¿Is nutritional support necessary in mild acute pancreatitis?

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24054/cbs.v2i1.2774

Keywords:

Nutritional support, acute pancreatitis, nutrition, bacterial translocation

Abstract

Introduction: Acute pancreatitis is an inflammatory pathophysiological process of the pancreas, with a high incidence in the population and a significant burden of associated disease. Numerous studies have established the importance of enteral nutritional support due to its ability to preserve the intestinal mucosa, prevent disruption of the epithelium and bacterial translocation responsible for clinical complications. Methods: A bibliographic review was carried out on ninety articles published between 2015 and 2023 in PubMed, National Library of Medicine, and Google Scholar with the purpose of systematically demonstrating whether nutritional support is necessary in mild acute pancreatitis. Results: After the methodological application, the twelve articles studied highlight the relevance of the type of support, effectiveness in reducing pain and the relationship between hospital stay and enteral nutritional support. Conclusion: The systematic review supports the relevance of enteral nutritional support in patients with mild acute pancreatitis, underlining the importance of assessing patient tolerance and gradually advancing towards an oral diet.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Álvarez-Aguilar, P. A., & Dobles-Ramírez, C. T. (2019). Pancreatitis aguda: fisiopatología y manejo inicial. Acta médica costarricense, 61(1), 13-21. DOI: https://doi.org/10.51481/amc.v61i1.1020

Banks, P. A., Bollen, T. L., Dervenis, C., Gooszen, H. G., Johnson, C. D., Sarr, M. G., & Vege, S. S. (2013). Classification of acute pancreatitis—2012: revision of the Atlanta classification and definitions by international consensus. Gut, 62(1), 102-111. DOI: https://doi.org/10.1136/gutjnl-2012-302779

Canicoba, M. (2019). Actualización en el manejo inicial de la pancreatitis aguda. Acta Gastroenterológica Latinoamericana, 49(4), 307-323.

Cecenarro, R. R., Bonci, L., & Kasparian, A. (2018). Nutrición enteral temprana en pacientes con pancreatitis agudas leves: estudio clínico randomizado. Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Córdoba, 75(4), 240-247. DOI: https://doi.org/10.31053/1853.0605.v75.n3.18420

Cúrdia Gonçalves, T., Capela, T. L., & Cotter, J. (2023). Nutrition in Pancreatic Diseases: A Roadmap for the Gastroenterologist. GE-Portuguese Journal of Gastroenterology, 31(1), 1-13. DOI: https://doi.org/10.1159/000530835

García Almansa, A., & García Peris, P. (2008). Tratamiento nutricional de los enfermos con pancreatitis aguda: cuando el pasado es presente. Nutrición Hospitalaria, 23(Supl. 2), 52-58.

Delgado, J. E., Rodríguez, D., & Villalobos, M. S. (2023). La Pancreatitis Aguda: diagnóstico y manejo. Revista de la Facultad de Medicina de la Universidad de Iberoamérica, 2(2), 45-56. DOI: https://doi.org/10.54376/rcmui.v2i2.164

Esmer, David, Rivera-Villalobos, Oscar, Hernández-Sierra, Juan F., Valencia-Sánchez, Liliana D., & Sánchez, Martín. (2021). Tolerancia a la alimentación inmediata en los pacientes con pancreatitis biliar leve. Cirugía y cirujanos, 89(2), 243-247. DOI: https://doi.org/10.24875/CIRU.19001724

González Zamudio, L. Actualizaciones en el tratamiento nutricional de los pacientes con pancreatitis aguda, revisión bibliográfica.

