Hidden costs associated with dysfunctionality in the implementation of a restaurant company's strategy
DOI:
https://doi.org/10.24054/face.v20i2.436Keywords:
Costos ocultos, Disfuncionamientos, Modelo Socioeconómico, Restaurantes, EstrategiaAbstract
Socioeconomic management stimulates companies to adapt to their environment, promoting efficient operation by balancing social and economic factors to achieve their objectives. The Socioeconomic Model allows for understanding the economic impact of dysfunctions through the estimation of hidden costs. The article presents a quali-metric diagnosis carried out in a small Mexican restaurant industry company with the aim of identifying hidden costs related to strategy implementation, using the research-intervention methodology, to develop a Plan of Internal and External Strategic Actions as a proposal for improvement.
Downloads
References
Brand, V., Vivanco, J., & González, M. (2017). El modelo socioeconómico como moderador del desempeño organizacional en la Pequeña y Mediana Empresa familiar mexicana. Estudio de caso en Aguascalientes, México. Vértice Universitario(76), 29-40.
CANIRAC (2016). Todo sobre la mesa: Dimensiones de la industria restaurantera. Documento de sitio web. México: www.canirac.org.mx. Recuperado el 07 de marzo de 2020, de https://canirac.org.mx/images/notas/files/TODO%20SOBRE%20LA%20MESA%20BANNER(1).pdf
Chávez, A. (2017). Elaboración de un diagnóstico financiero a través del método socioeconómico de una Pyme restaurantera en Aguascalientes [Tesis de Maestría]. México: Universidad Autónoma de Aguascalientes.
Deloitte. (2020). Restaurarte ante el COVID-19: Riesgos e implicaciones potenciales para la industria de restaurantes. [Webcast]. México: Deloitte S-Latam, S.C. Obtenido de https://canirac.org.mx/images/notas/files/Deloitte%20Webcast__compressed.pdf
Francés, A. (2006). Estrategia y planes para la empresa con el cuadro de mando integral. México: Pearson Educación de México.
García, N. (2016). Estrategias para detectar y reducir los costos ocultos en el área de producción de una empresa productora de esencias y colorantes a través del modelo socioeconómico de las organizaciones [Tesis de Maestría]. Ciudad de México: Instituto Politécnico Nacional.
González, F., & Ganaza, J. (2015). Fundamentos de economía de la empresa. Madrid: Ediciones Pirámide.
Guadalupe, N. (2014). Plan Estatégico para el Restaurante Luna Bruja en la Paz, B.C.S. [Tesis de Maestría]. La paz, Baja California Sur, México: Instituto Tecnológico de La Paz.
ILPES/CEPAL. (2009). Manual de Planificación Estratégica e Indicadores de Desempeño en el Sector Público. [Manual]. CEPAL.
INEGI. (2016). Censos Económicos 2014. La industria restaurantera en México. México: Instituto Nacional de Estadística y Geografía.
INEGI. (2020). Comunicado de prensa número 305/20. México: Instituto Nacional de Estadística y Geografía.
LFT. (2019). Ley Federal del Trabajo. México: Diario Oficial de la Federación.
Ordoñez, J. (2019). Propuesta de un plan de mejora administrativa aplicando el modelo del management socioeconómico en una Pyme del estado de Aguascalientes [Tesis de Maestría]. México: Universidad Autónoma de Aguascalientes.
Parra, J. & Peña, Y. (2014). La teoría de los costos desempeños ocultos: una aproximación teórica. Cuadernos de Contabilidad, 15(39), 725-743
Pérez, C. (2012). Proyecto para mejorar el desempeño socioeconómico de la empresa COTSA: Un enfoque en las estructuras organizacionales [Tesis de Maestría]. México: Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo.
Savall, H., & Zardet, V. (2009). Ingeniería estratégica. Un enfoque socioeconómico. México: Universidad Autónoma Metropolitana.
Savall, H. Zardet, V., & Bonnet, M. (2008). Mejorar los desempeños ocultos de las empresas a través de una gestión socioeconómica (Segunda ed.). Italia: OIT-ISEOR.
Villanueva, C. (2014). Diagnóstico financiero mediante el Método Socioeconómico (Caso práctico de 2 Pymes de la industria restaurantera del Estado de Aguascalientes) [Tesis de Maestría]. México: Universidad Autónoma de Aguascalientes.
Downloads
Published
Versions
- 2020-12-20 (2)
- 2021-01-14 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 FACE: Revista de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.