Determination of the physicochemical and microbiological parameters for the process of obtaining pineapple guarapo (ananas comosus)

Authors

  • Amy Natalia Castro Torres Fundación Universitaria Agraria de Colombia
  • Miller Santiago Rodríguez Leal Fundación Universitaria Agraria de Colombia
  • Angela María Farias Campomanes Fundación Universitaria Agraria de Colombia
  • Jhoana Yamilet Colina Moncayo Fundación Universitaria Agraria de Colombia

DOI:

https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.2863

Keywords:

Alcohol, Sensory analysis, Beverage, Fermentation, Saccharomyces cerevisiae

Abstract

Pineapple guarapo, considered the drink of the Colombian people, is a fermented drink that has unique characteristics thanks to the fermentation process. However, due to the arrival of large brewing industries, this drink has been disappearing, representing damage to the country's cultural heritage and identity. The present work proposes to establish the physicochemical and microbiological parameters for the pineapple guarapo production process using two fermentation processes: controlled (Saccharomyces cerevisiae var. Diastaticus) and uncontrolled. The physicochemical characterization of the pineapple and panela used in the guarapo production process was determined through the measurement of ° Brix, pH, humidity, ash, acidity and density. The production process of the two types of pineapple guarapo was developed under the same time and temperature conditions. Finally, the characteristics of the fermented drinks were determined through physicochemical, microbiological and sensory tests. The results show that the percentage of ashes and alcohol differ the most between the two drinks obtained. Microbiological analyzes demonstrated a high microbial load, being 216,300,000 cells/mL in the guarapo obtained by controlled fermentation. Furthermore, the sensory evaluation shows that the drink with uncontrolled fermentation was more accepted mainly due to its taste and smell, while the other drink stands out for its high alcohol content. Finally, it was possible to establish the physicochemical and microbiological parameters for the pineapple guarapo production process using the two mentioned fermentation processes.

References

Bolaños, L., Briñez, I. y Ramírez, J. Evaluación termodinámica de variables críticas en la Estabilidad de la panela de caña de azúcar. (2019). Revista Facultad De Ciencias Básicas. 14 (2): 100–110. https://doi.org/10.18359/rfcb.3167

Carrillo, M., Castorena, J., García, F., Conejo, R., Carranza, J. y García J. Deshidratación de piña (Ananas comosus) mediante radiación solar en un secador directo. (2020). Investigación y Desarrollo en Ciencia y Tecnología de Alimentos. 5 (2020): 145-148. http://www.fcb.uanl.mx/IDCyTA/files/volume5/5/3/29.pdf

Catania, C. y Avagnina, S. Curso superior de degustación de vinos. EEA Mendoza, 2007. Cap 29.

Cordero, L. Guarapo: la bebida del pueblo colombiano, en Teatro y fiesta popular y religiosa. Pamplona: Servicio de publicaciones de la Universidad de Navarra, 2013. (p. 79-91). https://hdl.handle.net/10171/35169

Cornejo, L., Vera, M., Zambrano, M.m, Gorozabel, W. y Garcí, J. Efecto de tres concentraciones de guarapo de caña de azúcar (Saccharum) sobre las características físico-químicas en la elaboración de vino de piña (Ananas comosus). (2018). La Técnica: Revista de las Agrociencias. 20 (2018): 41-54. https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i20.1342

Dias, D., Duarte, W., Schwan, R. Methods of Evaluation of Fruit Wine, en Science and Technology of Fruit Wine Production. Brasil: Universidade Federal de Lavras, 2017. (p. 227-252). https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800850-8.00005-3

Díaz, A., Ochoa, C., Vélez, C., Ayala, A., Fernández, A., Delgado, D., Plaza, C., Terán, D., González, V., González, L., Benítez, J., Vargas, C., Escobar, P., Castellanos, D., Moncayo, D., Cortés, L., Rada, A., Barón, O. y Posada, N. Procesos agroindustriales en piña MD2. Primera edición. Bogotá: Editorial Universidad Nacional de Colombia, 2022.

