Microbiological characterization of the concrete laboratory and the first-floor bathroom of the Santo Tomás University, Tunja branch, campus headquarters
DOI:
https://doi.org/10.24054/limentech.v16i2.337Keywords:
Air, batteries, fungi, culture medium, microorganismAbstract
This work was carried out in order to report the quantity and types of microorganisms found in two areas of the Santo Tomas University campus, Tunja section (first floor bathroom and concrete laboratory), which have a large influx of students, teachers and administrative staff. Sampling was carried out for two weeks. To perform a comparative analysis of the data obtained in a practical way from the CFU and temperature, two exercises were proposed in which three mathematical models were implemented: Newton's Law of Cooling or Heating, Population Growth and Logistic Growth, the Excel program was used in which a macro was created in Visual Basic where the mathematical models were implemented. 37 CFU were obtained in the concrete laboratory and 22 CFU in the bathroom area in the sampling of the first week, in the second week 59 CFU were found in the concrete laboratory and 49 CFU in the bathroom. It was concluded that the laboratory, being a place where large quantities of materials and elements are found, such as different types of soils for the production of concrete in the civil engineering field, as well as the large influx of people and tools which are used to carry out topographic surveys or for the proper performance of different academic practices, generate and bring with them microorganisms, which are able to spread very easily.
Downloads
References
Alonso, S. F. B. (2010). Estudio de la concentración microbiana del aire en depósitos del Archivo Nacional de Cuba. Augmdomus, 1, 118-137.
Arrieta S., Alexander, Corredor, Wendy, Romero V., Juan M. (2015). Valoración y cuantificación de metales pesados en carne de cerdo, pescado, pollo y res comercializados en Pamplona Norte de Santander. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, p.p 163 – 171.
Arrieta, S. Alexander. y Quijano P. Alfonso. (2016). Identificación de hidrocarburos aromáticos policíclicos en muestras de ganado bovino de la vereda j 10 del municipio de Tibu. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología. ISSN 1692-7125. Volumen 14, N° 1, p. 84 -93
Atlas, R., y Bartha, R. (2002): Ecología microbiana y Microbiología ambiental. Ed. Pearson Educación, Madrid
Carrillo Ortiz, Jorge L., Rodríguez, Jarson A. C., Cajiao, Ángela M. P, Maldonado, Julio I. (2015). Caracterización fenotipica de metanogénicas aisladas de un sistema di-fafs operado con lixiviado, agua residual y estiercol porcino. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13, N° 2, pp:108 -122.
Cavallini, E. R. (2005). Bacteriología General: Principios y Practicas de Laboratorio. Editorial Universidad de Costa Rica.
De La Rosa, M. D. C., Mosso, M. D. L. A., & amp; Ullán, C. (2002). El aire: hábitat y medio de transmisión de microorganismos. Observatorio medioambiental, 5, 375-402.
Duran O. Daniel S., Trujillo, N. Yanine, y Morales Ocampo Henry. (2017). Calidad microbiana de la carne de ovino derivada de la edad de sacrificio y tiempo de maduración. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 15 N° 1. Pp: 77 – 85.
Elika. (03 de 2006). Obtenido de http://www.elika.net/datos/riesgos/Archivo21/Listeria.pdf microbitos. (03 de 07 de 2011). microbitosblog. Obtenido de http://microbitosblog.com/category/bacterias-generos-y-especies/
Gregory, P. H. (1973): The microbiology of the atmosphere. Ed. John Willey and Sons, New York.
Lidwell, O. M. (1990): «The microbiology of air». En: Linton, A. and Dick, H. M. (ed). Topley and Wilson’s. Principles of bacteriology, virology and inmunity, I. 8.a Edic. Ed. Edward Arnold, London.
M. A. Casado, G. T. (2012). Medios de cultivo en laboratorios de microbiologia.
Marcus, D. A. (1993). Ecuaciones diferenciales. En D. A. Marcus, Ecuaciones diferenciales (págs. 11,12). Mexico: CONTINENTAL, S.A. DE C.V.
Martínez M., Karen P. (2015). Evaluación de la calidad del agua en restaurantes de la ciudad de San José de Cúcuta, de diferentes estratos, para contribuir con la seguridad alimentaria. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN: 1692-7125. Volumen 13 N°1. Pp. 66 -71.
Martínez P., Cesar, Verhelst S., Adriana L. (2015). Calidad microbiológica de carne bovina en plantas de beneficio. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. ISSN 1692-7125. Volumen 13 N° 1. Pp: 72 – 80.
Mohr, A. J. (1997): «Fate and transport of microorganisms in air». En: Hurst, C. J. et al. (ed). Manual of environmental microbiology. Ed. American Society for Microbiology, Washington.
Pérez, A., Vitola, D.; Villarreal, J.; Noya Barreto, M.; Pérez Pérez Y.; Ramírez Sevilla, A.; Rangel Pérez, M. (2017). Actividad antimicrobiana de aceites esenciales de naranja dulce (citrus sinensis) y limón criollo (citrus aurantifolia) como control en el añublo bacterial de la panícula del arroz. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN:1692-7125. Volumen 15 N°2. Pp. 28 – 44
Potts, M. (1994): «Desiccation tolerance of prokaryotes». Microbiological Reviews, 58, 755:805.
Preado J., Valeria. (2001). Conceptos microbiológicos de Streptococcus pneumoniae: Basic Microbiological Aspects. Revista chilena de infectología, 18 (Supl. 1), 6-9. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182001000000002
Rodríguez. (s.f.). Obtenido de http://www.higiene.edu.uy/cefa/2008/micobacterias.pdf
Rodriguez.L, Mendez.D. (2008). Elaboracion del panorama de riesgos y actualizacion del manual de bioseguridad del laboratorio de parasitologia ambiental y cartillas de bioseguridad de los laboratorios de las lineas de investigacion de calidad de aguas y lodos. 13.
Rojas C., Fajardo M, Carrascal. (2017). Mapeo microbiológico de salmonella spp. En plantas de desposte y comercialización. Revista @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaría. ISSN:1692-7125. Volumen 15 N°2. Pp: 53 -61.
Underwood, E. (1992): «Ecology of microorganisms as it affects the pharmaceutical industry». En: Hugo, W. B. and Russell, A. D. (ed). Pharmaceutical microbiology. 5.ta Edic. Ed.
Yanes, J. (30 de 11 de 2014). El Huffington Post. Obtenido de http://www.huffingtonpost.es/2014/11/30/microbios-aseos-publicos_n_6233112.html
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.