Incidence of overweight and obesity of workers who understand periodic labor exam at the ips prevenir S.O. from Cucuta

Authors

  • José Leonardo Rodríguez Riveros Universidad de Pamplona
  • Keilla Zisley Cordero Torres Universidad de Pamplona

DOI:

https://doi.org/10.24054/cbs.v2i1.2772

Keywords:

Incidence, obesity, overweight, occupational health

Abstract

General Objective: Determine the incidence of nutritional disorders (overweight and obesity) among workers who undergo periodic work examinations at the IPS Prevent S.O. of Cucuta during the period between January and March 2020. Specific objectives: Characterize the population studied based on key variables such as sex, labor section and age range. In addition, the magnitude of obesity and overweight was evaluated. Methodology: Descriptive research, where demographic and health data of the participants were collected using specific techniques and instruments for anthropometric evaluation and statistical analysis to determine the incidence of overweight and obesity in the studied population. Results: The study had a population
of 884 workers, determining a total by anthropometry of 339 overweight people and 115 obese. According to the variables, the following reports were found with overweight and obesity, in gender: the male group 341 and female 113; in labor section, operational 319 and administrative 135 and in age range: youth 50, adulthood 395 and old age 9. Indicating that the incidence rate of overweight and obesity in the IPS Prevent S.O. of Cucuta Norte de Santander is 1 overweight or obese worker for
every 2 workers. Conclusion: According to BMI, people who are in a job section, such as administrators or workers, are equally likely to have obesity. Even so, it is also worth noting that, regardless of the job section, one can also be in a normal BMI range. According to the incidence rate of overweight and obesity, it was observed that a promotion and prevention plan is required to enhance the health of the workers of the IPS Prevent S.O. of Cucuta Norte de Santander, improving its productivity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Zumbardo, E. L., Escobedo, M. M., & Jorge, S. V. (2016). Sobrepeso, obesidad y enfermedades crónicas no transmisibles en trabajadores de la salud de Yucatán. Revista Cubana de Salud y Trabajo, 17(1), 49-54.

Torres-Zapata, A. E., Solis-Cardouwer, O. C., Rodríguez-Rosas, C., Moguel-Ceballos, J. E., & Zapata-Gerónimo, D. (2017). Hábitos alimentarios y estado nutricional en trabajadores de la industria petrolera. Horizonte sanitario, 16(3), 183-190. DOI: https://doi.org/10.19136/hs.a16n3.1788

Salinas, J., Lera, L., González, C. G., & Vio, F. (2016). Evaluación de una intervención educativa nutricional en trabajadores de la construcción para prevenir enfermedades crónicas no transmisibles en Chile. Revista médica de Chile, 144(2), 194-201. DOI: https://doi.org/10.4067/S0034-98872016000200008

Betancur Barrios, C. (2019). La estabilidad laboral reforzada y sus efectos para el empleador.

Cardona Bello, L. A. (2020). La sobrecarga laboral y su afectación en la salud física del trabajador financiero administrativo en dos entidades bancarias de Apartadó Antioquia.

Rangel-Caballero, L. G., Gamboa-Delgado, E. M., & Rojas-Sánchez, L. Z. (2017). Estilo de vida en trabajadores de Bucaramanga y su área metropolitana y su asociación con el exceso de peso. Revista de la Facultad de Medicina, 65(1), 31-36. DOI: https://doi.org/10.15446/revfacmed.v65n1.55547

Romero Caraballo, M. P. (2017). Significado del trabajo desde la psicología del trabajo. Una revisión histórica, psicológica y social. Psicología desde el Caribe, 34(2), 120-138. DOI: https://doi.org/10.14482/psdc.34.2.8491

Aranceta-Bartrina, J., Gianzo-Citores, M., & Pérez-Rodrigo, C. (2020). Prevalencia de sobrepeso, obesidad y obesidad abdominal en población española entre 3 y 24 años. Estudio ENPE. Revista española de cardiología, 73(4), 290-299. DOI: https://doi.org/10.1016/j.recesp.2019.07.011

Lobo Pedraza, K. L. (2016). Diseño del sistema de gestión de la seguridad y salud en el trabajo, basado en la integración de la norma OHSAS 18001: 2007 y libro 2 parte 2 título 4to. capítulo 6 del decreto 1072 de 2015 en la empresa Ingeniería & Servicios Sarboh SAS.

