Preparation of a turkey sausage for a patient with hepatocellular carcinoma (hepnut)

Authors

  • Maiber Arenas Pamplona University.
  • María Fernanda Rodríguez Solano Pamplona University.
  • Rubby Marcela Guerrero García Pamplona University.
  • Reider Arley Sierra Moreno Pamplona University.
  • María Belen Fuentes Conde Pamplona University.

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v18i1.951

Keywords:

Bixa orellana, Hepatocellular carcinoma (HCC), Diet, Sausage, Inulin

Abstract

One of the main problems of cancer patients is undoubtedly their diet, due to their strict corrective measures implemented in their usual diet we can see reflected multiple problems that are generated in the vast majority of occasions, these underlying problems that can be evidenced in factors Psychological problems such as their state of mind, their difficulty in relating to other people are also secondary to biological problems or alterations in their physical condition that lead them to suffer from loss of appetite, altered biochemical or metabolic functions, general rejection of any type of therapy or treatment for improve their quality of life, therefore it is recognized that implementing a diet that in addition to ensuring its quality and safety is also to the liking of the patient is of utmost importance to improve and contribute to a rapid and satisfactory recovery on the part of the patient. Sausages are restricted foods in the first measure for this type of patients due to their components that can further affect their condition, this is how it was decided to manufacture a precooked sausage-type sausage called HEPNUT that substitutes nitrates and nitrites for a natural product such as Bixa orellana, as well as the replacement of fat in general by inulin that allows the patient to offer a food with high palatability or pleasant organoleptic characteristics in general, but which in turn prevails its nutritional content based on ingredients that will not adversely influence the patient's condition.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Álvarez-Borroto, R., Ruano-Nieto, A. L., Calle-Miñaca, M. R., & Lara-Fiallos, M. V. (2015). Extracción y determinación de inulina del ajo común autóctono (Allium sativum). Revista Cubana de Química, 27(2), 131-146.

Anton, A. (1992), Nitritos, nitratos y nitrosaminas. Madrid. Fundación. Ibérica para la seguridad alimenticia.

Balcázar-Muñoz, B. R., Martínez-Abundis, E., & González-Ortiz, M. (2003). Efecto de la administración oral de inulina sobre el perfil de lípidos y la sensibilidad a la insulina en individuos con obesidad y dislipidemia. Revista médica de Chile, 131(6), 597-604.

Calvopiña B. Silvia J. (2009). Elaboración de salchicha tipo coctel con diferentes niveles e carne de pavo (10,20 y 30%) en reemplazo de la carne de res. Facultad de Ciencias Pecuarias. Escuela de Ingenierías en Industrias Pecuarias. Escuela Superior Politécnica del Chimborazo. Riobamba, Ecuador.

Carrillo B. Astrid L. y Tobito H. Iván S. (2019). Universidad de la Salle. Desarrollo y elaboración de una salchicha tipo Frankfurt. Revista de zootecnia, pp. 35-40.

Durand, P (2002) tecnología de los productos de charcutería y salazones. Editorial Acribia, S.A.

Edisson R. Ortiz S. (2015). Efecto de la adición de carne de pavo y goma Guar en la Elaboración de jamonada. Universidad Estatal de Bolívar, Facultad de Ciencias Agropecuarias Recursos Naturales y del Ambiente.

Ferrufino Peña, P. J. (2017). Efecto del reemplazo parcial de nitrito de sodio por Bixa Orellana en las propiedades de salchichas Frankfurter. Honduras: Escuela Agrícola Panamericana.

Freire V., Carlos A. (2011). Efecto de la adición de harina de chocho (Lupinus Mutabilis Sweet) en la elaboración de embutidos (Salchicha tipo Frankfurt). Repositorio Universidad Técnica de Ambato. Ciencia e Ingeniería en Alimentos y Biotecnología. Consultado en: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/3268.

Gómez, G. C., Castillo, J. C. Q., Pérez, J. C. A., & Montoya, J. E. Z. (2012). Ethanolic extract from leaves of Bixaorellana L.: a potential natural food preservative. Interciencia.

Instituto nacional de salud (INSALUD). (2019). Análisis situacional de salud (ASIS). Colombia.

Lara-Fiallos, M., Lara-Gordillo, P., Julián-Ricardo, M. C., Pérez-Martínez, A., & Benítes-Cortés, I. (2017). Avances en la producción de inulina. Tecnología Química, 37(2), 352-366.

Lourido Pérez, H. D. L. C., & Martínez Sánchez, G. (2010). La Bixa orellana L. en el tratamiento de afecciones estomatológicas, un tema aún por estudiar. Revista cubana de farmacia.

Pineda, J. E., y Calderón, L. S. (2002). Planta piloto para obtener colorante de la semilla de achiote (BIXIA ORELLANA). Medellín, Antioquia: Revista universitaria EAFIT.

Ponce, M. J. (2018). Estudio sobre la aplicación del extracto colorante del Achiote. Guatemala: Escuela de Ingeniería Química.

Yañez, E., y Biolley, E. (1999). Sustitutos de Grasa en la Alimentación Humana. Temuco, Chile: Archivos Latinoamericanos de Nutrición.

Published

2020-06-28

How to Cite

Arenas , M., Rodríguez Solano, M. F., Guerrero García, R. M., Sierra Moreno, R. A., & Fuentes Conde, M. B. (2020). Preparation of a turkey sausage for a patient with hepatocellular carcinoma (hepnut). @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 18(1), 43–53. https://doi.org/10.24054/limentech.v18i1.951

Issue

Section

Artículos