DYNAMICS OF INSTITUTIONAL RURAL SOCIAL NETWORKS AND THEIR CONTRIBUTION TO SOCIAL CAPITAL IN A COLLECTIVE OF THEOBROMA CACAO L. PRODUCERS
DOI:
https://doi.org/10.24054/face.v23i1.2475Keywords:
social networks, links, social capital, cocoa growersAbstract
Farmers of Theobroma cacao L. from the municipality of Belén de los Andaquíes, affiliated with ASOPROABELEN, have managed to establish various internal and external social networks that have strengthened their organic cacao production system, undertaking exercises in organization and both national and international marketing of the cacao bean. However, despite their significant organizational and financial achievements, there is no clear understanding of whether these relationships with institutions have enhanced their stock of social capital as an organized collective. This research focuses on the study of this group's institutional rural social networks and their contribution to social capital. It is a quantitative study; data were collected through questionnaires, and surveys tabulated in spreadsheets and then processed using Excel and the UCINET software version 6.0. Among the most important findings, the collective that participated in the research has built institutional social networks from which they have obtained various benefits. However, these relationships tend to be short-lived and lack continuity.
Downloads
References
Agencia de los Estados Unidos para el Desarrollo- USAID. (2020). Base de datos ASPROABELEN. Belén de los Andaquíes: USAID.
Agronet. (2014). Estadísticas del Cacao en Colombia. http://www.agronet.gov.co/Paginas/default.as px
Ayaviri-Nina, V., Quispe-Fernandez, G. & Borja- Lombeida, M.(2017). El Capital Social en el desarrollo local comunitario. Un estudio en comunidades rurales de Bolivia. Revista Espacios, 38(43), 9–19.
Barbera-Alvarado, N., Vega-Martínez, A., Hernández- Buelvas, E. (2021). Capital social y movilidad urbana como agentes dinamizadores del territorio sostenible. Mundo Fesc, 11(S3),7- 20.
Beck, T., Demirgüç-Kunt, A., & Honohan, P. (2009). Access to financial services: Measurement, impact, and policies. World Bank Research Observer, 24(1), 119–145.
Bermudez, M., Motta, C., Rojas, S. & Gamboa, J. (2015). Caracterización morfológica de cinco clones de Theobroma cacao L. en el municipio de Cartagena del
Chairá, Caquetá. Revista Ingeniería y Amazonía, 8(1), 14-24.
Biogestión. (2011). Estudio de la Cadena Productiva del Cacao en el Ariari. Universidad Nacional de Colombia.
http://www.biogestion.unal.edu.co/
Charry, A., Jager, M., Hurtado, J., Rosas, G., Orjuela, J., Ramos, P., Quintero, M. (2017). Estrategia Sectorial de la Cadena del Cacao en Caquetá, con Enfoque Agroambiental y Cero Deforestación. Visión Amazonía.
Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria-CORPOICA. (2000). Caracterización y Tipificación de los Productores de Cacao del Departamento de Santander. Corpoica.
Corporación PBA. (2012). Guía técnica para el establecimiento del cultivo del cacao. Red de Productores de Cacao de la región Caribe colombiana.
Departamento Administrativo Nacional de Estadística- DANE. (2016a). Censo Nacional Agropecuario 2014. Tomo 2 Resultados. http://bit.ly/2iVEVZs
Dufumier, M. 1990. Importancia de la tipología de unidades de producción agrícolas en el análisis de diagnóstico de realidades agrarias. pp. 63-81. En:
Escobar, G. y Berdegué, J. (eds). Tipificación de sistemas de producción agrícola. Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural. Santiago de Chile, Chile. 284 p.
Ellis, F. (2000). Rural livelihoods and diversity in development countries. Nueva York, US: Oxford University Press.
EMIS. (2019). Clon de cacao ayudará a la reforestación de 25.000 hectáreas en el departamento de Caquetá a 2025. LR- Agrobusiness.
