Effect of biological fertilizers and chemical fertilizers in corn cultivation, FLASA Cojedes Venezuela
DOI:
https://doi.org/10.24054/cyta.v6i1.1079Keywords:
biofertilizers, chemical fertilizers, corn, nutrients, soil, yieldAbstract
Corn is an important crop for the diet of Venezuelans, whose performance is affected by the application of nutrients. Currently, there are problems in obtaining these products, especially if they are inorganic, so alternatives must be sought, such is the case of bio fertilizers, which cause less environmental impact and are cheaper, for the above stated objective The work was to determine the effect of biological fertilizers and chemical fertilizers on the yield of the corn crop, La Salle Foundation for Natural Sciences, San Carlos Cojedes Venezuela. The methodology consisted of sowing with the INIA-7 variety; a random block design with 3 treatments and 2 repetitions was used, in two lots of land with different fertility, which were divided into plots of 160 m2, where they planted 4 threads, leaving 2 of border and 2 of sampling. The sowing distance was 0.8 m between rows and 15 cm between plants. The sample was 25 plants. The treatments evaluated were T1 chemical fertilizer of inorganic origin, through a complete formula 15-15-15 SP and a nitrogenous source based on pearl Urea with 46% ammoniac nitrogen in estimated doses of 400 kg / ha and 200 kg / has urea. T2: Chemical fertilizers + bio fertilizer and T3: Bio fertilizer (beneficial microorganisms). 2 evaluations were carried out; phase of pasty grain or tender ear and dry grain. The results indicate that there were no significant differences between the treatments or between the batches. The particular conditions of the soils where the evaluation was carried out, such as temperature, humidity, acidity and other chemical components of the soil, could have influenced the response of the microbial communities that constitute the composition of the bio fertilizer used.
Downloads
References
Astigarraga, P. (2011). Suelos y Abonos. Fundación La Salle de Ciencias Naturales. Colección Cuadernos Técnicos FLSN. Serie Ciencia y Tecnología N° 11. Caracas, Venezuela. 187p.
Barrios, M., Bolotín, R. (2012). Análisis de la producción de maíz (Zea mays L.) en Venezuela entre 1999-2010. Recuperado de: http://saber.ucv.ve.
Barrios, M., y Pérez, D. (2018). Efecto de la aplicación continúa de estiércol bovino sobre el crecimiento y producción de maíz y características químicas del suelo, Bioagro, 30(2), 117-124.
Barrios, M., Villarreal, K. y Basso, C. (2012). Evaluación del efecto de tres fuentes nitrogenadas sobre la absorción de nitrógeno y el rendimiento de maíz (Zea mays L.), Rev. Fac. Agron. (LUZ), 29(2), 202-227.
Confederación de Asociaciones de Productores Agropecuarios de Venezuela FEDEAGRO. (2020). Situación en el campo es compleja para este 2020. Recuperado de: https://fedeagro.org/situacion-en-el-campo-es-compleja-para-este-2020/
Díaz-Franco, A., Salinas, G., Garza, C. y Mayek, P. (2008). Impacto de labranza e inoculación micorrízica arbuscular sobre la pudrición carbonosa y rendimiento de maíz en condiciones semiáridas, Rev. Fitotec. Mex., 31, 257-263.
González-Camarillo, M., Gómez-Montiel, J., Muñiz-Espíritu, F., Valencia-Espinosa, D., Gutiérrez-Guillermo, H., Figueroa-López, L. y Orlando, H. (2012). Rendimiento del maíz de riego tratado con zeolita más fertilizantes en el estado de Guerrero, Rev. Mex. Cienc. Agríc., 3, 1129-1144.
González, C. (2000). Distribución geográfica y producción nacional. Estadísticas sobre la producción de maíz. En: Maíz en Venezuela. Comp. H. Fontana C. González. Fundación Polar, Caracas-Venezuela. 530p.
Grageda-Cabrera, O., Díaz-Franco, J., Peña-Cabriales, J. y Vera-Nuñez, J. (2012). Impacto de los biofertilizantes en la agricultura. Rev. Mex. Cienc. Agríc., 3, 1261-1274.
Hernández, R., Fernández, C. y Baptista, P. (2014). Metodología de la Investigación. México: Editorial McGraw-Hill.
