This is an outdated version published on 2022-03-12. Read the most recent version.

NORMATIVIDAD A TENER EN CUENTA EN EMPAQUES, EMBALAJES Y ETIQUETAS DE ALIMENTOS PARA EXPORTACIÓN A ESTADOS UNIDOS*

Authors

  • Camilo Alberto Higuita Cárdenas Fundación Universitaria Luis Amigó

DOI:

https://doi.org/10.24054/face.v16i2.1230

Keywords:

Empaques, embalajes, etiquetas, normatividad, alimentos, rechazos de mercancías

Abstract

Este artículo es una revisión bibliográfica en donde se muestra la normatividad que se debe tener en cuenta en los empaques,
embalajes y las etiquetas para exportar productos alimenticios a los Estados Unidos, entre ellos: la normatividad que se debe
aplicar a los embalajes de madera, los etiquetados y el origen de los productos, así como su trazabilidad, para evitar rechazos
de las mercancías en la aduana estadounidense. Adicionalmente, se dan algunos casos de empresas, las cuales presentaron
casos de rechazo de sus mercancías por no cumplir debidamente la normatividad vigente.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Allianz (febrero 2007). Empaques y embalajes. Preparación

de la carga: Informe de pérdida. Transporte de

Mercancías. Recuperado de

https://www.allianz.co/documents/765073/804838/SINIESTRO_FEBRERO_07.pdf/df1132f5-4c01-4c04-b245-6752611f42ea

American Multimodal International Deliveries – AMID

logistics. (2015). Wood packaging restrictions in

international shipping of ocean freight – ISPM 15

rules. Recuperado de

http://internationalshippingusa.com/ISPM_15_Rules.aspx

Briz J.; de Felipe, I. (2004), “Seguridad Alimentaria Y

Trazabilidad”, Universidad Politécnica de

Madrid. ETSI Agrónomos 28040 Madrid.

España. Recuperado de

http://www.fao.org/docs/eims/upload/5063/britz.pdf

Centro de Comercio Internacional (2016). Embalaje.

Recuperado de

http://www.intracen.org/itc/exportadores/embalaje/

Comisión Económica para América Latina y el Caribe

(CEPAL) Oficina en Washington. (Marzo 2011).

Observatorio del control aduanero de las

importaciones (OCAI). Recuperado de

http://www.cepal.org/washington/noticias/noticias/

/42984/nota_periodica_marzo_2011_esp.pdf

Convenio de Montreal (1999). Para la unificación de ciertas

reglas para el transporte aéreo internacional.

Recuperado de

http://www.avianca.com/es/Documents/Equipaje/Convenio-de-Montreal.pdf

Country of origin food labeling overview. (2012).

International Debates, 10(2), 4-12.

Elika Fundación Vasca para la Seguridad Agroalimentaria

(2013, febrero). Staphylococcus Aureus.

Recuperado de

http://www.elika.net/datos/pdfs_agrupados/Documento95/7.Staphylococcus.pdf

Embajada de México en Uruguay (Enero 2003), La

importancia del empaque y embalaje en la

exportación. Volumen 2 n°1. Recuperado de

http://www.economiasnci.gob.mx/montevideo/Boletines/mexp0103.pdf

Food and Drug Administration FDA (marzo 2015).

Ingredients, Packaging & Labeling. Recuperado

de

http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/

Food and Drug Administration FDA, (January 2013). A food

labelling guide: Guidance for industry.

Recuperado de

http://www.fda.gov/downloads/Food/GuidanceRegulation/UCM265446.pdf

Food and Drug Administration FDA. 2013. FDA: Los

alimentos deben contener lo que dice la etiqueta.

Recuperado de

http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpd

ates/ConsumerUpdatesEnEspanol/ucm338826.htm

Food and Drug Administration FDA. 2015. Import Alert:

detention Without Physical Examination of

Cheese Due to Microbiological Contamination.

Recuperado de

http://www.accessdata.fda.gov/cms_ia/importalert_9.html

Food and Drug Administration FDA. 2015. Import alert:

detention Without Physical Examination of

Seafood Products Due to the Presence of

Salmonella. Recuperado de

http://www.accessdata.fda.gov/cms_ia/importalert_49.html

Food Safety and Inspection Service FSIS. U.S. Department

of Agriculture (Agosto 2007). A guide to federal

food labeling requirements for meat, poultry, and

egg products. recuperado de:

http://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/f4af7c74-2b9f-4484-bb16-

fd8f9820012d/Labeling_Requirements_Guide.pdf?MOD=AJPERES

Food and Drug Administration FDA. 2015. Import alert:

detention Without Physical Examination and

Guidance of Foods Containing Illegal and/or

Undeclared Colors. Recuperado de

http://www.accessdata.fda.gov/cms_ia/importalert_118.html

Food and Drug Administration FDA. 2015. Import alert:

detention without physical examination of

products that are marketed as foods, including

products marketed as dietary supplements that

contain an active pharmaceutical ingredient.

