Agroecological Grazing Technologies and the Transition Towards Sustainable Buffalo Agroecosystems in the Venezuelan Low Tropics: An Approach to the Topic
DOI:
https://doi.org/10.24054/cyta.v8i1.2857Keywords:
Pasture management, Environmental impact of livestock farming, Sustainability in livestock farming, Conservation of tropical ecosystemsAbstract
The industrialisation of livestock farming has resulted in the transformation of one quarter of the world’s land area into pastures, thus demonstrating the environmental impact of such practices. As the interest in buffalo farming (Bubalus bubalis L.) increases, there emerges a necessity to transition towards more sustainable buffalo production systems. This transformation represents a challenge due to the complexity inherent within agroecosystems, particularly in regions such as the Venezuelan low tropics, where agroecological sustainability has not been fully achieved. Within this context, agroecological grazing technologies emerge as essential components for achieving sustainability in buffalo farming, especially within non-extensive systems. These technologies offer alternative approaches to pasture management, integrating into strategies for sustainable agriculture that promote equitable, participative, and culturally appropriate development, whilst ensuring ecological security and economic viability. The expansion of the buffalo population and the potential for the development of buffalo farming in Venezuela highlight the importance of understanding the interaction between agroecological grazing technologies and agroecosystems in the process of achieving sustainability. This understanding is crucial for maximising the environmental, economic, and social benefits that buffalo farming can provide, both in Venezuela and in similar contexts elsewhere.
Downloads
References
Adserá, X., & Viñolas, P. (2003). Principios de Valoración de Empresas. Editorial Seusto. Almaguer, Y. (2007). El Búfalo, Una Opción de la Ganadería. REDVET, 8(8).
Altieri, M. (1983). Agroecología, Bases Científicas de la Agricultura Alternativa. Cetal Ediciones.
Altieri, M. A. y Nicholls, C. I. (2005). Agroecology and the search for a truly sustainable agriculture. México: United Nations Environmental Programme, Environmental Training Network for Latin America, and the Caribbean, 2005. (LIBRUNAM: S589.7 A5687).
Barboza, G. (2011). Bondades Ecológicas del Búfalo de Agua: Camino hacia la Certificación. Tecnología en Marcha, 24(5), 82-88.
Belmiro, D. (2006). Explotación Ecológica del Búfalo. II Simposio de Búfalos Europa-América 2006. Medellín, Colombia. Recuperado de http://www.bufalos.org.ar/archivos/SimposioDeBufalos2006.pdf
Benítez, D. (2006). Características Productivas del Búfalo en Argentina (Ediciones INTA N° 408). Mercedes, Corrientes, Argentina.
Buelvas Jiménez , M. (2021). Importancia de los factores climáticos en el cultivo de arroz. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 6(1), 28–34. https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/rcyta/article/view/1080/1164
Bustillos-García, L., & Bechara, D. Z. (2016). Sustentabilidad y desarrollo rural de los agroecosistemas bufalinos. Revista Venezolana de Gerencia, 21(73), 50-61. https://www.redalyc.org/pdf/290/29045347004.pdf DOI: https://doi.org/10.31876/revista.v21i73.21056
Cadena Capriles. (2011). Descubre Barinas. Editorial Cadena Capriles.
Brundtland, G. H. (1987) "Our common Future" Oxford, Oxford University Press. (Trad. en castellano, Nuestro futuro común, Madrid, Alianza Ed., 1988).
Calles N. C. (2023). Productivity and socioeconomic sustainability of Bubalus bubalis in the western lowlands of Venezuela. Revista Científica de la Facultad de Veterinaria, 33, 166.
Calles, C. (2007). ¿Qué diferencia a un plan sanitario de búfalos respecto a vacunos? Agroservicios, 8(20), 46.
Calles, C., & Torres, V. (2012). Productividad comparada Bos indicus y Bubalus bubalis en sistemas silvopastoriles llanos bajos de Barinas Venezuela. Universidad Politécnica Territorial José Félix Rivas.