Jaramillo, D. (2002). Introducción a la ciencia del suelo. Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Ciencias. Medellín, Colombia. Recuperado de: https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/handle/unal/70085/70060838.2002.pdf?sequence=1&isAllowed=y
López, M., Martínez, R., Brossard, M., Bolívar, A., Alfonso, N., Alba, A. y Pereira, H. (2008). Efecto de biofertilizantes bacterianos sobre el crecimiento de un cultivar de maíz en dos suelos contrastantes venezolanos, Agronomía Tropical, 58(4), 391-401. Recuperado de: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0002-192X2008000400008&lng=es&tlng=es
López, M., López de Rojas, I., España, M., Izquierdo, A. y Herrera, L. (2007). Efecto de la fertilización inorgánica sobre la disponibilidad de nutrimentos en el suelo, nivel nutricional de la planta y hongos micorrícicos arbusculares en plantaciones de Theobroma cacao L., Agronomía Tropical, 57(1), 31-43.
Malaguti, G. (1993). Principales enfermedades del maíz en el área andina. En: Experiencias en el cultivo del maíz en el área andina, IICA-PROCIANDINO. Bolivia, Colombia, Ecuador, Perú y Venezuela. Volumen II. 56p.
Martínez, L., Aguilar, C., Carcaño, M., Galdámez, J., Gutiérrez, A., Morales, J., Martinez, F., Llaven, J., Gómez, E. (2018). Biofertilización y fertilización química en maíz (Zea mays l.) en Villaflores, Chiapas, México, Siembra, 5(1), 026–037. Recuperado de: https://doi.org/10.29166/siembra.v5i1.1425
Montejo-Martínez, D., Casanova-Lugo, F., García-Gómez, M. Oros-Ortega, I. y DíazEcheverría, V. (2018). Respuesta foliar y radical del maíz a la fertilización biológica-química en un suelo Luvisol, Agronomía Mesoamericana, 29(2), 324-340. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43755165008
Reyes, I. y Valery, A. (2007). Efecto de la fertilidad del suelo sobre la microbiota y la promoción del crecimiento del maíz (Zea mays l.) Con azotobacter spp., Bioagro, 19(3), 117-126. Recuperado de: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1316-3612007000300001&lng=es&tlng=es
Robledo, M., García, J., Alcántar, J., Lobato, R., Gómez, N., Sierra, M., Irizar, M., Valdivia, R., Zaragoza, B., Martínez, B., López, C., Espinosa, A. y Turrent, A. (2017). Biofertilización en híbridos de maíz androestériles y fértiles para los Valles Altos de México, Terra Latinoamericana, 35, 65-72. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/573/57349581007.pdf
Suzuki, C., Kunito, T., Aono, T., Liu, C.T. y Oyaizu, H. (2005). Microbial indices of soil fertility, J. Appl. Microbiol., 98, 1062-1074.
Tadeo Robledo, M., García Zavala, H., Alcántar Lugo, R., Lobato Ortiz, N., Gómez Montiel, M., Sierra Macías, M., Irizar Garza, R., Valdivia Bernal, J., Zaragoza Esparza, B., Martínez Yáñez, C., López López, A. y Espinosa Calderón, T. (2017). Biofertilización en híbridos de maíz androestériles y fértiles para los Valles Altos de México, Terra Latinoamericana 35, 65-72. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/573/57349581007.pdf
Torres, A. e Iribarren, D. (2008). Análisis de las operaciones de la agroindustria de cereales del edo. Cojedes. Unellez. 2008.
Uribe-Valle, G.U. y Dzib-Echeverría, R. (2006). Micorriza arbuscular (Glomus intraradices), Azospirillum brasilense y Brassino esteroide en la producción de maíz en suelo Luvisol, Agric. Téc. Méx., 32, 67-76.
Zankar, G., Abarza, S., Boccardo, J., Altamirano, F. (2017). Microorganismos promotores del crecimiento vegetal Efecto de la combinación de microorganismos benéficos en el rendimiento de maíz para grano, Agrotecnia 25. XI Reunión Nacional Científico-Técnica de Biología de Suelos-Corrientes (Argentina).
Downloads
Published
Versions
- 2021-04-05 (2)
- 2021-04-05 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.