Esparcia, J., Escribano, J. & Serrano, J. (2016). Una aproximación al enfoque del capital social y a su contribución al estudio de los procesos de desarrollo local. Investigaciones Regionales. Journal of Regional Research, 34, 49-71.
Espinosa-Alzate, J. (2016). Características estructurales y funcionales de un faro agroecológico a partir de las experiencias de productores cacaoteros de las regiones de los departamentos de Nariño, Meta, Caquetá y Tolima. {Tesis doctoral, Universidad de Antioquia}. Repositorio UA.
Galván, A. (2007). Las redes sociales como estrategia para fortalecer. Montevideo: Universidad de la República.
Gutiérrez, M. (2014). Los enfoques filosóficos de la generación del conocimiento y las apuestas metodológicas que exigen. https://www.javeriana.edu.co/blogs/mlgutierr ez/files/Enfoques-y-estrategias-de- investigacion4.pdf
Gutiérrez-Montes, I., Emery, M. y Fernández-Baca, E. (2009). The Sustainable Livelihoods Approach and the Community Capitals Framework: The Importance of System-Level Approaches to Community Change Efforts. Community Development, 40(2), 106-113.
Hanneman, R y Riddle, M. (2005). Introducción a los métodos de redes sociales. Universidad de California. http://faculty.ucr.edu/~hanneman/nettext/
Hernández, H. (2019). Bienestar de familias rurales y su relación con el cultivo de cacao en productores del municipio de Vista Hermosa y Mesetas, departamento del Meta. {Tesis de Maestría, Universidad de la Amazonia}. Repositorio UDLA.
Huertas, G. 2002. Extensión Rural. Universidad Santo Tomás: Bogotá Instituto Colombiano Agropecuario-ICA. (2018). El ICA en el Caquetá trabaja por mantener los cultivos de cacao sanos e inocuos. Florencia: ICA.
Ley 1090 de 2006. (2006, 6 de septiembre). Congreso de la República. Diario oficial No 46.383. http://www.secretariasenado.gov.co/senado/ basedoc/ley_1090_2006.html
Lizcano, J. (2013). Transparencia. Eunomia. Revista de Cultura de la Legalidad, (3), 160-166.
Lozares, C. (1996). La teoría de redes sociales. Barcelona: Universidad Autónoma de Barcelona.
Lugo, L. (2009). Análisis del servicio de asistencia técnica ejecutado por la unidad municipal de asistencia técnica agropecuaria-UMATA (1998-2007), en el municipio de Florencia Caquetá. {Tesis de Maestría, Universidad Javeriana}. Repositorio Javeriano.
Maza-Avila, F., Fuentes-Maturana, J. & Franco- Santamaría, J. (2019). Estado actual de la asistencia técnica y su incidencia en el desempeño agrícola en el departamento de Bolívar. Colombia. Revista Científica Profundidad Construyendo Futuro,10(10), 1– 41. https://doi.org/10.22463/24221783.2575
Nielsena, O. Rayamajhib, S., Uberhuagac, P., Meilbya, H., Smith-Hall, C. (2013). Cuantificación de estrategias de medios de vida rurales en países en desarrollo utilizando un enfoque de elección de actividades. Agricultural Economics 44, 57–71.
Putman, R. (1995). Bowling alone. American’s declining social capital. Journal of Democracy 6(1), 56-78.
Rosas, G., Puentes-Páramo, Y. & Menjivar, J. (2017). Relación entre el pH y la disponibilidad de nutrientes para cacao en un entisol de la Amazonia colombiana. Corpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria 18(3), 529-541.
Rosas, G., Puentes-Páramo, Y. & Menjivar, J. (2019). Liming effect on macronutrient intake for cacao (Theobroma cacao L.) in the Colombian Amazon. Corpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria 20(1), 17-28.