Capanno, A., & Grosso, M. (2008). Búfalos: Rústicos y rendidores. Una opción más que válida para generar recursos a partir de ellos. Santa Fe, Argentina.
Carrazzoni, J. (1993). El búfalo: Su importancia para el futuro. Academia Nacional de Agronomía y Veterinaria. Argentina.
Chupin, D. (1993). Efectos del Medio Ambiente sobre el Búfalo. Revista Mundial de Zootecnia, FAO. Comarpe. (2002). Manual Agropecuario, Biblioteca del Campo. Bogotá, Colombia.
Cortés Mura, H. G., & Peña Reyes, J. I. (2015). De la sostenibilidad a la sustentabilidad. Modelo de desarrollo sustentable para su implementación en políticas y proyectos. Revista Escuela de Administración de Negocios, (78), 40-54. DOI: https://doi.org/10.21158/01208160.n78.2015.1189
De Bernardi, L. (2005). Búfalos, Análisis de Cadena Alimentaria. Recuperado de http://www.produccionanimal.com.ar/informacion_tecnica/razas_de_bufalos/08-bufalos_cadena_alimentaria.pdf
Del Ángel-Lozano, G. (2023). Principios y prácticas agroecológicas para la transición hacia una ganadería bovina sostenible. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 14(3), 696-724. DOI: https://doi.org/10.22319/rmcp.v14i3.6287
FAO (2006). La larga sombra del ganado-problemas ambientales y opciones. Recuperado el 05/04/2019 de http://www.fao.org/3/a-a0701s.
Flores , Y. E., Romero, A. J., Torres, A. M., Briceño, . F. A. y García, A. J. (2021). Efecto de abonos biológicos y fertilizantes químicos en el cultivo de maíz, FLASA Cojedes Venezuela. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 6(1), 21–27. https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/rcyta/article/view/1079/1167
García, S., & Planas, T. (2005). Manual de Búfalos. Sociedad Cubana de Criadores de Búfalo, Asociación Cubana de Producción Animal.
Gliessman, S. R., y Engles, E. W. (comps). (2014). Agroecology: the ecology of sustainable food system. Florida: CRC Press/Taylor & Francis. (LIBRUNAM: S589.7 G5465 2014). DOI: https://doi.org/10.1201/b17881
Guerra, G. (2012). Análisis de Proyectos de Inversión: Ingeniería Financiera. Caracas, Venezuela.
Guevara, Y., Yepes, W., Ramos, S., & Ramírez, N. (2009). Búfalo de Agua. Universidad de Córdoba, Facultad de Ciencias e Ingenierías, Programa de Biología. Recuperado de http://www.monografias.com/trabajospdf2/bufalo-agua/bufalo-ag
Guzmán, P. (1996). Pastos y Forrajes (3ra edición). Espasande, S.R.L editores.
Hoyle, R. (2021). Ganadería bufalina semi-extensiva: una cosmovisión de la práctica de doble propósito como premisa del desarrollo sostenible en el bajo Apure [Tesis doctoral]. Universidad Nacional Experimental de los
Llanos Occidentales Ezequiel Zamora, UNELLEZApure. INIA. (2012). De ricos bosques multipropósito a pobres sabanas monocultivables. Venezuela Bovina, 27(94), 84-89.
Instituto de Investigación de Recursos Biológicos Alexander Von Humboldt. (2011). Biodiversidad de la cuenca del Orinoco: II. Áreas prioritarias para la
conservación y uso sostenible.
Jiménez-Jiménez, R. A., Rendón-Rendón , M. C., ChávezPérez, L. M., & Soler Fonseca, D. M. (2019). La polarización de los sistemas de producción pecuaria en México. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 4(1), 31-39. https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/rcyta/article/view/981/1118
Joulia, R. E. (2013). Alternativa de producción sustentable en los humedales del Delta del Paraná: engorde de búfalos (Bubalus bubalis sp). Recuperado de http://bibliotecadigital.uca.edu.ar/greenstone/collect/tesis/tmp/alternativa-produccion-sustentable.html
Kandus, P., & Quintana, R. (2008). Bases ecológicas para la conservación y desarrollo de actividades productivas en los humedales. La región del Delta del río Paraná.
