Nutritional practices in informal caregivers of people with disabilities in the Pamplona region, North of Santander
DOI:
https://doi.org/10.24054/cbs.v2i3.3099Keywords:
Healthy practices, behavioral nutrition, informal caregivers, people with disabilitiesAbstract
Introduction: Nutritional practices are an important area of study in public health. Various experiences have shown how adopting proper nutritional habits can positively influence people's health. Objective: Determine nutritional practices in informal caregivers of people with disabilities in the Pamplona region, Norte de Santander. Methodology: Quantitative, descriptive cross-sectional study. The nutrition dimension of the HPLP-II healthy lifestyle scale by Nola Pender, a pioneer nurse in health promotion, was used. Results: the majority of caregivers responded in the category of sometimes regarding the practices of eating fruits, vegetables, limiting the consumption of sugars and carbohydrates represented between 49 % to 51 %, except for the habit of breakfast practice who I routinely place in the category (39.9 %). Conclusions: informal caregivers of people with disabilities in the Pamplona region present unhealthy practices in the nutritional dimension.
Downloads
References
Agustín, A., & Cialdella, L. (2019). Alimentación y nutrición de los alumnos de Educación Primaria. Universitat de les Illes Balears.
Alcaraz, S; Velázquez, P. (2021). Prácticas alimentarias y estado nutricional en adolescentes de un centro educativo privado subvencionado de la ciudad de Luque en agosto de 2019. Revista científica ciencias de la salud, 3(2), 26–38. https://doi.org/10.53732/rccsalud/03.02.2021.26
Ávila-Toscano, J. H., & Vergara-Mercado, M. (2015). Quality of life of informal caregivers of chronically ill persons. Aquichan, 14(3), 417–429. https://doi.org/10.5294/aqui.2014.14.3.11
Bajaña, R; Quimis, M; Sevilla, M; Vicuña, L. C. J. (2017). Alimentación saludable como factor influyente en el rendimiento escolar de los estudiantes de instituciones educativas en Ecuador. facsalud 1(1), 34–39.
Cabezas-Zabala, C., Hernández-Torres, B., & Vargas-Zárate, M. (2016). Sugars added in food: Health effects and global regulation. Revista Facultad de Medicina, 64(2), 319–329. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v64n2.52143
Chen, J., Zhu, D., & He, S. (2006). Research on numerical prediction method for wavemaking resistance of catamaran/trimaran. Chuan Bo Li Xue/Journal of Ship Mechanics, 10(2), 23–29.
Durá Travé, T. (2008). Ingesta de leche y derivados lácteos en la población universitaria. Nutricion Hospitalaria, 23(2), 89–94.
Figueroa, D. (2005). Acceso a los alimentos como factor determinante de la seguridad alimentaria y nutricional y sus representaciones en Brasil. Revista Costarricense de Salud Pública, 14(27), 77–86. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292005000200009
Global Nutrition Report. (2022). Informe de la Nutrición Mundial. https://globalnutritionreport.org/documents/909/Spanish_Executive_summary_2022_Global_Nutrition_Report.pdf
Gondivkar, S., Gadbail, A., Gondivkar, R., Sarode, S., Sarode, G., Patil, S., & Awan, K. (2019). Nutrition and oral health. Disease-a-Month, 65(6), 147–154. https://doi.org/10.1016/j.disamonth.2018.09.009
López-Sobaler, A., Cuadrado-Soto, E., Peral Suárez, Á., Aparicio, A., & Ortega, R. (2018). Importancia del desayuno en la mejora nutricional y sanitaria de la población. Nutrición Hospitalaria, 35(6), 4–7. https://doi.org/10.20960/nh.2278
López-Torres, L., & López-Alcaraz, F. (2022). Ultra-processed foods: Consumption implications, advances, and challenges in Latin America for public health in adults. Revista Chilena de Nutricion, 49(5), 637–643. https://doi.org/10.4067/S0717-75182022000600637
López, A; Martínez, A; Aguilera, V; De la Torre, C; Cárdenas, A; Valdés, E; Macías, A; Santoyo, F; Barragán, M. (2011). Género, Interacción Social y Consumo de Alimento: “El Efecto Eva”. Revista mexicana de trastornos alimentarios, 2(1), 10–23.
MinSalud. (2015). Encuesta Nacional de la Situación Nutricional-ENSIN 2015.
MinSalud. (2021). Modos, condiciones y estilos de vida saludables. MinSalud. https://www.minsalud.gov.co/salud/Paginas/habitos-saludables.aspx
PAHO; OMS. (2021). Consumo de productos alimentarios ultra procesados y procesados con exceso de nutrientes asociados a las enfermedades crónicas no transmisibles y a la alimentación insalubre en las Américas.
https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/55547/OPSNMHRF210036_spa.pdf
Quintana, L. (2018). Alimentación del preescolar y escolar. PubMed, 2, 321–328. eped.es/sites/default/files/documentos/3-alimentacion_escolar.pdf
Rodríguez, G. (2021). Prácticas alimentarias, consumo alimentario y percepción del peso corporal en estudiantes adolescentes de una Institución Educativa en Bogotá durante el confinamiento por la pandemia del Covid-19 [Pontificia Universidad Javeriana]. En Pontificia Universidad Javeriana.
Ropero, A. (2017). Grasas saturadas. En Badalí. https://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/grasa-saturada.pdf
Toffoletto, M., & Reynaldos-Grandón, K. (2019). Determinantes sociales de salud, sobrecarga familiar y calidad de vida de cuidadores familiares de pacientes oncológicos en cuidados paliativos. Revista de Salud Pública, 21(2), 154–160. https://doi.org/10.15446/rsap.v21n2.76845
Torres, A., & Galvis, E. (2021). ¿De qué hablamos cuando decimos ‘Estilos de Vida?’: la experiencia de una comunidad educativa en Colombia. Saúde em Debate, 45(130), 633–646. https://doi.org/10.1590/0103-1104202113006
Yue, L., Jia, C., Hu, B., Zhang, Z., Bai, M., Wang, S., & Yao, N. (2022). Caregiving stress among family caregivers of older adults living with disabilities in China. Geriatric Nursing, 47, 226–231. https://doi.org/10.1016/j.gerinurse.2022.07.017
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Basic Health sciencies journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.