Nutritional status of schoolchildren benefiting from a food assistance program in the city of Cúcuta.
DOI:
https://doi.org/10.24054/limentech.v16i2.342Keywords:
Anthropometry, Schoolchildren, Nutritional Status, Malnutrition, PAEAbstract
Nutritional status is the result of the relationship between energy and nutrient intake and expenditure given by nutritional requirements for age, sex, physiological state, and physical activity. The objective of this study was to evaluate the nutritional status of schoolchildren benefiting from a food assistance program in the city of Cúcuta. A descriptive, cross-sectional observational study was conducted in a sample of 200 children and adolescents, who were measured anthropometrically for weight and height, to be compared with the growth patterns of the Colombian population, according to Resolution 2121 of 2010. Of the study population, 55.5% were male, and 44.5% were female, of these the largest proportion (69.7%) were between 4 and 6 years 11 months old. On the other hand, the prevalence of short height-for-age was 6.5%, and the risk of short height-for-age was 25%. Females were more affected, at 6.7% and 30.3% respectively. Nine percent of the population suffered from malnutrition due to deficit, while 22.5% suffered from excess, according to the BMI/E indicator. The prevalence of chronic malnutrition according to the T/E indicator is lower than that reported by national studies, being higher in the female population than in the male population. Likewise, the BMI/E indicator reflected higher results than those reported by national studies for overweight and lower than those reported for obesity.
Downloads
References
Acevedo Correa D., Montero Castillo P., Beltrán Cotta L., Gallo García L., Rodríguez Meza J. (2017). Efecto de la fritura al vacío sobre la absorción de aceite en empanadas de maíz (zea mays). Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN:1692-7125. Volumen 15 N°1. Pp. 42 - 49.
Arrieta S., Alexander, Corredor, Wendy, Romero V., Juan M. (2015).Valoración y cuantificación de metales pesados en carne de cerdo, pescado, pollo y res comercializados en Pamplona Norte de Santander. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, p.p 163 – 171.
Botia R., Irene, Cardona A., Gabriel. (2015). Valor Nutricional del Pan de Sal Tipo Rollo Elaborado con Bienestarina Mas ®. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13 N° 2. Pp: 136 – 144.
Caballero P., Luz A., Maldonado O., Yohanna, Quintero, Cindy J. A, Rivera, María E. (2015). Valoración de las características fisicoquímicas de avena instantánea y crema de arroz. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, pp: 205 -220.
De Onis M, Onyango AW, Broeck JV, Chumlea C, Martorell R. Measurement and standardization protocols for anthropometry used in the construction of a new international growth reference. Food Nutr Bull. 2004;25 (1): S27– 36.
Duran O. Daniel S., Trujillo, N. Yanine, y Morales Ocampo Henry, (2017). Calidad microbiana de la carne de ovino derivada de la edad de sacrificio y tiempo de maduración. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 15 N° 1. Pp: 77 – 85.
González, A.E., Vila J., Guerra C.E., Quintero O., Dorta M., Pacheco, J.D. (2010) Estado nutricional en niños escolares. Valoración clínica, antropométrica y alimentaria. Cienfuegos. Revista Electrónica de las Ciencias Médicas en Cienfuegos, 8(2), 1-8.
Granados, C. C., y Torrenegra, M. A. (2016). Elaboración de una mermelada a partir del peciolo de ruibarbo (Rheum rhabarbarum). Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 14 N° 2. Pp: 33 – 41.
Instituto Colombiano de Bienestar Familiar. ICBF. (2010). Encuesta Nacional de la Situación Nutricional de Colombia, 2010. ENSIN. Colombia. Da Vinci Editores & Cía. SNC.
Instituto Departamental de Salud, Norte de Santander. (2011). Sistema de Vigilancia Epidemiológica Alimentaria y Nutricional-SISVAN. Colombia.
Martínez M., Karen P. (2015). Evaluación de la calidad del agua en restaurantes de la ciudad de San José de Cúcuta, de diferentes estratos, para contribuir con la seguridad alimentaria. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN: 1692-7125. Volumen 13 N°1. Pp. 66 -71.
Martínez P., Cesar, Verhelst S., Adriana L. (2015). Calidad microbiológica de carne bovina en plantas de beneficio. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13 N° 1. Pp: 72 – 80.
Medina, O., Vargas, S.L., Ibáñez E., Rodríguez, G., (2012). Estado Nutricional antropométrico de los niños y adolescentes de 17 escuelas del área rural del Municipio de la Mesa, Cundinamarca, Colombia, 2012. Revista Salud Bosque. 4(1), 19- 28.
Ministerio de la Protección Social. (2010). Resolución 2121 del 9 de junio de 2010. Colombia.
Ministerio de Salud. (2015). Estado nutricional en el Perú por etapas de vida; 2012-2013. Lima, Perú. Dirección Ejecutiva de Vigilancia Alimentaria y Nutricional – DEVAN.
Muros J. J., Som A., Zabala M., Oliveras MJ., López H., (2009) Evaluación del estado nutricional en niños y jóvenes escolarizados en Granada. Nutrición clínica y dietética hospitalaria. 29(1):26-32.
Niño Hernández, Lisbeth A. (2015). Diagnostico Nutricional Anual. Sistema de Vigilancia Nutricional WINSISVAN San José de Cúcuta, Niños y niñas menores de 18 años. Alcaldía de San José de Cúcuta.
Organización Mundial de la Salud. (2016). Reducción de la mortalidad en la niñez. Centro de prensa de la OMS. Disponible en http://www.who.int/mediacentre/fact sheets/fs178/es/
Parra H. Ricardo A. (2015). Características fisicoquímicas y microbiológicas de yogur a partir de colorante de remolacha (Beta Vulgaris L) encapsulado. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 1, pp: 20 -27.
Púa R., Amparo L., Barreto R., Genisberto E., González A., Jessica., Acosta V., César. (2016). Composición nutricional de las hojas del silbadero (geoffroea spinosa jacq) del municipio de tubará (atlántico). Revista@limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 14, N° 1, p. 38 -48
Ríos, P. Cindy, Maldonado M. Lida. Y., Caballero P., Luz A., (2016). Bebida fermentada a base de arroz con adición de probióticos. Norte de Santander. Revista @limentech,Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN: 1692-7125. Volumen 14 N°1. Pp.58 -73.
Rivera, J.A., de Cossio, T.G., Pedraza, L.S., Aburto, T.C., Sánchez T.G., Martorell, R. (2014) Childhood and adolescent overweight and obesity in Latin America: a systematic review. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 2(4), 321-332.
Rojas C., Fajardo M, Carrascal. (2017). Mapeo microbiológico de salmonella spp. En plantas de desposte y comercialización. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN:1692-7125. Volumen 15 N°2. Pp: 53 -61.
Rueda Elcy V. y Maldonado O. Yohana del Carmen, (2016). Disminución del contenido de potasio y fósforo en banano (musa sapientum l) para pacientes con enfermedad renal crónica. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 14 N° 2. Pp: 22 -32.
UNICEF. (2011). Cuba, único país en Latinoamérica sin desnutrición infantil. Agronoticias América latina y el Caribe. Disponible en http://www.fao.org/agronoticias/agr o-noticias/detalle/es/c/90236/
World Health Organization. WHO. (2006). Anthro plus 2005. Software for assessing growth and development of the world's children. Geneva.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.