Material producido para el curso "La distribución de humedales en Argentina y su estimación a partir de la carta de suelos". Rosario, 12 y 13 de agosto de 2008.
Mancilla, L. (2002). La agricultura forrajera sustentable. Litografía Megagral C.A.
Martínez, V. (2015). Sistemas de pastoreo más utilizados en producción ganadera. Recuperado de https://www.instagram.com/infopastosyforrajes2.0/
Mendoza, G. (2008). ¿Por qué Búfalos? Venezuela Bovina, 23(78), 19.
Merle, J., Sencleer, A., Rodas-Gonzalez, J., Gonzalez, D., Mansutti, & Huerta-Leidenz, N. (2004). Comparación de machos enteros búfalos de agua (Bubalus bubalis) vs vacunos acebuados en características al sacrificio, de la canal, rendimiento carnicero y palatabilidad del longissimus. Escuela de Zootecnia, Universidad de Oriente, Maturín, Estado Monagas, Venezuela.
Montiel, N. (2008). Comparación Productiva entre Vacunos y Búfalos en un Bosque Húmedo Tropical Estado Zulia, Venezuela. Recuperado de http://www.engormix.com/MAganaderiacarne/genetica/articulos/comparacion-productiva-entre-vacunost2565/p0.htm
Ortega, M. (2005). Estudio de factibilidad técnicoeconómica para implementar un modelo de ganadería ecológica sustentable sobre ecosistemas de humedales de sabana en los llanos del Orinoco Venezuela. Sevilla, España.
Pacheco, R., & Yañez, P. (2004). Red Venezolana de Investigación en Sistemas Agroforestales (REDISAFVEN): Plan estratégico. Táchira, Venezuela.
Patiño, E. (2009). El búfalo. Leche bubalina: Producción Mundial. Comparación con la leche bovina. Alimentos
funcionales derivados de la leche. Recuperado de http://www.produccionanimal.com.ar/informacion_tecnica/razas_de_bufalos/65-bufalo.pdf
Peña, M., & Urdaneta, F. (2008). Gerencia y sostenibilidad de los sistemas ganaderos de doble propósito. En C.
González-Stagnaro, N. Madrid-Bury, & E. Soto-Belloso (Eds.), Desarrollo Sostenible de Ganadería Doble Propósito, 13-24.
Ríos A. G. P. (2010). Propuesta para generar indicadores de sostenibilidad en sistemas de producción agropecuaria, para la toma de decisiones caso: lechería
especializada [Tesis Doctoral].
Secretaría Desarrollo Económico. (2006). Propuesta regional de desarrollo bufalino. Gobierno Bolivariano de Barinas.
Sequera, D., & López, D. (1999). Alternativas de manejo en una ganadería extensiva ubicada en una sábana antigua inundable, Alto Apure, Venezuela. Ecotrópicos, 12(1), 15-24.
Torres G. (1996). Manejo de las sabanas venezolanas problemática y perspectiva. FONAIAP.
Torres, E. (2009). Búfalos: una especie promisoria. Recuperado de www.produccion-animal.com.ar
Urdaneta, F., & Materán-Jaimes, M. (2008). Indicadores de sostenibilidad para la ganadería bovina de doblepropósito. En C. González-Stagnaro, N. Madrid-Bury, & E. Soto-Belloso (Eds.), Desarrollo Sostenible de Ganadería Doble Propósito, 25-36.
Vázquez-Luna, D. (2018). Búfalo de agua (Bubalus bubalis): un acercamiento al manejo sustentable en el sur de Veracruz, México. Agroproductividad, 11(10), 27-32. DOI: https://doi.org/10.32854/agrop.v11i10.1240
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Carlos Alberto Calles Navas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.