Verification of compliance with standards for raw materials used in the production of meat products
DOI:
https://doi.org/10.24054/limentech.v16i2.341Keywords:
Quality, Raw Materials, Standards, Risk, VerificationAbstract
The objective of this study was to verify regulatory compliance to ensure the quality and safety of raw materials entering the market for subsequent processing and release, without posing any health risks. A methodological design was developed, which consisted of collecting data on the raw materials used in the production of the different products, suppliers, meat species, and condition in which they arrive; evaluating compliance according to the technical standard that governs them in order to verify their quality and compliance with parameters. Each supplier was asked for a quality certificate for their raw materials. The standard applied to each material was evaluated, highlighting any deficiencies and reporting each of the findings. 17% of the suppliers were found to be non-compliant with pesticides, the majority of which were found to be outside the limits established by Resolution 2906 of 2014; 14% of the MPCs were found to be non-compliant with contaminants such as lead, falling outside the parameters and not matching the certificate obtained. The MPNCs presented non-compliance with pesticides. Most certificates were expired, which does not guarantee their quality. 5% of contaminants were recurrently aflatoxins. Packaging materials did not have quality certificates. Suppliers were informed of the deficiencies found and possible solutions to ensure their quality.
Downloads
References
Acevedo Correa, D; Montero Castillo, P; Atencio Salas, M.; Álvarez Medina, M; Rodríguez Meza, J. (2017). Elaboración de un producto cárnico tipo salchicha con incorporación de harina de garbanzo y gel de aloe vera. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN:1692-7125. Volumen 15 N°1. Pp 5 – 16.
Albarracín Muñóz, M., García Arenas, L., & García, C. (2017). Riesgo financiero: una aproximación cualitativa al interior de las mipymes en Colombia. Aglala, 8(1), 139-160. http://revistas.curnvirtual.edu.co/index.php/aglala/article/view/1029
Albiano, N., Picollo, M., Foppiano, M., y Piñeiro, A. (1995 ). Criterios de salud ambiental. . carbarillo 3.
Alzamora, E. (2018). El poder del conocimiento y de la información como generador de valor en las organizaciones. Conocimiento global 3(1), 14-29. Recuperado a partir de http://conocimientoglobal.org/revista/index.php/cglobal/article/view/3
Arrieta S., Alexander, Corredor, Wendy, Romero V., Juan M. (2015). Valoración y cuantificación de metales pesados en carne de cerdo, pescado, pollo y res comercializados en Pamplona Norte de Santander. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, p.p 163 – 171.
Ayala, Armijos, Humberto, García González, Carlos Sánchez Prado Raquel, Jirón Vélez, Yiceth Washington Espinoza Ramón Gonzales. (2016). Efecto de la adición de ácido ascórbico en la degradación de nitratos y nitritos en mortadela. Revista Ciencia UNEMI, ISSN-e 1390-4272, Vol. 9, Nº. 20, 2016, págs.85-92
Blanco Rangel, I. (2016). Apuntes sobre Colombia a propósito de su internacionalización y otros desafíos. Aglala, 7(1), 209-224. Recuperado de http://revistas.curnvirtual.edu.co/index.php/aglala/article/view/905
Caballero Tovío, A. (2016). Grado de articulación de las estrategias consignadas en el Plan Nacional de Desarrollo 2014-2018 con la situación del sector industrial colombiano. Enfoque Disciplinario, 1(1), 14-20. Recuperado a partir de http://enfoquedisciplinario.org/revista/index.php/enfoque/article/view/5
Colmenero, J. Francisco. (1989.). Principios básicos de elaboración de embutidos. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Dirección General de Investigación y Capacitación Agrarias, ISBN 8434106299, 9788434106291. Volumen 4 – 89. 19 pp.
Gil Santa, Diego Alejandro. (2009). Parámetros para determinar la calidad de los productos cárnicos a través de los diferentes procesos en la empresa “Comestibles Dan” Corporación Universitaria Lasallista. Repositorio Biblioteca Digital. Trabajo de grado de pragrado. Consultado en: URI:http://hdl.handle.net/10567/440.
Machado Licona, J. (2018). Administración de residuos una política de gestión ambiental en la generación de valor empresarial. Enfoque Disciplinario, 3(1), 72-85. Recuperado a partir de http://enfoquedisciplinario.org/revista/index.php/enfoque/article/view/13
}
Martínez P., Cesar, Verhelst S., Adriana L. (2015). Calidad microbiológica de carne bovina en plantas de beneficio. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13 N° 1. Pp: 72 – 80.
Ministerio de salud y protección social. (2013). Resolucion 4506 de 2013.pdf. [Online]
Montañez Quiroga, C., y Irma Inés, P. C. (2007). Elaboración y evaluación de una salchicha tipo Frankfurt con sustitución de harina de trigo por harina de Quinua desaponificada (Chenopodium Quínoa, Wild). Facultad de Ingeniería de Alimentos. Proyecto de Grado presentado para optar el título de Ingeniero de Alimentos. Retrieved from https://ciencia.lasalle.edu.co/ ing_alimentos/102.
Norma Técnica Colombiana, Icontec 1325. 2008. Productos Cárnicos Procesados no enlatados. Mayo, Bogotá, Colombia.
Resolución 4142 de 2012. (2012), [Online] [Citado 12 de Agosto del 2019]
Resolución 4143 de 2012. (2012), [Online] [Citado 12 de Agosto del 2019]
Restrepo, Carlos M. y Tobón Marín, Juan F. (2016). Estandarización de los procesos de pesos de embutido, pesos de empaques y mermas del tratamiento térmico en la planta de derivados cárnicos de porcicarnes. Antioquia de porcinos. Corporación Universitaria La sallista Facultad de ingenierías. Ingeniería de Alimentos. Trabajo de grado por el título de Ingeniero de Alimentos. Repositorio consultado en :http://hdl.handle.net/10567/1729.
Schmidt Hebbel, Hermann. (1984.). Carne y productos cárnicos: su tecnología y análisis. Repositorio académico, Universidad de Chile. Consultado en: URI: http://repositorio.uchile.cl/handle/2250/121407
Universidad de la Costa. (2018). Obtenido de Plaguicidas de Centro América. Consultado en Línea: http://www.plaguicidasdecentroamerica.una.ac.cr/index.php/base-de-datos-menu/225-etefo. Consultado en Mayo de 2018).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.