Rural productive zones as a strategy for local development

Autores/as

DOI:

https://doi.org/10.24054/face.v24i1.2907

Palabras clave:

Productive zones, farmers, agricultural production, community management.

Resumen

This article is the result from a project implemented in the province of Sugamuxi, Boyacá on "Organization and
Management of rural areas". The province has been characterized by generating economic returns with agricultural
production such as potatoes, corn and vegetables, being its primary economic activity. Even so, there is evidence of
backwardness due to governmental neglect, since there is no agricultural reform that provides welfare to the peasant
population. The purpose is to strengthen knowledge in rural families, allowing them to create solid productive units with
greater administrative autonomy based on sustainable objectives, FAO, UNDP, Food Bank oriented to guarantee Food
Security as the axis of Local Development. The Participatory Action Research method was applied to get to know and
interpret 8 selected municipalities in their diversity. Using the survey and focus group study. Obtaining a real and
significant situational diagnosis. We also achieved the empowerment of 80 rural families through administrative training,
financial education, community management, business innovation, among others.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

Agronet. (13 de septiembre de 2021). Lecheros de Boyacá, MinAgricultura y UPRA construyen la hoja de ruta para la reconversión productiva. https://tinyurl.com/jrazsent

Avella Castelblanco, J. C., Quisphi González, M., Escobar Martínez, P. E., Farfán Adame, A. de J., y Suárez Amaya, L. A. (2021, junio). Boyacá en cifras 2020. Fundación Centro de Desarrollo Tecnológico para la Sostenibilidad y Competitividad Regional C-Star. https://ccduitama.org.co/wpcontent/uploads/2021/05/Boyaca-en-cifras-2020-unificado-Ultimo-junio-28.pdf

Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE). (2022). Boletín estadístico sector agropecuario 2022. https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/agropecuario/Bolet%C3%ADn_estad%C3%ADstico_sectorial_agropecuario_2022.pdf

Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE). (30 de mayo de 2023). Cuentas nacionales departamentales: PIB por departamento. https://www.dane.gov.co/index.php/estadisticas-por-tema/cuentas-nacionales/cuentas-nacionales-departamentales

Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2011). Boyacá Visión 2019: Territorio de libertad y prosperidad bicentenario. https://tinyurl.com/2beztxsc

Federación Colombiana de Productores de Papa (Fedepapa). (2022, noviembre). Boletín Regional Nacional, 6. https://fedepapa.com/wpcontent/uploads/2023/01/Boleti%CC%81n-Nacional.pdf

Gobernación de Boyacá. (2020). OTDB Ordenamiento territorial departamental de Boyacá: Productividad sector agropecuario. https://planeacion.boyaca.gov.co/wpcontent/uploads/2020/02/DOCUMENTOPRODUCTIVIDAD-ajustado.pdf

Landeros Suárez, A. (2015). Conocimiento y percepción ambiental sostenible en la arquitectura del desarrollo de la agroindustria, casos de estudio Argentina y Paraguay (Tesis Doctoral). Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona.

López Hernández, D. (2012). Disponibilidad de alimentos básicos en Colombia 2000-2010: ¿producción nacional o importaciones? (Tesis de Maestría). Universidad Nacional de Colombia. Bogotá D.C.

López Muñoz, L. V. (2019). Pobreza y subdesarrollo rural en Colombia: Análisis desde la Teoría del Sesgo Urbano. Revista Estudios Políticos, (54), 59-81. https://doi.org/10.17533/udea.espo.n54a04

Ministerio de Educación Nacional (MEN). (2020,diciembre). Plan especial de educación rural. https://www.mineducacion.gov.co/1780/articles-404773_Recurso_01.pdf

Naciones Unidas. (2022) Objetivo 2: Poner fin al hambre. https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/hunger/

Oficina Regional de la FAO para América Latina y el Caribe. (2017). Panorama de la Seguridad alimentaria y nutricional en América Latina y el Caribe. [https://www.fao.org/americas/recursos/panorama/es/](https://www.fao.org/americas/recursos/panorama/es/)

Osuna Gómez, D. C. (2018). La participación de los actores sociales en el seguimiento y monitoreo de las políticas públicas de Seguridad Alimentaria y Nutricional (Tesis de Maestría). Universidad Nacional de Colombia. Bogotá D.C.

Otzen, T. y Manterola, C. (2017). Técnicas de muestreo sobre una población a estudio. International Journal of Morphology, 35(1), 227-232.

Salazar, L. y Muñoz, G. (2019). Seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. Banco Interamericano de Desarrollo (BID). https://publications.iadb.org/publications/spanish/viewer/Seguridad_alimentaria_en_Am%C3%A9rica_Latina_y_el_Caribe.pdf

Sánchez Castañeda, J. (2017, julio-diciembre). Mercado de productos agrícolas ecológicos en Colombia. Suma de Negocios, 8(18), 156-163. 10.1016/j.sumneg.2017.10.001

Westreicher, G. y Ludeña, J. A. (1 de abril de 2022). Muestreo por conveniencia. Economipedia. [https://economipedia.com/definiciones/muestreo-por-conveniencia.html](https://economipedia.com/definiciones/muestreo-por-conveniencia.html)

Publicado

2024-05-07 — Actualizado el 2024-04-10

Versiones

Cómo citar

Álvarez Burgos, M. I., Malagón Sáenz, E., & Piamonte Acevedo, H. M. (2024). Rural productive zones as a strategy for local development. FACE: Revista De La Facultad De Ciencias Económicas Y Empresariales, 24(1), 49–61. https://doi.org/10.24054/face.v24i1.2907 (Original work published 7 de mayo de 2024)

Número

Sección

Artículos