Agroecology in the andean region. Challenges
DOI:
https://doi.org/10.24054/cyta.v9i1.2951Keywords:
Agroecosystems, green revolution, sovereignty and food securityAbstract
In Latin America, agroecological systems are based on the sustainability of natural resources, ensuring that they become a better quality of life. The agroecological process has been driven by the dynamic activity of NGOs, universities, farmers' experiences and some government plans. However, the scenery is social inequality, an accelerated level of poverty, dizzying environmental deterioration and many health problems. The purpose of this article was to analyze the current state of agroecology in the Andean region and its limitations, which allow us to understand the perspectives for the future of these agroecosystems in these countries. The analysis arises from the critical review of different physical and electronic documentary sources such as Google academic, Scopus, Scielo, Redalyc, Doaj, among others. It is expected to provide a clear and objective vision of agroecology in the face of the agri-food debacle and the catastrophic effects of climate change caused by market hegemony, capitalist agriculture and the agrochemical revolution.
Downloads
References
Alfonzo, S. H. (2018). Agroecología y agricultura campesina sustentable en Venezuela. Caso: Sector Los Algarrobos, municipio Biruaca, Estado Apure. Obtenido de: http://opac.unellez.edu.ve/doc_num.php?explnum_id=725.
Altieri, M. A. (1999). Agroecología. Bases científicas para una agricultura sustentable, Montevideo: Nordan Comunidad.
Alvarado, F., Siura, S., & Manrique, A. (2015). Perú: historia del movimiento agroecológico 1980-2015. Agroecología 10 (2): 77-84. Obtenido de: https://digitum.um.es/digitum/bitstream/10201/53902/1/300841-1030751-1-SM.pdf.
Astier, C.M., Argueta, Q., Orozco-Ramírez, Q., González, S. M., Morales, H. J., Gerritsen, P.R., Escalona. M., & Ambrosio, M. (2015). Historia de la agroecología en México. Obtenido de: https://digitum.um.es/digitum/bitstream/10201/53846/1/300781-1030631-1-SM.pdf.
Barchuk, A., Suez, L., Locati, L., Guzman, M., & Silbert, V. (2018). Manual para la transición agroecológica: guía para las agricultoras y agrciultores agroecológicos. Editorial Brujas, Argentina. 108 p.
Brym, Z.T., & Reeve, J. R. (2016). Agroecological Principles from a Bibliographic Analysis of the Term Agroecology. In: Lichtfouse E. (eds) Sustainable Agriculture Reviews, vol 19. Springer, Cham. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-26777-7_5
Centro de Investigación y Promoción del Campesinado (CIPCA, 2022). Plan Estratégico 20222027. Por una Bolivia democrática, equitativa e intercultural. Obtenido de: https://cipca.org.bo/plan-estrategico/organizaciones-indigena-originaria-campesinas-democraticas-autogestionarias-e-interculturales-con-ejercicio-efectivo-de-derechos.
Cevallos, S. M., Urdaneta, O. F., & Jaimes, E. (2019). Desarrollo de sistemas de producción agroecológica: Dimensiones e indicadores para su estudio. Revista de Ciencias Sociales, vol. XXV, núm. 3, pp. 172-185. Obtenid de: https://www.redalyc.org/journal/280/28060161012/html/. DOI: https://doi.org/10.31876/rcs.v25i3.27365
Chamchumbi, W. & Capoen, E. (2022). Transiciones y escalamiento de la agroecología en Perú y Bolivia: breves apuntes y reflexiones de algunos casos para el debate. Obtenido de: https://www.eclosio.ong/wp-content/uploads/2022/10/Transiciones-escalamiento-agroecologia-Peru-Bolivia_Eclosio.pdf.
CIDSE (2018). Los principios de la agroecología. Hacia sistemas alimentarios justos, resilientes y sostenibles. Obtenido de: https://www.manosunidas.org/sites/default/files/imce/noticias/es_los_principios_de_la_agroecologia_cidse_2018.pdf.
Colin, A., Pimbert, M., & Kiss, C. (2017), Construir, defender y fortalecer la agroecología. Una lucha mundial por la soberanía alimentaria. Obtenido de: https://relatosagroecologia2017.itbio3.org/atividades/at100- painel-vi-agroecologia-e-resiliencia-as-mudancas-climaticas/.
