016). Bebida fermentada a base de arroz con adición de probióticos. Norte de Santander. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 14(1), 58-73.

Rua, D. M., Sepúlveda, A. C., & Camacho Buitrago, L. (2018). Elaboración de pan de centeno. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 16(2), 5-17.

TFAH, Trust for America’s Health. (2020). State of Obesity: Better Policies for a Healthier America. Washington, DC. https://www.tfah.org/report-details/state-of-obesity-2020/vv. Consultado el 18 de agosto de 2022.

Unidad de Servicios Penitenciarios y Carcelarios (USPEC). (2015). Ficha técnica mínima, reclusión de mujeres de Bucaramanga, contrato 356 del 2015.

Published

2023-02-27 — Updated on 2022-07-30

Versions

How to Cite

Gutiérrez Zambrano, M., Garnica Mayorga, N. R., & Maldonado Mateus, L. Y. (2022). Factors that intervene in the nutritional quality of life of the inmates of the penitentiary and prison center of Bucaramanga (Colombia). @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 20(1), 92–110. https://doi.org/10.24054/limentech.v20i1.2308 (Original work published February 27, 2023)

Issue

Section

Artículos