Design of an assessment instrument to identify eating habits that lead to malnutrition in the workplace
DOI:
https://doi.org/10.24054/sei.v5i1.3485Keywords:
validation studies such as subject, eating habits, workers, reliability of the resultsAbstract
Identifying eating habits that lead to malnutrition in the work environment requires a properly designed, validated and reliable instrument. The present study is methodological and the process required the design of the instrument, validation by experts, application of the pilot test and determination of the reliability of the instrument, in order to make it a key tool for collecting accurate and relevant data. The reliability coefficient for the polytomous and dichotomous questions of the instrument was respectively 0.64 and 0.59 in the first application, likewise, in the second application the result obtained was 0.62 and 0.61, that is, a high reliability. In the validation by experts, values between 87% and 100% were obtained, thus resulting in a valid instrument
References
B. Mesa Murillo y C. Téllez Castillo, "Influencia del horario laboral sobre los hábitos alimentarios del personal que trabaja por turnos en el área de la salud de la ciudad de Cartagena De Indias, Colombia," Tesis doctoral, Universidad del Sinú, seccional Cartagena, 2021.
N. Angulo Mota, M. Aparicio Gómez, M. Marco Ibáñez y V. Sanjuán Sánchez, "Nutrición en el trabajo y actividades de promoción de la salud: revisión sistemática," Medicina y Seguridad del trabajo, vol. 64, no. 251, pp. 200-216, 2018.
M. O. Garzón Duque, M. D. Cardona-Arango, A. M. Segura-Cardona, F. L. Rodríguez-Ospina, C. F. Molina y D. A. Restrepo Ochoa, "Influencia de los hábitos alimentarios y condiciones de trabajo en la prevalencia de sobrepeso y obesidad de trabajadores informales de la ciudad de Medellín," Universidad CES, Medellín, 2019.
J. Araneda-Flores, P. O. Moresco, G. Quezada-Figueroa, L. Lobos-Fernandez, B. Leyton y A. C. Pinheiro, "Desarrollo y validación de un conjunto de instrumentos para medir entornos alimentarios," Revista internacional de investigación ambiental y salud pública, vol. 19, no. 21, p. 13806, 2022.
C. Vega y D. Smith, "Hábitos alimentarios y perímetro abdominal en los trabajadores de la Micro Red de Salud Pazos-Huancavelica," 2024.
A. L. Perea-Caballero, G. E. López-Navarrete, A. Perea-Martínez, U. Reyes-Gómez, L. M. Santiago-Lagunes, P. A. Ríos-Gallardo, ... y C. De la Paz-Morales, "Importancia de la actividad física," Salud Jalisco, vol. 6, no. 2, pp. 121-125, 2020.
J. Naranjo Orellana, J. Álvarez Medina, C. Blasco Lafarga y T. Gaztañaga Aurrekoetxea, "Obesidad y ejercicio físico en adultos," Arch. med. deporte, pp. 326-327, 2020.
V. Villa, "Asociación entre IMC y hábitos alimentarios y de actividad física en trabajadores adultos de la ciudad de Quito- Ecuador," 2019.
F. R. Luna Sánchez y A. N. Ortiz Ríos, "La gestión de la información y competitividad de los colaboradores en las entidades financieras, Tarapoto," 2022.
R. K. Yin, Case Study Research and Applications: Design and Methods, 6th ed., SAGE Publications, 2018.
J. Agrazal-García, L. Gordon-de Isaacs y R. Tuñón, "Diseño y validación de un cuestionario para medir prácticas preventivas de hantavirus en una comunidad endémica," Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica, vol. 39, pp. 47-54, 2022.
C. R. Bolívar, Instrumentos y técnicas de investigación educativa. Un enfoque cuantitativo y cualitativo para la recolección y análisis de datos, 2013.
P. Silva Dohms, L. Stangarlin-Fiori y C. Opolski Medeiros, "Elaboración y validación de un instrumento para la evaluación cualitativa de preparaciones alimenticias ofrecidas a los," Revista Internacional de Gastronomía y Ciencias de la Alimentación, vol. 28, p. 100488, 2022.
W. Peralta Silva y S. Valdelamar Beltrán, "Validación por juicio de expertos de un instrumento sobre conocimientos, actitudes y prácticas en hábitos alimentarios, para población mayor de 18 años," Universidad del Sinú, Cartagena, 2024.
M. I. J. Candela, P. J. C. Lucasa, G. Ceballos-Santamaríab y C. J. M. Jiménez, "Diseño y validación de un cuestionario para estudiar hábitos saludables en adolescentes de 12-14 años," Arch Argent Pediatr, vol. 119, no. 3, pp. 177-184, 2021.
J. G. Ruiton Ricra, "Hábitos alimentarios y estado nutricional en adolescentes de un colegio público de Lima Metropolitana," 2020.
L. Torres Rios y M. G. Velasquez Palacios, "Hábitos alimenticios y anemia ferropénica en niños de 1 a 5 años atendidos en el CS San Antonio, Chiclayo," 2023.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Erika Eliana Peña Zambrano, Zaida Rocio Contreras Velasquez , Samara Johana Abdallah Peñaloza, Camila Tatiana Cordero Vallejos
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.