Applications Of Biochemistry In Food Engineering

Authors

  • Valeria Becerra Peluffo University of Cartagena image/svg+xml
  • Saray Coronel Arévalo University of Cartagena image/svg+xml
  • Melany Orozco Ventura University of Cartagena image/svg+xml
  • Valeria Pérez Narváez University of Cartagena image/svg+xml
  • Glicerio León Méndez Centro de Comercio y Servicios, Regional Bolívar, SENA

DOI:

https://doi.org/10.24054/p7k7kv31

Keywords:

Biochemistry, enzymes, food safety, sustainability

Abstract

Biochemistry, as a central discipline in food engineering, allows us to understand the chemical and biological processes that determine food quality, functionality and safety. Its main objective is to apply this knowledge to develop innovative products, improve industrial processes and guarantee nutritious and safe food. In this context, the impact of key biochemical processes such as lipid oxidation, Maillard reactions and starch retrogradation on sensory and nutritional quality is addressed. Furthermore, the use of enzymes as biological catalysts optimizes stages such as fermentation, dairy production and baking, while advanced technologies such as enzymatic immobilization improve their sustainability. In the development of functional foods, bioactive compounds such as probiotics and antioxidants provide specific health benefits, highlighting examples of innovation in Latin America. In terms of conservation and safety, biosensors, antimicrobials and active biofilms are used to detect and control microorganisms and contaminants. Finally, technologies such as high hydrostatic pressure and microencapsulation allow nutrients and sensory properties to be preserved in processing. Thus, applied biochemistry ensures products that respond to market needs, promoting sustainability, health and food quality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arias Palma, G., & Moreano Terán, N. Silva Paredes Jenny. (2021). Aprovechamiento del lactosuero en la industria. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 19(1), 36–54. https://doi.org/10.24054/limentech.v19i1.1409

Barbosa-Cánovas, GV, Fontana, AJ, Schmidt, SJ, & Labuza, TP (2019). Actividad del agua en alimentos: fundamentos y aplicaciones. John Wiley & Sons.

Blanco- Acosta, P., Lozano, A., Granados-Conde, C., Pastrana-May, G., Medina-Peñaranda, M., & León-Méndez, G. (2023). Evaluación de la actividad antioxidante del extracto de gulupa (passiflora edulis f. edulis) y su evaluación en la elaboración un yogurt helado. @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 21(2), 169–178. https://doi.org/10.24054/limentech.v21i2.2859

Buelvas Jiménez, M. (2021). Importancia de los factores climáticos en el cultivo de arroz. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 6(1), 28–34. https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/rcyta/article/view/1080/1164

Calsada Uribe Nataly Jullyet.; Caballero Pérez Luz Alba; Soto Tolosa Erika Paola. (2022). Elaboración de una barra proteica con recubrimiento de un gel energético a base de café. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 20 N° 2. Pp: 5 - 23. https://doi.org/10.24054/limentech.v20i2.2282.

Castro-Torres, Amy Natalia; Rodríguez-Leal, Miller Santiago; Farias-Campomanes, Angela María; Colina-Moncayo, Jhoana Yamilet. (2024). Determinación de los parámetros fisicoquímicos y microbiológicos para el proceso de obtención de guarapo de piña (Ananas Comosus). Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 22 N° 1. Pp: 61 -83. https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.2863

Choe, E., & Min, D. B. (2020). Mechanisms and factors for edible oil oxidation. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 5(4), 169-186. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2006.00009.x

Corrales-Cardona, Jhoan E.; Silva-Díez, María P. (2020). Evaluación de la estabilidad de probióticos lactospore® en pulpa de tomate de árbol (Solanum betaceum) variedad amarillo común, deshidratada por ventana refractiva. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-712 ISSN Impreso 1692-7125./ ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 18 N° 1. Pp: 34 – 44. DOI: https://doi.org/10.24054/limentech.v18i1.320

Cruz Villamizar, D. V., Rodríguez Ospino, P. P., Castellanos González, L. & Césped Novoa, N.. E. (2022). Validación de una tecnología en producción limpia de fresa a pequeña escala en la finca Sol Vida del municipio de Pamplona, Norte de Santander. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 7(1), 3-18. https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/rcyta/article/view/2769/3963

Damodaran, S., Parkin, K. L., & Fennema, O. R. (2017). Fennema’s Food Chemistry. CRC Press.