Recuperado de

http://www.accessdata.fda.gov/cms_ia/importalert_1141.html

Food and Drug Administration FDA. 2015. Import alert:

Detention Without Physical Examination of

Processed Foods for Pesticides. Recuperado de

http://www.accessdata.fda.gov/cms_ia/importalert_259.html

Food Safety and Inspection Service, USDA (enero, 2010).

CFR 317.308: Labeling of meat or meat food

products with number of servings. Recuperado de

https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2010-title9-

vol2/pdf/CFR-2010-title9-vol2-sec317-309.pdf

García, J., y Prado, J.C. (2006). La mejora de la eficacia en

la cadena de suministro mediante el adecuado

diseño de los envases y embalajes Universia

Business Review. Recuperado de:

https://ubr.universia.net/article/view/562/mejoraeficacia-cadena-suministro-adecuado-disenoenvases-embalajesG

Golan, E., Krissoff, B., Kuchler, F., Nelson, K., Price, G., &

Calvin, L. (2003). Traceability in the US Food

Supply: Dead End or Superhighway? Choices:

The Magazine of Food, Farm & Resource Issues,18(2), 17-20.

Golan, E., Krissoff, B., Kuchler, F., Nelson, K., Price, G., &

Calvin, L. (2004). Traceability in the U.S. Food

Supply: Economic Theory and Industry Studies.

Agricultural economic report (830). Recuperado

de

http://www.ers.usda.gov/media/806613/aer830_1_.pdf

Gravely, Marianne (octubre, 2015). What to Do If You Think

You’ve Purchased a Recalled Food. Recuperado

de

https://www.foodsafety.gov/blog/2015/07/recallwhat-to-do.html

Instituto Nacional de Tecnología Industrial (2012).

Cuadernillo para unidades de producción. Apoyo

al trabajo popular: envases y embalajes.

Recuperado de:

http://www.inti.gob.ar/atp/pdf/cuadernilloEnvasesyEmbalajes.pdf

International Trade Centre. (2015). Traceability in food and

agricultural products. Bulletin N°91. Recuperado

de

http://www.intracen.org/uploadedFiles/intracenorg

/Content/Exporters/Exporting_Better/Quality_Man

agement/Redesign/EQM%20Bulletin%2091-

_Traceability_FINAL%2014Oct15_web.pdf

Katz, L. (marzo 2010). What Do You Do If You Have a

Recalled Product? Recuperado de

https://www.foodsafety.gov/blog/dorecalledproduct.html

Leavitt Partners and Eurofins (Octubre 2012). US Food

Safety Modernization Act: Overview and Impact

for Importers and Exporters. Recuperado de

http://www.foodlogistics.com/article/10812890/spe

cial-report-us-food-safety-modernization-actoverview-and-impact-for-importers-and-exporters

Marsh, K. & Bugusu, B. (2007). Food Packaging-Roles,

Materials, and Environmental Issues. Journal of

Food Science, Vol. 72, Nr. 3. Recuperado de

http://www.ift.org/~/media/Knowledge%20Center/

Science%20Reports/Scientific%20Status%20Su

mmaries/FoodPackagingEnviron_0407.pdf

Mathon Yamila (2012), Envases y embalajes, 1a ed. - San

Martín: Inst. Nacional de Tecnología Industrial -

INTI, 2012. 24 p. : il. ; 30x21 cm. Recuperado de

http://www.inti.gob.ar/atp/pdf/cuadernilloEnvasesyEmbalajes.pdf

Negron Daniel. (April 2006). Knock on Wood Packaging

Materials. Recuperado de

http://www.inboundlogistics.com/cms/article/knock-on-wood-packaging-materials/

New York State: Departamento de Salud. 2003.

Salmonelosis. Recuperado de

http://www.health.ny.gov/es/diseases/communicable/salmonellosis/fact_sheet.htm

North Dakota State University (April 2015). Food law:

Packaging, Labeling, Transporting, Storing.

Recuperado de:

https://www.ag.ndsu.edu/foodlaw/processingsector/packaging-labeling

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y

la Alimentación (FAO) y la Organización Mundial

de la Salud (OMS). (2007). Codex Alimentarius:

etiquetado de los alimentos. Quinta edición.

Recuperado de http://www.fao.org/3/a-a1390s.pdf

Popper, D. E. (2007). TRACEABILITY: TRACKING AND

PRIVACY IN THE FOOD SYSTEM. Geographical

Review, 97(3), 365-388.

Proexport (2003). Cartilla de empaques y embalajes para

exportación. Recuperado de

http://antiguo.proexport.com.co/vbecontent/library

/documents/DocNewsNo2930DocumentNo8292.PDF

República de Colombia (1971). Código de Comercio de

Colombia. Decreto 410 de 1971. Recuperado de

http://www.alcaldiabogota.gov.co/sisjur/normas/N

orma1.jsp?i=41102

Retiro de producto de mercado debido a problemas con el

etiquetado de alimentos. (2013). Industria

Alimenticia, 24(8), 44.