De la Rosa, J. J. (2019). La agroecología: un estudio de caso en el municipio de Ayahualulco. Universidad Veracruzana. Obtenido de: https://www.uv.mx/personal/avillagomez/files/2019/08/2019-De-La-Rosa-Tesis-LAI.pdf.
Díaz, M. N., Flores, A. L., & Boue, C. (2022). Agrobiodiversidad y Producción para el Bienestar. En: Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural - Subsecretaría de Autosuficiencia Alimentaria - Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Producción para el Bienestar, Estrategia de Acompañamiento Técnico Obtenido de: https://repositorio-alimentacion.conacyt.mx/jspui/bitstream/1000/160/1/Libro%20Agroecolog%C3%ADa%20web.pdf.
Domené, P. O., Cruces, J M., & Herrera, F. (2015). La agroecología en Venezuela: Tensiones entre el rentismo petrolero y la soberanía agroalimentaria. Agroecología, 10 (2): 55-62.
Dumont, A., Vanloqueren, G., Stassart, P. & Baret, P. (2017). Clarifying the socioeconomic dimensions of agroecology: between principles and practices. Agroecology and Sustainable Food Systems, 40:1, 24-47. DOI: https://doi.org/10.1080/21683565.2015.1089967
Farrelly, M. (2016). La contribución de la agroecología a los Objetivos de Desarrollo Sostenible. Leisa Revista de Agroecología. 37, 9-8.
Finol, W., Hernández, O., & Ocando, M. (2019). Consideraciones epistemológicas del saber ambiental. Revista de Ciencias Sociales, XXV(2): 204-216. DOI: https://doi.org/10.31876/rcs.v25i2.27348
Flores, N. E. & Gamboa, M. B. (2019). Mitigación y adaptación al cambio climático a través de la promoción de mercados alternativos locales. Obtenido de: https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/17005/1/UPS-ST003992.pdf.
Foladori, G., (2007). Paradojas de la sustentabilidad: ecológica versus social. Trayectorias, IX(24), 20-30.[fecha de Consulta 10 de Diciembre de 2023]. ISSN: 2007-1205. Obtenido de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=60715115004
Gliessman, S. R. (2013). Agroecology: Growing the roots of resistance. Agroecology and Sustainable Food Systems 37:19-31. DOI: https://doi.org/10.1080/21683565.2013.764957
González de Molina M., & Caporal, F. R. (2013). Agroecología y política ¿cómo conseguir la sustentabilidad sobre la necesidad de una agroecología política? Agroecología, 8, 35-43.
Gortaire, A. R. (2017). Agroecología en el Ecuador. Proceso histórico, logros, y desafíos. Antropología Cuadernos de Investigación, 17, 12-38. DOI: https://doi.org/10.26807/ant.v0i17.85
Heifer Ecuador. (2018). Pichincha soberana y agroecológica. Sistemas participativos de garantía. Quito: Heifer International. Obtenido de: https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/17005/1/UPS-ST003992.pdf.
INDAP y FAO. (2018). Manual de transición agroecológica para la agricultura familiar campesina. Edic. Unidad de sustentabilidad ambiental, INDAP. Obtenido de: https://www.redinnovagro.in/pdfs/manualtransici%C3%nagroecologíaafc.pdf.
Instituto Mayor Campesino (IMCA, 2016). Bondades de la agroecología. Proyecto: Plataforma para el Desarrollo Rural Sostenible. https://alianzaagroecologia.redelivre.org.br/files/2017/04/Colombia-Cartilla-Bondades-de-la-Agroecologia.pdf.
IPES-Food (2017). From uniformity to diversity: a paradigm shift from industrial agriculture to diversified agroecosystems. Obtenido de: https://www.misereor.org/fileadmin/user_upload/misereor_org/ Publications/englisch/sustainable-agriculture-uganda-2017.pdf.
Manson, R. H., Hernández-Ortiz, V., Gallina, S., & Mehjtreter, K. (2008). Agroecosistemas cafetaleros de Veracruz: biodiversidad, manejo y conservación. Ciudad de México: Instituto de Ecología AC. 215 p.
Martínez, R., (2014). Fundamentos culturales, sociales y económicos de la agroecología. Revista de Ciencias Sociales (Cr), I-II(103-104),93-102.[fecha de Consulta 11 de Diciembre de 2023]. ISSN: 0482-5276. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15310407.
FAO (2019). Tape Tool for Agroecology Performance Evaluation 2019. Process of development and guidelines for application. Test versión. Roma.
