Characterization of peach producers (Prunus persica (L.) Batsch) in the provinces of Pamplona and Ricaurte, Norte de Santander
DOI:
https://doi.org/10.24054/aaas.v6i1.818Keywords:
Durazno, Caracterización, Georreferenciación, Sistemas de Producción, Jarillo, Gran JarilloAbstract
This work was carried out in the municipalities of Silos, Pamplona, Pamplonita, Herrán, Labateca, Toledo, and Chinácota through surveys administered to producers addressing socioeconomic, technical, and organizational aspects. The areas planted with this deciduous tree were verified through the georeferencing of the properties. The technologies used for the production of this fruit are very similar and are managed by small and medium-sized producers. The municipality of Silos contributes the largest planted area with 66% of the 324 hectares registered. It is also the largest producer with a yield of 24.5 tons per cycle. The representative varieties in the area are Jarillo or Yellow Peach and Gran Jarillo or Red Peach, the latter being the most sought after for fresh consumption. The majority of producers surveyed are not members of a cooperative, which makes it difficult to find new markets.
Downloads
References
Caballero, 2002. Bolivia: Técnica duraznero. Disponible en: https://goo.gl/t6t1Yb.
Casaca, 2005. Honduras: AgriFoodGateway, el cultivo de durazno. Disponible en internet: http://goo.gl/UjGPGx.
Durán, 2008. Estatus fitosanitario del duraznero (Prunus persica L. Batsch) en el departamento Norte de Santander. En: II Jornada Internacional Académico Científica. Seminario Internacional. Avances e Innovaciones tecnológicas en la cadena productiva del durazno (29, 30 y 31 de octubre: Pamplona, Norte de Santander). Memorias. Universidad de Pamplona.
Gratacós, 2002. Chile: El cultivo del duraznero (Prunus persica L. Batsch). Disponible en internet: http://goo.gl/zwwzyx.
Miranda, et al., 2013. Los frutales caducifolios en Colombia: Situación actual, caracterización de sistemas de producción y plan de desarrollo. Bogotá: Offset Gráfico Editores SA.
Peñaranda, et al., 2010. Producción de durazno en la Provincia de Pamplona. Pamplona.
Popovich, María M., & Toselli, Claudia. (2006). Planificación estratégica participativa y comunidad local. Desarrollo de un destino turístico en Argentina. Cuadernos de Turismo, Nº 17, pp. 167-188.
Rodríguez S., Juan G., Quintana C., César D., Rivera A., Héctor U., Mosquera T., & Jemay. (2013). Zonificación del peligro de remoción en masa en las zonas urbanas según método de análisis Mora y Vahrson: estudio de caso. Revista Ambiental Agua, Aire y Suelo, ISSN 1900-9178, 4(1), pp. 13-22.
Rangel S., Joshua M., Ortiz, R. O., Villamizar, G. R. (2013). Manejo del ciclo de vida en productos agrícolas: caso cacao en Norte de Santander. Revista Ambiental Agua, Aire y Suelo, ISSN 1900-9178, 4(2), pp. 6-22. Disponible en: http://revistas.unipamplona.edu.co/ojs_viceinves/index.php/RA/article/view/428/428.
Tarazona, 2009. Caracterización del sistema de producción del duraznero (Prunus persica L. Batsch) en los municipios de Chitagá, Cácota, Labateca, Silos, Pamplona y Pamplonita. Trabajo de grado Ingeniero Agrónomo. Universidad de Pamplona. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ingeniería Agronómica.
Villamizar, 2008. Características de la cadena productiva del duraznero en la Provincia de Pamplona, Norte de Santander. En: II Jornada Internacional Académico Científica. Seminario Internacional. Avances e Innovaciones tecnológicas en la cadena productiva del durazno (29, 30 y 31 de octubre: Pamplona, Norte de Santander). Memorias. Universidad de Pamplona.
Villamizar, 2012. Características de los sistemas de producción del duraznero (Prunus persica L. Batsch) en la Provincia de Pamplona, Norte de Santander. En: Seminario Internacional de Frutales Caducifolios en el Trópico (22-23 de noviembre: Bogotá). Memorias. Bogotá. Universidad Nacional de Colombia.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 REVISTA AMBIENTAL AGUA, AIRE Y SUELO

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.