Sánchez, A. (2021). Una mirada a la inclusión financiera y el crédito agropecuario en Colombia. {Tesis de pregrado, Universidad EAFIT}. Repositorio EAFIT.
Sánchez, D., Velandia, O, Suarez, J. (2015). Contribución de sistemas productivos en la generación de ingresos en familias cacaoteras, departamento del
Caquetá. Revista de Ciencias Agrícolas, 32 (1),37-54
Sánchez, F. (1983). Respuesta de plántulas de cacao (Theobroma cacao L.) a aplicaciones de materia orgánica, encalado y adición de fosfatos en un oxisol del Caquetá. Florencia.
Santana, A. (2019). La informalidad resiliente: Estudio de la inseguridad jurídica en la tenencia de la tierra en Colombia, las instituciones y las políticas de desarrollo rural {Tesis de Maestría, Universidad Javeriana}. Repositorio Javeriano.
Sarmiento, E. (2015): El abandono agrícola. Diario El Espectador. Bogotá, 9 de diciembre.
<http://www.elespectador.com/opinion/el- abandono-agricola-0>.
Sarmiento, S., Gamboa, J. y Velasquez, J. (2011). Desempeño agronómico de tres clones de cacao en fase de vivero en la amazonia colombiana. Ingenieria y Amazonia 4 (1), 39-47.
Sebastián, J. (2000). Modalidades de la tendencia en la cooperación internacional entre las Universidades. Revista española de desarrollo y cooperación 7(2), 45-60.
Secretaría de Agricultura Departamental del Caquetá. 2017. Evaluaciones Agropecuarias Municipales – EVA [Base de datos]. Caquetá.
Segrelles, J. (2018). La desigualdad en el reparto de la tierra en Colombia: Obstáculo principal para una paz duradera y democrática. Anales de geografía de la universidad complutense 38(2), 409-433. http://dx.doi.org/10.5209/AGUC. 62486
Suárez, J., Melgarejo, L., Durán, E., Di Rienzo, J., & Casanoves, F. (2018). Non-destructive estimation of the leaf weight and leaf area in cacao (Theobroma cacao L.). Scientia horticulturae, 229, 19-24.
Superintendencia de Industria y Comercio-SIC. (2012). Cadena productiva del cacao: diagnóstico de libre competencia.
http://www.sic.gov.co/drupal/sites/default/files/files/Cacao.pdf.
Vásquez, T. (2015). Territorios, conflicto armado y política en el Caquetá: 1900-2010. Bogotá: Uniandes.
Velandia, O., Sánchez, D., & Suárez, J. (2015). Contribución de sistemas productivos en la generación de ingresos en familias cacaoteras, departamento del Caquetá. Revista de Ciencias Agrícolas 32(1), 37-54.
Velasco-Hurtado, D., Barreda-Ramírez, C., & Ordoñez-Ortega, D. (2019). Desarrollo Productivo Apícola como fuente de mejoramiento socioeconómico Vereda Corralejas Sotará Cauca. Revista Científica Profundidad Construyendo Futuro, 11, (11), 44–52.
https://doi.org/10.22463/24221783.2570
Williner, A., Sandoval, C., Frias, M. & Pérez, J. (2012). Redes y pactos sociales territoriales en América Latina y el Caribe: sugerencias metodológicas para su construcción. Santiago de Chile: CEPAL.
Yañez, A. (2009). La estrategia del cacao para la recuperación económica de familias campesinas desplazadas por la violencia del departamento del Caquetá. Bogotá: Universidad de La Salle.
Zambrano-Miranda, M, Manzano-López, D., Pinzón- Solano, C. Marulanda-Ascanio, C. (2021). Análisis del capital social en la frontera Norte de Santander-Táchira. Mundo Fesc 11, (21),182-194.
Published
Versions
- 2023-03-15 (5)
- 2023-03-15 (4)
- 2023-03-15 (3)
- 2023-03-15 (2)
- 2023-08-17 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 FACE: Revista de la Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.