Fajardo, N., Molina, D., Ospina, M. y García, B. Determinación de algunas propiedades físicas y mecánicas de la panela granulada. (1999). Ingeniería e Investigación. (43): 34–39. https://doi.org/10.15446/ing.investig.n43.21079

Fermentis. SafAle™ BE-134. (2018). Disponible en: https://fermentis.com/en/product/safale-be-134/. Consultado: 23 de marzo de 2023.

Gadea, Alonso. Caracterización de la calidad de la fruta de piña híbrido MD-2 (Ananas comosus), destinada a proceso para la obtención de jugo pasteurizado y concentrado, La Cruz, Guanacaste, Costa Rica. Instituto Tecnológico de Costa Rica, 2010. https://hdl.handle.net/2238/2833

Hernández, A. Evaluación de la Calidad e Inocuidad de la Panela de Veracruz, México. (2018). Agro Productividad, 10 (11): 35-40. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/68

NTC 729-1: Frutas frescas. Piña. Especificaciones. ICONTEC. Colombia, 1996.

ISO 7218:2007: Microbiología de alimentos de consumo humano y animal. Requisitos generales y guía para los exámenes microbiológicos. International Organization for Standardization. 2007.

Monereo, S., Arnoriaga, M., Olmedilla, Y., & Martínez de Icaya, P. Papel de las bebidas fermentadas en el mantenimiento del peso perdido. (2016). Nutrición Hospitalaria. 33 (4). https://doi.org/10.20960/nh.343

Official Methods of Analysis (15th edition). Association of Official Analytical Chemist. Estados Unidos, 1990.

Official Methods of Analysis (17th edition). Association of Official Analytical Chemist. Estados Unidos, 2000.

Parra, P. Caracterización físico-química del proceso de pulverización de panela al vacío. Uniandes, 2002.

Pérez-Romero, Leocadia F., Manrique-Ysaias, Alan J., Torres-Terrel, Anghie T., Yauri-Mayorga, Diana R., Romo-Huayllani, Jasiel J., Casimiro-Soriano, Enzo M. (2020). Efecto de dos metodologías de secado de rodajas de piña (ananas comosus) sobre el contenido nutricional. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-712 ISSN Impreso 1692-7125 / ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 18 N° 2. Pp: 5 – 25.

Quiroga, J., Niño, M., Rodríguez, D., Torres, A., Delgado, A. & Chaparro, E. Determinación de cenizas y humedad de una muestra de piña golden “Ananas comosus”. (2022). Disponible en: https://www.studocu.com/pt-br/document/centro-universitario-senai-cimatec/humanistica-espanol/grupo-1-determinacion-de-cenizas-y-humedad-de-una-muestra-de-pina-gold-ananas-comosus/41736643. Consultado: 5 de mayo de 2023.

Silva, D., Petit Jiménez, D., Pérez Camacaro, M., & Godoy, Y. Evaluación de la calidad de la materia prima para la elaboración de concentrado de piña. (2018). Agroindustria, Sociedad Y Ambiente. 1(10): 59 - 73. https://revistas.uclave.org/index.php/asa/article/view/1815

Suárez, C., Garrido, N. y Guevara, C. Levadura Saccharomyces cerevisiae y la producción de alcohol. (2016). Sobre los Derivados de la Caña de Azúcar. 50(1): 20-28.

Published

2024-04-10 — Updated on 2024-04-10

Versions

How to Cite

Castro Torres, A. N., Rodríguez Leal, M. S., Farias Campomanes, A. M., & Colina Moncayo, J. Y. (2024). Determination of the physicochemical and microbiological parameters for the process of obtaining pineapple guarapo (ananas comosus). @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 22(1), 60–84. https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.2863

Issue

Section

Artículos