Daza Orsini, Sandra Milena; Parra Aparicio, Gina Patricia. (2021). Espectroscopia de infrarrojo con transformada de fourier (FT-IR) para análisis de muestras de harina de trigo, fécula de maíz y almidón de yuca. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 19 N° 1. Pp: 5 -16. https://doi.org/10.24054/limentech.v19i1.1407

Estévez, M., Ventanas, S., & Heinonen, M. (2021). Oxidación de lípidos y proteínas en sistemas cárnicos: toxicidad y estrategias antioxidantes. Meat Science, 181, 108601. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2021.108601

Flórez Mogollón, D. A. & Ochoa, A. (2022). Diagnóstico de Buenas Prácticas Agrícolas y Ambientales en los sistemas productivos de papa y durazno de tres veredas del municipio de Chitagá, Norte de Santander. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 7(1), 19-27. https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/rcyta/article/view/2776/3964

Fuentes-Berrío, L., Acevedo-Correa, D., & Gelvez-Ordóñez, V. M. (2015). Los alimentos funcionales: una solución factible para prevenir enfermedades cardiovasculares. Revista Bioagro,13 (2), 81-89.Recuperado de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692- 35612015000200016

Gélvez-Ordoñez Víctor Manuel; Rolón-Moreno Ana-Milena; Caballero-Pérez Luz Alba. (2023). Pretratamiento con campo magnético en la fermentación de emulsiones de carne de cerdo. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 21 N° 1. Pp.: 69 - 90. https://doi.org/10.24054/limentech.v21i1.2367

Gómez-Mascaraque, L. G., Pérez-Masiá, R., & Lagaron, J. M. (2016). Recent advances in the encapsulation of bioactive compounds in food matrices through biopolymeric- based systems. Food Hydrocolloids, 51, 442–452. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2015.05.033

Gutiérrez, TJ, Morales, NJ, Pérez, CJ, & Rojas, A. (2021). Avances en materiales de envasado bioactivos: propiedades antimicrobianas y antioxidantes. Food Packaging and Shelf Life, 27, 100624. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2021.100624

https://doi.org/10.24054/limentech.v20i2.2287

Izaguirre-Pérez Marian Eliza; Figueroa-Andrade Patricia; Molina-Noyola Leonardo Daniel; Ramos Ibarra María Luisa; Torres-Bugarín Olivia. (2022). La espirulina como súper alimento: usos y beneficios. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 20 N° 2. Pp: 85 – 102. https://doi.org/10.24054/limentech.v20i2.2271

Jay, JM, Loessner, MJ y Golden, DA (2022). Microbiología alimentaria moderna (12.ª ed.). Springer.

Knorr, D., Heinz, V., & Buckow, R. (2011). High pressure application for food biopolymers. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects, 1804(4), 699– 705. https://doi.org/10.1016/j.bbagen.2010.07.026

Las enzimas en la industria alimenticia. (s. f.). Site_Name. https://argenbio.org/biotecnologia/aplicaciones-de-la-biotecnologia/168-las-enzimas-en- la-industria-alimenticia

López-Fandiño, R., Otte, J., & van Camp, J. (2007). Physiological, chemical and technological aspects of milk-protein-derived peptides with antihypertensive and ACE- inhibitory activity. International Dairy Journal, 16(11), 1277–1293. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2006.06.004

Martín, F. (2016, 4 mayo). Las enzimas de los alimentos: ¿qué son, para qué sirven y cuáles sus aplicaciones? (I). restauracioncolectiva.com. https://www.restauracioncolectiva.com/n/las-enzimas-de-los-alimentos-que-son-para- que-sirven-y-cuales-sus-aplicaciones-i