Gómez Rúa, N. E., & Turizo Peláez, F. (2016). Seguridad y salud en el trabajo en Colombia: retos frente a las personas con discapacidad. Revista CES Derecho, 7(2), 84-94. DOI: https://doi.org/10.21615/cesder.7.2.6

Vidarte Sierra, C. E. (2020). Estilos de vida y estado nutricional según riesgo cardiovascular del personal de salud del hospital AGV-Cusco.

Romero-Caraballo, M. P. (2019). Condiciones de trabajo y configuración del sentido de la profesión académica en profesores universitarios colombianos. DOI: https://doi.org/10.14718/ACP.2019.22.2.13

Serrano, S. L., Loureiro, N., Suarez-Manzano, S., & de la Torre Cruz, M. J. (2020). Análisis preliminar de las relaciones entre el nivel de condición física y el apoyo parental percibido para la práctica deportiva en adolescentes con sobrepeso y obesidad. Retos: nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación, (37), 527-531. DOI: https://doi.org/10.47197/retos.v37i37.71599

Petermann-Rocha, F., Durán, E., Labraña, A. M., Martínez-Sanguinetti, M. A., Leiva, A. M., Garrido-Méndez, A., ... & Celis-Morales, C. (2019). ¿Cuál es la prevalencia de obesidad metabólicamente saludable en población chilena? Revista chilena de nutrición, 46(3), 264-270. DOI: https://doi.org/10.4067/S0717-75182019000300264

Vargas-Santillán, M. D. L., Arana-Gómez, B., García-Hernández, M. D. L., Ruelas-González, M. G., Melguizo-Herrera, E., & Ruiz-Martínez, A. O. (2017). Significado de salud: la vivencia del adulto mayor. Aquichan, 17(2), 171-182. DOI: https://doi.org/10.5294/aqui.2017.17.2.6

Parra Osorio, L., Gómez Pineda, F. H., Rojas Parra, E. L., Acosta-Fernández, M., & Torres-López, T. M. (2018). Sindéresis Hermenéutica de la ley 1562 y el concepto de la Salud Ocupacional. Revista republicana, (24), 21-40. DOI: https://doi.org/10.21017/Rev.Repub.2018.v24.a38

Caro Alberto, K. A. (2019). Los habitos alimenticios y el rendimiento académico de los estudiantes de la institución educativa Teresa Gonzales de Fanning de la UGEL 09, en el año 2018.

Giró, M. L. H., González, M. A., Herrera, A. D., Rojas, N. B. A., de la Noval, R., & Almeida, J. C. (2017). Prevalencia de la Hipertensión Arterial en trabajadores de una institución de salud. Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular, 23(2), 322-327.

Koontz, H., Weihrich, H., & Cannice, M. (2019). Administración una perspectiva global y empresarial.

Fajardo-Gutiérrez, A. (2017). Medición en epidemiología: prevalencia, incidencia, riesgo, medidas de impacto. Revista Alergia México, 64(1), 109-120. DOI: https://doi.org/10.29262/ram.v64i1.252

Published

2024-02-21

How to Cite

Rodríguez Riveros, J. L., & Cordero Torres , K. Z. (2024). Incidence of overweight and obesity of workers who understand periodic labor exam at the ips prevenir S.O. from Cucuta. Basic Health Sciencies Journal, 2(1), 54–63. https://doi.org/10.24054/cbs.v2i1.2772

Issue

Section

Research Articles