FAO (2021). Experiencias de transición agroecológica en Colombia. Sembrando capacidades. Obtenido de: http://sembrandocapacidades.fao.org.co/wp-content/uploads/2022/01/11_Experiencias-de-transicion-agroecologica-en-Colombia_compressed.pdf.
FAO (2022). El Perú es el país con la Inseguridad Alimentaria más alta de Suramérica. FAO en Perú. Obtenido de: https://www.fao.org/peru/noticias/detail-events/es/c/1603081/
ONU (2019). “Transformar nuestro mundo: la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible”. https://www.agci.cl/images/centro_documentacion/AGENDA_2030_y_los_ODS.pdf.
Palmisano, T. (2018). Las agriculturas alternativas en el contexto del agronegocio. Experiencias en la provincia de Buenos Aires, Argentina. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 51 (28): 2-28. DOI: https://doi.org/10.24836/es.v28i51.513
Pérez, S. E. (2022). La investigación al servicio de las y los campesinos hacia la transición agroecológica. En: Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural - Subsecretaría de Autosuficiencia Alimentaria - Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Producción para el Bienestar, Estrategia de Acompañamiento Técnico Obtenido de: https://repositorio-alimentacion.conacyt.mx/jspui/bitstream/1000/160/1/Libro%20Agroecolog%C3%ADa%20web.pdf.
Pintado, M. (2022). Agricultura familiar y seguridad alimentaria en el Perú”. CEPES, Lima, 63 pág. Obtenido de: https://cepes.org.pe/2022/08/03/agricultura-familiar-y-seguridad-alimentaria-en-el-peru/
Pulido, J. (2021). El caminar de la organización Tierra Libre en la región del Sumapaz. Revista Semillas. Edición 75/76.
Red PP-AL y FAO (2017). Políticas públicas a favor de la agroecología en América Latina y El Caribe. Porto Alegre, Brasil: Evangraf. Obtenido de: http://www.fao.org/3/a-i8067s.pdf
Rodríguez, R. (2014). La Agroecología está Presente. Quito Ecuador: Heifer International. Recuperado de: http://www.heifer-ecuador.org/wpcontent/uploads/libros/1_La_agroecologia_esta_presente_ES.pdf.
Salazar Carrasco, C. (2017). La ironía de la producción agroecológica en Bolivia. Obtenido de: https://cipca.org.bo/analisis-y-opinion/reportajes/la-ironia-de-la-produccion-agroecologica-en-bolivia.
Sarandón S. J. (2019). Potencialidades, desafíos y limitaciones de la investigación agroecológica como nuevo paradigma en las ciencias agrarias. Dossier Agroecología, 51(1), 383-394.
Sarandon, S. J. (2021). Agroecología: una revolución del pensamiento en las ciencias agrarias. Ciencia, Tecnología y Política, 4(6) e055. Obtenido de: http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/214/2142052001/2142052001.pdf. DOI: https://doi.org/10.24215/26183188e055
Sevilla G. E., & Woodgate, G. (2013). Agroecología: Fundamentos del pensamiento social agrario y teoría sociológica. Agroecología, 8, 27-34.
SWISSAID. (2019). Sistemas agroalimentarios y territorio: la experiencia de la Asociación de Productores Indígenas de San Antonio de Palmito ASPROINPAL.
Valdivia-Díaz, M & Le Coq, J. F. (2021). Hacia una hoja de ruta para el escalamiento de la Agroecología en Perú: un análisis de las políticas, programas y factores limitantes actuales”. Programa de investigación del CGIAR en Cambio Climático, Agricultura y Seguridad Alimentaria (CCAFS) y Centro Internacional de Agricultura Tropical – CIAT. Obtenido de: https://hdl.handle.net/10568/116251.
Venegas, C., Gómez, B., Infante, A., y Venegas, R. (2018). Manual de transición para la agricultura familiar campesina. Serie: Manuales y Cursos No. 12. Santiago de Chile: INDAP, FAO.
Wezel A, Soldat V. (2009). A quantitative and qualitative historical analysis of the scientific discipline of agroecology. International Journal of Agricultural Sustainability 7(1): 3-18. DOI: https://doi.org/10.3763/ijas.2009.0400
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Humboltd Octavio Moreira Menéndez, Lila Magaly Avellan Avellan, José Ricardo Macías Barberán, Rudyard Antonio Arteaga Solórzano, Graciela Jaqueline Mendoza Solórzano
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.