Martínez, MV, & Whitaker, JR (2020). Bioquímica y control del pardeamiento enzimático. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 28 (1), 43-70. https://doi.org/10.1080/10408399009527517

Parisi, M. C., Ribeiro, S. M. R., & Moura, L. L. (2016). Functional dairy products: New perspectives for the development of probiotic and prebiotic formulations. Food Research International, 90, 35–44. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2016.05.037

Pinchao López, J. C., & Viteri Álava, C. del S. (2024). Evaluación de las características sensoriales de un queso fresco con aceite microencapsulado de microalga parachlorella kessleri. Revista @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 22(1), 26–42. https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.2861.

Pineda Ochoa, C., Amesty Castro, J. Á., González García, H., Hernández Suárez, H., Rosales Rodríguez, L. Y. & Parra Ramírez, K. S. (2022). Calidad bromatológica y organoléptica del ensilaje de pasto elefante (Pennisetum purpureum) con la aplicación de inoculantes microbianos. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 7(2), 63-67. https://ojs.unipamplona.edu.co/index.php/rcyta/article/view/2817/5627

Prieto-Tapias, Marcela J; Fuenmayor, Carlos Alberto; Fernández-Aleán, Margarita; Navas-Guzmán, Norleyn. (2023). Productos alimenticios con adición de harina de ahuyama (cucurbita moschata) como contribución al consumo de vitamina A. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 21 N° 2. Pp: 5 – 21. https://doi.org/10.24054/limentech.v21i2.2604

Púa Rosado Amparo Luz; Torregrosa Romero Carolina; Torres Barraza Elverling; Barreto Rodríguez Genisberto Enrique; Marsiglia Fuentes Ronald. (2022). Propiedades reológicas de un producto de galletería a base de harina de quinua (Chenopodium quinua). Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 20 N° 2. Pp: 24 -.40.

Sánchez, L., Martínez, A., & Pérez, R. (2021). Reacciones bioquímicas en alimentos: Calidad y seguridad. Journal of Food Chemistry and Safety, 9(2), 87-98.

Sharma, K., Mahajan, R. y Singh, D. (2020). Métodos de bioensayo para la detección de residuos de pesticidas en productos alimenticios. Food Analytical Methods, 13 (3), 591- 605 . https://doi.org/10.1007/s12161-019-01592-w

Singh, RP, y Heldman, DR (2014). Introducción a la ingeniería alimentaria (5.ª ed.). Academic Press. https://www.researchgate.net/publication/287278900_Introduction_to_food_engineering_Fifth_edition

Torrenegra-Alarcon Miladys; Hernández-Santos Ruth; Granados-Llamas Edgard; Bastidas-Guarnizo Camilo; León-Méndez Glicerio; Granados-Conde Clemente; De La Espriella-Angarita Stephanie. (2024). Especies Vegetales Con Potencial Antioxidante en la Innovación de Productos Cárnicos Procesados: Una Revisión. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN Impreso 1692-7125 ISSN Electrónico 2711-3035. Volumen 22 N° 1. Pp: 295-311. https://doi.org/10.24054/limentech.v22i1.3185

Velusamy, V., Arshath , M., Kumar, PS y Dhandapani, R. (2022 ) . Biosensores en seguridad alimentaria: avances recientes y desafíos futuros. Tendencias en ciencia y tecnología de los alimentos, 122, 58-74. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2022.03.012

Villamil, R. A., Robelto, G. E., Mendoza, M. C., Guzmán, M. P., Cortés, L. Y., Méndez, C. A., & Giha, V. (2020). Desarrollo de productos lácteos funcionales y sus implicaciones en la salud: Una revisión de literatura. Revista Chilena de Nutrición, 47(6), 1018–1032. https://scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182020000601018

Downloads

Published

2025-04-07

How to Cite

Applications Of Biochemistry In Food Engineering. (2025). @limentech, Ciencia Y Tecnología Alimentaria, 23(1), 286-301. https://doi.org/10.24054/p7k7kv31

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2