Gutiérrez-Grijalva, E. P., Zamudio-Sosa, V. E., Contreras-Angulo, L. A., Leyva-López, N., & Heredia, J. B. (2022). Bioaccessibility of phenolic compounds from mistletoe infusions and effect of in vitro digestion on its antioxidant and pancreatic lipase inhibitory activity. Foods, 11(21), 3319. DOI: https://doi.org/10.3390/foods11213319

Lakananurak, N., & Gramlich, L. (2020). Nutrition management in acute pancreatitis: Clinical practice consideration. World journal of clinical cases, 8(9), 1561. DOI: https://doi.org/10.12998/wjcc.v8.i9.1561

López, D. A. L. (2021). Características bioquímicas y clínicas de los pacientes con pancreatitis aguda que iniciaron nutrición temprana contra los que iniciaron nutrición tardía en el Hospital General De Cuernavaca.

Mayorga-Garcés, A., Otero-Regino, W., & Parga-Bermúdez, J. (2020). Nutrición en pancreatitis aguda: nuevos conceptos para un viejo problema. Revista colombiana de Gastroenterología, 35(4), 465-470. DOI: https://doi.org/10.22516/25007440.447

Matanó, R., Mazza, O., Guidi, M., Curvale, C., Pasqua, A., Hwang, H. J.

Meng, W. B., Li, X., Li, Y. M., Zhou, W. C., & Zhu, X. L. (2011). Three initial diets for management of mild acute pancreatitis: a meta-analysis. World journal of gastroenterology: WJG, 17(37), 4235. DOI: https://doi.org/10.3748/wjg.v17.i37.4235

Marik, P. E. (2009). What is the best way to feed patients with pancreatitis? Current opinion in critical care, 15(2), 131-138. DOI: https://doi.org/10.1097/MCC.0b013e328319910a

Navarro, R. G., & Cordero, G. A. S. (2020). Actualización en el diagnóstico y manejo de la pancreatitis aguda. Revista Ciencia y Salud Integrando Conocimientos, 4(5), ág-51. DOI: https://doi.org/10.34192/cienciaysalud.v4i5.207

Ortega, M. A. N., Cedeño, G. K. C., Veliz, J. E. P., Cedeño, D. A. B., Ullauri, A. C. P., & Loor, C. J. M. (2023). Pancreatitis aguda y óptimas medidas del soporte nutricional.

Puerto H, Leidy Juliana, Medina R, Rolando, Núñez R, Luis Ramiro, Jiménez S, Héctor Conrado, Olaya R, Justo Germán, Sanjuán M, Juan Felipe, Puerto H, Sergio Andrés, Martínez M, Carlos Mauricio, & Medina C, María Mónica. (2019). Manejo y desenlaces de la pancreatitis aguda en un hospital de cuarto nivel (Huila, Colombia), 3 años de experiencia. Revista Colombiana de Gastroenterología, 34(1), 10-16. DOI: https://doi.org/10.22516/25007440.243

Real, C., Navarro, P., Gómez, E., & Canicoba, M. (2022). Evaluación y tratamiento nutricional en pacientes con pancreatitis aguda: estudio observacional en el Hospital Nacional Alejandro Posadas. Revista De Nutrición Clínica Y Metabolismo, 5(4). DOI: https://doi.org/10.35454/rncm.v5n4.423

Rodríguez, R. D. R., Cevallos, K. M. Z., Delgado, M. S. L., & Sanchez, Y. V. R. (2022). Manejo del paciente con pancreatitis aguda. RECIAMUC, 6(4), 136-143.

Vega, A. T., Carrasco, M. F., Márquez, F. J., Lima, N. G. S., Urbina, B. V., & Olivera, N. O. (2008). Nutrición enteral, intervención segura en la Unidad de Terapia Intensiva. Medicina Crítica, 22(4), 226-235.

Yanallalli Pillaca, L. N. (2023). Efectividad de la nutrición enteral comparado con la nutrición parenteral en pacientes con pancreatitis en el área de emergencias.

Published

2024-02-21

How to Cite

Flechas Ordoñez, M., Malaver Rojas , L. M., & Botello Lázaro, L. T. (2024). ¿Is nutritional support necessary in mild acute pancreatitis?. Basic Health Sciencies Journal, 2(1), 84–95. https://doi.org/10.24054/cbs.v2i1.2774

Issue

Section

Systematic Reviews