Sánchez, A. (octubre 2010). El etiquetado de Alimentos en

Estados Unidos. Oficina Económica y Comercial

de España-Washington DC. Recuperado de:

http://www2.congreso.gob.pe/sicr/cendocbib/con4

_uibd.nsf/B92C5C5621C2865505257C46005F66CD/$FILE/http___www.icex.pdf

Secretaría de la Convención Internacional de Protección

Fitosanitaria. Organización de las Naciones

Unidas para la Agricultura y la Alimentación

(Marzo de 2002). Normas internacionales para

medidas fitosanitarias: directrices para

reglamentar el embalaje de madera utilizado en el

comercio internacional. Nimf 15. Recuperado de

ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/007/y4838s/y4838s00.pdf

Schmitt, Rick. (June 2014) As more imported foods reach

the dinner table, holes remain in FDA safety net.

Recuperado de :

http://www.fairwarning.org/2014/06/fda-importedfood-safety/

Shanklin, A. & Sánchez, E. (2005). Regulatory Report:

FDA's Food Contact Substance Notification

Program. Food Safety Magazine October/November 2005. Recuperado de:

http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLa

beling/PackagingFCS/ucm064161.htm

Timber Packaging and Pallet Confederation Timcon (April

. Operating Procedures for Trade

Community Regarding Implementation of the

Wood Packaging Materials (WPM) Regulation.

Recuperado de

http://www.forestry.gov.uk/pdf/USAWPMimpleme

ntation_plan160905.pdf/$FILE/USAWPMimplementation_plan160905.pdf

United Nations Industrial Development Organization

UNIDO (August 2011). What do Border

Rejections tell us about Trade Standards

Compliance of Developing Countries? Analysis of

EU and US Data 2002-2008. UNIDO Working

Paper. Recuperado de

https://www.unido.org/fileadmin/user_media/Servi

ces/Industrial_Competitiveness/Trade_Capacity_Building/rejection_analysis.PDF

United States Department of Agriculture (USDA). Animal

and Plant Health Inspection Service. (Noviembre

de 2015). Wood Packaging Material. Recuperado

de

https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/planth

ealth/import-information/wood-packagingmateriall/ct_wood_packaging_materials

United States Department of Agriculture USDA (May 2013).

USDA Mission Areas. Recuperado de

http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome?navid=USDA_MISSION_AREAS

United States Department of Agriculture USDA (March

. USDA Food Safety and Inspection

Service: Labeling of FSIS-Regulated.

Presentación en power point llamada labeling

Recuperado de

http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/reg

ulatory-compliance/labeling/labelingpolicies/basics-of-labeling/basics-labeling

United States Department of Agriculture USDA (junio,

. U.S. Cado Holdings, Inc. Recalls Imported

Siluriformes Fish Products Distributed Without

Meeting FSIS Requirements. Recuperado de

http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/rec

alls-and-public-health-alerts/recall-casearchive/archive/2016/recall-052-2016-release

United States Department of Agriculture USDA (mayo,

. About FSIS: Mission Statement.

Recuperado de

http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/informational/aboutfsis

United States Department of Agriculture USDA (Agosto

. Food Product Dating. Recuperado de

http://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/19013cb7-8a4d-474c-8bd7-

bda76b9defb3/Food_Product_Dating.pdf?MOD=AJPERES

United States Department of Agriculture USDA (2016).

Country of Origin Labeling (COOL). Recuperado

de: https://www.ams.usda.gov/rulesregulations/cool

U.S. Customs and Border Protection (2016). Wood

Packaging Materials. Recuperado de

https://www.cbp.gov/border-security/protectingagriculture/wpm

U.S. Governmet Publishing Office (GPO). (2011, January).

CFR 317.2 - Labels: definition; required

features. Subpart N- labelling and containers.

Recuperado de

http://www.gpo.gov/fdsys/search/pagedetails.actio

n?collectionCode=CFR&searchPath=Title+9%2F

Chapter+III%2FSubchapter+A%2FPart+381%2F

Subpart+N&granuleId=CFR-2011-title9-vol2-

sec317-2&packageId=CFR-2011-title9-

vol2&oldPath=Title+9%2FChapter+III%2FSubcha

pter+A%2FPart+381&fromPageDetails=true&coll

apse=true&ycord=2040

Wilkening, V., Dexter, P., and Lewis C (octubre 1994).

Labelling foods to improve nutrition in the United

States. Recuperado de

http://www.fao.org/docrep/t2860t/t2860t07.htm#TopOfPage

World Trade Organization (2012). World Trade Report.

Trade and public policies: A closer look at nontariff measures in the 21st century. Recuperado

de

https://www.wto.org/english/res_e/booksp_e/anrep_e/world_trade_report12_e.pdf

Published

2022-03-12

Versions

How to Cite

Higuita Cárdenas, C. A. . (2022). NORMATIVIDAD A TENER EN CUENTA EN EMPAQUES, EMBALAJES Y ETIQUETAS DE ALIMENTOS PARA EXPORTACIÓN A ESTADOS UNIDOS*. FACE: Revista De La Facultad De Ciencias Económicas Y Empresariales, 16(2), 6–17. https://doi.org/10.24054/face.v16i2.1230

Issue

Section

Artículos