Boyacá recipes made with native Colombian potatoes

Authors

  • Diana Quilaguy Areandina University
  • Julian Chaves Areandina University

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v14i2.826

Keywords:

Culinary, Gastronomy, Native Potatoes and Recipe

Abstract

Potatoes are one of the most consumed agricultural products in Colombia, and they offer a wide range of varieties, only a few of which are marketed, consumed, or known by the general population. In the department of Boyacá, different varieties of native potatoes are cultivated, and local people create a variety of recipes with this product. Unfortunately, these are not widely distributed in the country, and many of these potatoes are wasted by farmers and local residents. With this in mind, researchers from the Andean Area University Foundation, in partnership with the Colombian Agricultural Research Corporation (Corpoica), developed this research project, which aimed to rescue traditional recipes made with Colombian native potatoes in the department of Boyacá. To this end, workshops were held with residents of the municipalities of Jenesano, Motavita, Toca, and Ventaquemada, during which participants prepared different dishes. As the recipes were being prepared, teachers and students interviewed the people and recorded each dish. As a result, they were able to detail the preparation of 15 different dishes, in which native potatoes grown in the area were included as a main ingredient. It was also evident that recipes with the same name may vary in preparation depending on the municipality. In order to disseminate these recipes and enhance the use of the region's native potatoes, these preparations were published in a cookbook.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Chaves, J. A., Marín, L. A. & Quilaguy, D. M. Recetario boyacense con papas nativas – Recetas elaboradas con papas nativas colombianas en los municipios de Jenesano, Motavita, Toca, Ventaquemada y Villa de Leyva del Departamento de Boyacá, Colombia. Primera edición. Colombia: Fondo editorial Areandino, 2017.

Crisci, C. Almacenamiento de papa. (1992). Disponible en: http://www.inia.uy/Publicaciones/Documentos%20compartidos/111219220807120127.pdf. Consultado: julio de 2016.

García, J. M. Consumo y Mercadeo de la papa en Colombia. (2014). XXVI Congreso Asociación Latinoamericana de la Papa ALAP - Papa, alimento ayer, hoy y siempre. Bogotá, Colombia: Asociación Latinoamericana de la Papa. p. 74-77.

Gutiérrez, R. Papas nativas desafiando al cambio climático. (2008). Disponible en: http://www.solucionespracticas.org.pe/Descargar/148/1031. Consultado: julio de 2017.

Hernández, C., Tamayo, A. L., Castro, D. & Muñoz, I. Tendencias gastronómicas predominantes en la producción de revistas científicas de Iberoamérica. (2016). Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10444319009. Consultado: noviembre de 2016.

Lasso, G. Sostenibilidad rural: el regreso de las papas nativas. (Sin fecha). Disponible en: http://www.corporacionpba.org/portal/content/sostenibilidad-rural-el-regreso-de-las-papas-nativas. Consultado: junio de 2017.

Mejía, L. S., Mejía, S. E. & Bravo, M. Tendencias gastronómicas: La encrucijada entre lo tradicional y lo innovador. (2014). Disponible en: http://web.uaemex.mx/Culinaria/ocho_ne/PDF%20finales%208/Tendencias_gastronomicas.pdf. Consultado: noviembre de 2016.

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Social - MINAGRICULTURA. Cadena de papa, indicadores e instrumentos. (2016). Disponible en: https://www.google.com.co/urlsa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjeira7u_LUAhXLTCYKHQbBBgQQFggzMAU&url=https%3A%2F%2Fsioc.minagricultura.gov.co%2FPapa%2FDocumentos%2F002%2520-%2520Cifras%2520Sectoriales%2F002%2520-%2520Cifras%2520Sectoriales%2520 -%25202016%2520Junio.pptx&usg=AFQjCNFa9ks7ll5oFTo1MsLbJniZyIiUgw. Consultado: julio de 2017.

Monteros, C., Navarrete, M. & Reinoso, I. Las papas nativas en la gastronomía andina. Redescubriendo los sabores y texturas de las papas nativas. (2011). Disponible en: http://www.iniap.gob.ec/nsite/images/documentos/Las%20papas%20nativas%20en%20la%20gastronom%C3%ADa%20andina. Pdf. Consultado: junio de 2017.

Moreno, J. D., Cerón, M. d. S. & Valvuena, R. I. Papas nativas colombianas, catálogo de 60 variedades. Primera edición. Colombia: Corpoica, 2010.

Moreno - Guerrero, C., Andrade - Cuvi, M. J., Oña - Pillajo, G., Llumiquinga - Hernández, T. & Concellón, A. Efecto de la cocción sobre la composición química y capacidad antioxidante de papas nativas (Solanum tuberosum) del Ecuador. (2015). Disponible en: http://www.agrocalidad.gob.ec/revistaecu adorescalidad/index.php/revista/article/view/18/34. Consultado: julio de 2017.

Moreno, J. D. & Valbuena, I. Colección central colombiana de papa. La mayor riqueza de variabilidad genética para el mejoramiento del cultivo de papa en Colombia. (2006). Disponible en: https://books.google.com.co/books?id=ZG3TVxdnyGUC&pg=PA24&lpg=PA24&dq=germoplasma+de+papa+en+colombia&source=bl&ots=h_Mzpf0QEU&sig=ukXG6OE0N2Ds4d6YyZxJAjmv5WE&hl=es&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=germoplasma%20de%20papa%20en%20colombia&f=false. Consultado: noviembre de 2016.

Navarro, T. Yanine, Villamizar C. Nidia, Duran O. Daniel S., (2013). Caracterización de la polifenoloxidasa en tres variedades de papa (Tuberosum solanum L.) mínimamente procesada y su incidencia en el color, Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, ISSN 1692-7125. pp. 5 -12, Vol. 13, N°1.

Riascos, S. Estructura de los Costos de Producción en el Cultivo de la Papa. (Sin fecha). Revista Fedepapa No. 41. Disponible en: https://www.fedepapa.com/. Consultado: julio de 2017.

Rodríguez, P. Belisario, Maldonado M. Lida Y., Caballero P. Luz A., Evaluación de la aplicación de herramientas de mejora en la industria alimentaria de Norte de Santander, Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, pp. 85 -90, Vol. 13, N°1. Año 2013.

Sáenz, M. C. Las nativas como alternativa. (2013). Disponible en: https://es.scribd.com/document/177356339/Las-papas-nativas-como-alternativa. Consultado: noviembre de 2016.

Suárez, P., Rodríguez, E. M. & Díaz, C. Cambios en el valor nutritivo de patatas durante distintos tratamientos culinarios. (2004). Disponible en: http://www.redalyc.org/pdf/724/72440405.pdf. Consultado: julio de 2017.

Published

2016-12-29

How to Cite

Quilaguy , D., & Chaves , J. (2016). Boyacá recipes made with native Colombian potatoes. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 14(2), 88–102. https://doi.org/10.24054/limentech.v14i2.826

Issue

Section

Artículos