Management of good manufacturing practices in a cereal processor through resolution 2674 of 2013 to achieve business success

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24054/face.v25i1.3729

Keywords:

Business management, Good manufacturing practices, INVIMA, 5W2H, Sustainability

Abstract

This research focused on the implementation of good manufacturing practices in a cereal company in accordance with Resolution 2674 of 2013. First, an initial diagnosis was conducted using the Sanitary Inspection Form with a Risk Focus for Food Factories, version 04, established by the National Institute for Drug and Food Surveillance. The investigation focused primarily on aspects such as facility design and characteristics, equipment requirements, sanitary and environmental prerequisites, food handler qualifications, key operations during food processing, and product verification to determine the compliance gap and any nonconformities present. Subsequently, a root cause analysis was conducted, applying the 5W2H method to the nonconformities found. Each aspect was analyzed regarding the origin of the problem, and the most effective corrective action was proposed. Corrective, preventive, and improvement actions were implemented. However, some remained pending. A final assessment was finally conducted, which showed an improvement from 68% to 91%. However, it is clear that continued monitoring of the company's facilities is necessary to ensure product and employee quality.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Erika Paola Soto Toloza, Universidad de Pamplona

M.Sc. Ph.D © PRL Ciencia y tecnología de alimentos (Colombia), Universidad de Pamplona, Colombia.

Luz Alba Caballero Pérez, Universidad de Pamplona

M.Sc. Dra.C Ciencias de los alimentos, (Cuba), Universidad de la Habana, Colombia.

Viviana María Chaparro Crispín, Universidad de Pamplona

Ingeniera de Alimentos, Universidad de Pamplona (Colombia), Colombia.

Jorge Leonel Abril Flórez, Universidad de Barcelona

M.Sc. Energías renovables y sostenibilidad energética (España), Universidad de Barcelona, Colombia.

References

Adrianzen, A. (2024). Aplicación de la metodología Seis Sigma para mejorar la productividad en el proceso de azúcar rubia en Agroindustrial Laredo S.A.A. [Tesis Maestría, Universidad Nacional de Trujillo]. https://hdl.handle.net/20.500.14414/20523

Ángel, L. (2023). Implementación de programas prerrequisito exigidos por el Invima, en una empresa procesadora de embutidos cárnicos [Pasantía, Universidad Nacional Abierta y a Distancia]. Digital. http://repository.unad.edu.co/handle/10596/61878

Azabache, L. H., Ampuero, J. C., & Contreras, C. C. (2021). Validez y fiabilidad de una lista de verificación en Buenas Prácticas de Manufactura para la industria de agrobiológicos. Industrial Data, 24(2), Article 2. https://doi.org/10.15381/idata.v24i2.20348

Casas, V. E. G., Duque-Aldaz, F. J., & Calle, M. C. (2023). Diseño de un plan de buenas prácticas de manufactura para las cabañas restaurantes en el cantón General Villamil Playas. Magazine de las Ciencias: Revista de Investigación e Innovación, 8(4), 58-76. https://doi.org/10.33262/rmc.v8i4.2957

Castillo, J. B. (2021). Elaboración de un manual de buenas prácticas de manufactura BPM para la empresa INPHEC Agroindustrial ubicada en la ciudad de Ambato [Trabajo de grado, Universidad Técnica de Ambato]. https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/33614

Chen, Z. (2023). Food Safety and Quality: Importance, Challenges, and Solutions. Journal of Food: Microbiology, Safety & Hygiene, 8(3), 1-2. https://doi.org/10.35248/2476-2059.23.8.211

Cupaja, D. F. G., & Angarita, A. Y. U. (2021). Buenas prácticas de manufactura para procesamiento y conservación de vegetales. Revista Sistemas de Producción Agroecológicos, 12(1), 117-136. https://doi.org/10.22579/22484817.741

Departamento Nacional de Planeación. (2022). Plan Nacional de Desarrollo 2022-2026. Colombia, potencia mundial de la vida. https://www.dnp.gov.co:443/plan-nacional-desarrollo/pnd-2022-2026

Díaz, I. E. (2023). Importancia de la inocuidad alimentaria y las BPM en la industria de procesamiento de alimentos [Trabajo de grado, Universidad Politécnica Salesiana]. http://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/25280

Dorticos, Y. D., & Arce, M. S. (2023). Guía preventiva de la inocuidad en empresas destinadas a la producción de alimentos. Revista Científica Agroecosistemas, 11(1), Article 1.

Fernández, S., Marcía, J., Bu, J., Baca, Y., Chavez, V., Montoya, H., Varela, I., Ruiz, J., Lagos, S., & Ore, F. (2021). Enfermedades transmitidas por Alimentos (Etas); Una Alerta para el Consumidor. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 5(2), Article 2. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v5i2.433

González, L. R., & García, E. (2022). Implementación de un sistema de gestión de calidad e inocuidad alimentaria en una comercializadora de alimentos. ConCiencia Tecnológica, 63, 2.

López, A. (2021). Diseño de un Sistema de Buenas Prácticas de Manufactura (BPM) para la Industria de Productos Lácteos “La Esencia” [Trabajo de grado, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo]. http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/16790

López, A. D. I., & Fuentes, A. F. (2021). Mejoramiento del manual de bpm (buenas practicas de manufactura) en la panificadora. @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria, 19(2), Article 2. https://doi.org/10.24054/limentech.v19i2.1464

Ministerio de Salud y Protección Social. (2013). Resolución 2674 de 2013 Ministerio de Salud y Protección Social. Por medio de la cual se establecen los requisitos sanitarios que deben cumplir las personas naturales y/o jurídicas que ejercen actividades de fabricación, procesamiento, preparación, envase, almacenamiento, transporte, distribución y comercialización de alimentos y materias primas de alimentos y se dictan otras disposiciones. https://www.alcaldiabogota.gov.co/sisjur/normas/Norma1.jsp?i=54030

Rojas, D. Y. F., Toloza, E. P. S., Pérez, L. A. C., & Ordóñez, V. M. G. (2023). Mejora de la gestión empresarial a través de un plan de cumplimiento de las buenas prácticas de manufactura bajo la resolución 2674 de 2013 en una empresa procesadora de cocos. FACE: Revista de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales, 23(3), Article 3. https://doi.org/10.24054/face.v23i3.2810

Ruiz, D. (2021). Formulación de una metodología de medición de indicadores y gestión del riesgo para los establecimientos de preparación de alimentos [Trabajo de grado especialización, Universidad Tecnológica de Pereira]. https://hdl.handle.net/11059/14199

Sánchez, E. I. (2023). Diseño de un sistema de buenas prácticas de manufactura en la empresa productos lácteos Marlem. [Trabajo de grado, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo]. http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/19089

Published

2025-02-19

How to Cite

Soto Toloza, E. P., Caballero Pérez, L. A., Chaparro Crispín, V. M., & Abril Flórez, J. L. (2025). Management of good manufacturing practices in a cereal processor through resolution 2674 of 2013 to achieve business success. FACE: Revista De La Facultad De Ciencias Económicas Y Empresariales, 25(1), 146–161. https://doi.org/10.24054/face.v25i1.3729

Issue

Section

Artículos